fbpx

Közeleg a tavasz, ébredezik a természet. A borongós téli napok, a napfény hiánya és az energiában gazdag, zsíros ételek után mindannyian vágyakozunk a napfényre, a friss, üde színekre és ízekre. A város és a lakás tavaszi nagytakarításával egyidőben célszerű gondoskodni saját szervezetünk tisztításáról is, amelynek egyik lehetséges módja a böjt.

A böjt jelentheti az élvezeti szerektől, így fajtájától függően a dohányzástól, koffeintartalmú és alkoholos italok, valamint édességek, húsok és tejtermékek vagy szilárd ételek, egyes italok fogyasztásától való átmeneti tartózkodást. Ismert az orvosi böjt, amely bizonyos betegségek esetén szigorú orvosi javaslatra és orvosi felügyelet mellett alkalmazható. Az egyházi böjt egyes ételek fogyasztásának tilalmát, illetve a torkosságtól, jóllakottságtól való tartózkodást hirdeti. A napjainkban legismertebb húsvét előtti 40 napos böjt a farsangi bőséges étkezés utáni tisztítást, a szervezet testi-lelki megújulását szolgálja. Mára a nyugati orvoslásban is helyet kap, a fiatalosságot megőrző, az egészséges korosodást hirdető anti-aging medicina, amely szintén az energia-bevitel korlátozására, mindössze az élettani szükségletnek megfelelő mennyiségű ételek és italok elfogyasztására ösztönöz.

546_bojt3A böjt célja

A böjt célja elsősorban nem a túlsúlytól való megszabadulás, de a szakszerű böjtölés eredményeként elveszíthetünk néhány felesleges kilogrammot. Az emésztőrendszer tehermentesítésén túl, a bőséges folyadékbevitel serkenti a salaktalanítást, amely fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet.

Hogyan kezdjük?

A léböjtkúrák során naponta legalább 3 liter folyadék elfogyasztása ajánlott. Az egészséget veszélyezteti a kéthetes vízkúra – amely során kizárólag csapvizet lehet fogyasztani -, mivel hiánybetegségeket idéz elő. Orvosi felügyelet nélkül nem javasolt, mint ahogy a bizonyos kúrák kiegészítőjeként alkalmazott víznap sem ajánlható mindenkinek. Szintén hiánybetegségeket idézhet elő a teaböjt -, amely során salaktalanító gyógyteák, például borsmenta, cickafark, citromfű, csalán, gyermekláncfű, kamilla, zsálya, zsurló és szénsavmentes ásványvíz fogyasztható -, ezért 1-2 napnál tovább orvosi felügyelet nélkül nem javasolt. Orvosi felügyelet mellett, egészséges embereknél alkalmazható a gyógyteákból és a frissen préselt zöldség-, gyümölcslevekből álló néhány napos – egy hetes léböjt. A gyógyteák mellett higított, frissen facsart gyümölcslevet, szűrt, natúr zöldségleveket is lehet fogyasztani. A gyümölcsök és zöldségek vitamin-, ásványianyag- és élelmirost-tartalmuk révén valóban felfrissítik és tehermentesítik a szervezetet. A szintén népszerű tejsavókúra napi közel 3 liter folyadékból, ezen belül 1,5-2 liter friss tejsavóból, szénsavmentes ásványvízből és gyógyteákból, szűrt zöldséglevesből áll.

Elsődleges szempont a fokozatosság és a szakszerűség. A böjtkúra alatt nem éheztetni kell a szervezetet, hanem nagy mennyiségű folyadékkal átmosni, tisztítani. Mindezt célszerű természetes környezetben tenni, ott, ahol a mindennapok gondjai, a családtagok és barátok jóízű falatozása nem zavarja meg a pihenésre vágyó szervezetet. Böjtölni böjttáborokban, szakemberek irányításával előre megtervezett program szerint ajánlott. A böjtre való felkészülés részét képezi az előzetes, részletes orvosi kivizsgálás, konzultáció. A böjtöt megelőző napokban kerülni kell a zsíros, nehezen emészthető ételeket, az alkohol- és koffeintartalmú italokat. Ugyanakkor ajánlott sok folyadékot fogyasztani, emellett célszerű például egy kellemes fürdővel lelkileg is ráhangolódni az elkövetkezendő napokra.

A böjt alatt az ivókúrát szakemberekkel és böjtölő társakkal folytatott beszélgetések, könnyű sportprogramok, légzőgyakorlatok, méregtelenítést elősegítő kényeztető kezelések, például májpakolás, masszázs, szauna, hideg-meleg váltózuhany, a bőr ledörzsölése, pihenés, relaxálás, valamint a kiválasztást serkentő béltisztítás egészíti ki.

545_bojt2Hogyan folytassuk?

A böjtölés első napjai kellemetlen tüneteket, például fejfájást, gyengeséget, enyhe szédülést válthatnak ki, de ez a méregtelenítés természetes velejárója, később elmúlik és utána csak a szervezet regenerálódása, felfrissülése érezhető. A böjt végeztével fokozatosan kezdődhet a visszatáplálás. Az úgynevezett „böjttörést” nyugodt körülmények között, lassan, jóízűen elfogyasztott alma jelenti, amelynek hatására újra beindulnak az emésztőnedvek. A további napokban is fő hangsúlyt kap a frissen préselt gyümölcs- és zöldséglé, ebédre zöldségleves, később pirított kenyér, extrudált kenyerek, pászka, főtt rizs, főtt burgonya, majd kis mennyiségű sovány tejtermékek, a második héttől sovány hal és csirke hús, hidegen sajtolt növényi olaj is beépíthető az étrendbe. Kerülendő a só és nagy illóolaj-tartalmú, csípős fűszerek és a cukor, amelyek mennyiségi korlátozása a későbbi vegyes étrendre történő visszatéréskor is ajánlott.

Mikor ne böjtöljünk?

Ellenjavallt a böjt például várandósság alatt és szoptatás idején, lázas állapotban, pajzsmirigy- fekély- és cukorbetegeknek, alacsony vagy ingadozó vércukorszint, depresszió és lelki zavarok esetén, gyermekeknél és időseknél. Minden gyógyszert szedő ember kizárólag előzetes orvosi konzultáció után és folyamatos orvosi felügyelettel böjtölhet. Természetes, hogy nem mindenki kívánja kipróbálni, megtapasztalni a böjtölést, mégis szeretne felfrissülni tavaszra. A vegyes táplálkozásba bárki beépíthet egy-egy gyümölcsnapot, amikor közel 2 kg idénynek megfelelő, kis szénhidráttartalmú gyümölcs elfogyasztásával tisztíthatja a szervezetét.

Forrás: http://medizona.hu