fbpx

Nem kezdem el elmondani az elejétől az egészet, hogy miért is jó. Ez mindenkinek világos. De amit muszáj tudni, és nem lehet elég sokszor elmondani, hogy mozogni KELL!

1. Veszélyektől mentes övezet kiválasztása (ne legyen a láb alatt például törött üvegcserép). NE futkossunk forgalmas helyen, főleg fülhallgatóból üvöltő zenével, mert még elgázol valami félnótás.

2. Nincs rossz időjárás, csak nem megfelelő öltözék. Az extrém hideg idő összeszűkíti a vérereket, lelassítja a vérkeringést. Ezért az izmokat melegen kell tartanunk! Ha a bőrfelület felmelegedik, a hajszálerek kitágulnak, ami több vért és oxigént enged az izomba, amik így jobban is dolgoznak. Megfelelő öltözékkel és visszafogott teljesítménnyel tehát megelőzhetők a hideg okozta hatások, az edzés pedig biztonságos és élvezhető lesz.

3. Egy jó pár, megfelelően párnázott és kialakított edzőcipő minden ízület védelmezője (láb kisízületei, boka, térd, csípő, gerinc), ami minden lépésnél elnyeli az ugrás és futás keltette ütéseket. Senki ne próbáljon nagy intenzitású, erős edzést e célra alkalmatlan cipőben végezni, ami alig nyújt védelmet az ízületeknek!

4. Bemelegítés elengedhetetlen, különösen a hűvösebb időkben. Engedjünk öt-tíz percet izmainknak a kellő felmelegedéshez, például egy fürge gyaloglással. Az ízületeinkben található folyadék hideg időben úgy viselkedik, mint a kátrány. De ha felmelegedik, szépen beolajozza az ízületfelszíneket, ezzel segítve azok működését.

5. Minden edzés előtt végezzünk nyújtást. Nyújtsunk nyolc-tíz másodpercig minden nagyobb izomcsoportot. Sosem szabad túlfeszíteni, és a hirtelen mozdulatoktól is óvakodni kell. Ne felejtsen el közben mindenki lélegezni, nem szabad bent tartani a levegőt, mert az nem jó a tüdőnknek és a szemünk is kiugorhat.

6. Szívverésünk fokozatos emelkedését kell elérni a következő három-öt percben, mielőtt elkezdenénk az intenzív tornát.

7. Tiszteld a környezeted, ne hagyj szemetet magad után. Szabadtéri padok, lépcsők, akadályok, emelkedők nagyszerű edzőtermekké válhatnak, ami kiváló terep a hasizomgyakorlatoknak, fekvőtámasznak, lábemeléseknek, ugrálásnak.

8. Használd ki minden előnyét a szabadtéri festői környezetnek. Természetes légkondicionálás lágy szellővel és simogató napsütéssel, rosszabb esetben erős szél esővel, ami a szabadtéri mozgás során ér bennünket. Ez még jobban elősegíti a kikapcsolódást és relaxálást a sport során.

550_szabadter29. Az edzőtermi futópad a járdát, a szobabicikli a túrakerékpárt helyettesíti. Mégis sokkal több kalóriát és testzsírt égetünk el egy jó kinti sétával, vagy erdei kerékpározással. Amíg a futópadon egyedüli dolgod, hogy tartsd a sebességet, amit az diktál neked, addig a kinti sétánál több izmot kell megdolgoztatni ahhoz, hogy eljuss A pontról B pontra. Ugyanígy a szabadtéri kerékpározásnál, a rengeteg izom nem csak azon munkálkodik, hogy haladj előre, hanem a megfelelő egyensúlyozáshoz a gerinc melletti és egyéb kisizmok is bekapcsolódnak.

10. A tréninget három-öt perces levezető sétával érdemes befejezni. Sosem szabad hirtelen abbahagyni és leülni, mindig kell időt hagyni a levezetésre, engedni a szívet fokozatosan lelassulni. Intenzív munka közben a szív sok liter vért pumpál a környező szövetekbe. A gravitációnak köszönhetően az alsó végtagokban még több vér gyűlik össze. Ha fokozatosan engedjük a szívet lelassulni a levezető sétával, elkerülhetjük a kiserekben a vérrögképződést. A könnyű séta szétoszlatja a fölösleges vért az egész szervezetben. Mindig nyújtsuk ki az izmokat a tréning befejeztével, tizenöt-húsz másodpercet engedélyezve minden izomnak, óvakodva a hirtelen mozdulatoktól, koncentrálva a jó légzési technikára. Mindig legyen nálad egy üveg víz és mobiltelefon, hogy sérülés esetén könnyen segítséget hívhass. Már hogy a mobillal.

forrás: www.informed.hu