fbpx

Bár a köznyelv felfázásnak is hívja, a hólyaghurutnak valójában nincs köze a hideghez vagy ahhoz, ha fázunk. A betegség tipikusan nyáron jelentkezik. A tünetekről és a megelőzés módjairól dr. Gombos Évát, a Heim Pál Gyermekkórház nefrológus főorvosát kérdeztük.

A nők fele élete során legalább egyszer szenved a hólyaghurut tüneteitől. A kellemetlen kór a húszas éveikben járó nőknél 50-szer gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál! A húgyutak fertőzései a veséket, az azokat a húgyhólyaggal összekötő vezetékeket, a hólyagot és a vizeletet onnan a külvilágba vezető húgycsövet érinthetik. Az utóbbi két esetben enyhébb lefolyású a betegség, míg ha a vesék is megfertőződnek, súlyosabb esetről van szó.

Mi okozza?
A fertőzéseket gombák, vírusok, de leggyakrabban baktériumok (tipikusan az E. coli) okozzák, amelyek vagy felszálló módon, vagy a  véráramon keresztül juthatnak be a húgyutakba.

A felszálló fertőzés a gyakoribb, különösen nőknél. Ez a hátrány elsősorban anatómiai felépítésünkből fakad: a nők húgycsöve egyrészt sokkal rövidebb (2,5–4 centiméter), mint a férfiaké, másrészt jóval közelebb is található a végbélhez.

A széklettel a külvilágba kerülő baktériumok emiatt könnyebben bekerülhetnek a húgycsőbe, ott tartósan megtelepedhetnek, és akár a hólyagba is eljuthatnak. (Súlyosabb esetben innen is továbbterjedhetnek a vesére.) Ezek a baktériumok normális esetben is megtalálhatóak a bélben, ám az egészséges húgyutak ellenállnak ezek megtelepedésének. A húgycső körül normális esetben is van bakteriális flóra, de ez általában nem okoz fertőzést. Ám ha a húgycső nyálkahártyáján valamilyen mikrosérülés található (amit akár a habfürdő esetleges szemcséi vagy bélférgesség is okozhat), a normálisan jelen lévő baktériumok behatolnak a mélyebb rétegekbe, és ott fertőzést okoznak.

A fertőzés a hüvely felől is „támadhat”: a szexuális úton terjedő betegségek (például a chlamydia vagy a herpesz szimplex vírus) innen is a húgycsőbe kerülhetnek. A hólyaghurut fiatal nőknél gyakran az első néhány szexuális együttlét után alakul ki, ezért is hívják „nászutas betegségnek”.

Amennyiben az úgynevezett alsó húgyúti fertőzést sokáig nem kezeljük, vagy esetleg csupán alternatív módszerekkel próbáljuk gyógyítani, fennáll annak a veszélye, hogy a hólyagból a gyulladás a vesemedence, illetve a veseállomány felé terjed. Ez komolyabb problémát, vesegyulladást (pyelonephritis) eredményezhet.

A véráramon keresztül történő fertőzés ritkább. A vérerek a vesébe szállítják azokat a salakanyagokat, amelyeket annak ki kell választania. Ám bizonyos esetekben a vérrel együtt baktériumok is eljuthatnak a vesébe, ott megtelepedhetnek és gyulladást okozhatnak. Ebben az esetben a vese általában egy előzetes, úgynevezett kapunyitó fertőzés – például mandula- vagy fülgyulladás – után, másodlagosan fertőződik meg.

Tipikus tünetek

 • gyakori, sürgető vizelési inger
 • csekély mennyiségű vizelet
 • kellemetlen, szúró érzés a hólyag tájékán (sokszor a vizeletürítés alatt is)
 • sötétebb, rossz szagú vizelet
 • esetleg véres vizelet

Menjünk orvoshoz
Fontos minél előbb orvoshoz fordulnunk, hogy a háttérben esetlegesen meghúzódó nőgyógyászati vagy urológiai betegség kizárható legyen. Semmiképpen ne késlekedjünk, ha lázat és deréktáji fájdalmat tapasztalunk, mert ez már vesegyulladásra utalhat! A kezelés minél korábbi elkezdése azért is javasolt, mert a nem teljes gyógyulás azt eredményezheti, hogy a betegség elhúzódhat, krónikussá válhat.

Fontos megbizonyosodni arról, hogy a gyulladást valóban fertőzés okozta-e. Ennek eldöntésében segít a vizeletvizsgálat: a laboratóriumban megállapítják, hogy milyen baktériumok milyen számban vannak jelen a vizeletben.

Baktérium okozta fertőzés esetében az orvos antibiotikum-kúrát javasol. Ha szükséges, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő szert is felír. A gyógyulást elősegíti a bő folyadékbevitel is.

Amennyiben szexuális eredetű a fertőzés, fontos, hogy mindkét fél kezeltesse magát, különben pingpongfertőzés alakulhat ki, amelyet a partnerek oda-vissza adnak egymásnak!

Akinél rendszeresen visszatér a fertőzés, vegye komolyan a problémát, és vesse alá magát egy részletes kivizsgálásnak: ki kell deríteni, nem anatómiai ok áll-e a háttérben, nincs-e esetleg cukor a vizeletben (ez cukorbetegségre utalhat), nem áll-e fenn hólyagműködési zavar vagy immunológiai probléma. Amennyiben egyik felsorolt háttérbetegséget sem tudják diagnosztizálni, akkor a szakorvos kezelési, életmódbeli stratégiát állít fel a visszatérő infekciók megelőzése céljából.

Tippek megelőzésre

 1. Igyunk sokat! Aki kevés vizet iszik, az ritkábban látogatja meg a mellékhelyiséget, vizelete tehát koncentráltabb lesz, a benne található baktériumok hosszabb ideig maradnak a hólyagban, és ott akadálytalanul szaporodhatnak.
 2. Ne tartogassuk a vizeletet, ha menni kell! Ürítsünk minél gyakrabban.
 3. A vécé használata előtt és után egyaránt fontos a kézmosás! Semmiképp ne üljünk rá a deszkára. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a törlésnek mindig elölről hátrafelé kell történnie, nehogy bármilyen kórokozó a hüvelybe kerülhessen a végbélnyílás felől. Minderre idejekorán tanítsuk meg a gyermekeinket is!
 4. Szexuális együttlét előtt és után is tisztálkodjunk!
 5. Intim mosakodáshoz használjunk enyhén savas készítményt! Használjunk külön törülközőt erre a célra!
 6. Viseljünk jól szellőző, laza, pamut alsóneműt!
 7. Több gyógynövényes – tőzegáfonyás és vörös áfonyás – készítmény vizeletfertőtlenítő hatással rendelkezik. Szakértőnk tapasztalata szerint fiatal lányoknál és felnőtt nőknél ezek hatásosak lehetnek megelőzésképpen, illetve a gyógyszeres kezelés után, kiegészítés gyanánt. Klinikai vizsgálatok alapján a tőzegáfonya kúraszerű szedése jó alternatív lehetőség lehet a visszatérő húgyúti fertőzésekkel küzdők számára. Hatására ugyanis az E. coli baktériumok tapadása gyengül a húgyútak falain.

forrás: www.egeszsegtukor.hu