fbpx

Napjainkban egyre többen odafigyelnek az egészségesen táplálkozásra. Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen táplálkozunk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre.

Íme csokorba szedve néhány csapda, amit érdemes elkerülni:

A müzlik és müzliszeletek
Az összetett szénhidrátok, gabonák fogyasztása nagyon hasznos, több jótékony hatása ismert. A rostok segítik a vastagbél működését, sok rákkeltő anyagot megkötnek a belekben, egyenletes felszívódásuknak köszönhetően, kiegyensúlyozott vércukor-szintet biztosítanak. Sok termék nem igazi müzli, csak a nevében az. Az édesített, esetleg cukorral, mézzel, aromákkal dúsított gabonák, nem szolgálják az egészséget. Az egyik legmegdöbbentőbb élelmiszeripari bravúr, a csokoládé darabos müzli! Ha valaki fogyókúrája részeként ilyet fogyaszt, ne is reménykedjen az eredményben. 

A multivitaminos üdítők
Sok multivitaminos üdítő, igencsak távol áll az egészség témakörétől. A gyümölcstartalom kevés, a hozzáadott cukor sok, a vitamin, pedig mind mesterséges. Az ilyen üdítőkben rengeteg plusz kalória van, ha valaki egész nap csak ezzel oltja a szomját, az a testsúlyán is meglátszik.

A cukormentes üdítők
Zéró kalória, tökéletes ízhatás – jó lenne. De a szervezetet nem lehet becsapni. Kimutatott tény, hogy cukormentes üdítők fogyasztása mellett, számos egyéb forrásból fölösleges kalóriákat viszünk be. Egyrészt könnyebben elcsábulunk egy kis nassolásra, mert a nullkalóriás üdítő fogyasztása, feloldoz bűneink alól, másrészt a szervezet az édes ízhez energiabevitelt is társít. Ez azt jelenti, hogy ha megvolt az édes íz élménye, akkor várja a hozzá társított energiát, ha ezt nem kapja meg, más forrásból követeli. Így kifejezett éhségérzet, és ennek következtében táplálékfelvétel révén, előbb vagy utóbb úgyis megkapja.

Az alkoholos italok
Tökéletes álcája a kalóriáknak. 1-2 koktél akár egész étkezésnyi energiát is tartalmazhat. De számos rejtett kalória van a borban, a sörben és a röviditalokban is.

A salátaöntetek
Nincs is jobb egy tál friss salátánál. Tele természetes vitaminnal, rosttal, ásványi anyagokkal. De mit ér az egész, ha agyoncsapjuk egy zsíros öntettel?  A hidegen sajtolt olajok és a joghurt a legalkalmasabbak öntetnek, a majonéz, az előre elkészített bolti dresszingek, pedig a legegészségtelenebbek.

Kefir
Kevesen tudják, hogy a kefir hosszú távú fogyasztása nem ajánlott, ugyanis a gomba, amelynek erjedéséből állítják elő, megzavarja a jótékony bélbaktériumok szaporodását és működését.

Felvágottak
Sok felvágott hústartalma nagyon csekély. Hús helyett inkább szójaszármazékot, tartósítószert, színezéket és vizet tartalmaz. Elvileg ezeknek az összetevőknek szerepelnie kell a termék csomagolásán. Mindig figyelmesen olvassuk el!

ca. 2003 --- The Four Food Groups --- Image by © Royalty-Free/Corbis

ca. 2003 — The Four Food Groups — Image by © Royalty-Free/Corbis

Szárított zöldségekből készült vitaminos instant levesek
A legtöbb ilyen leves számos konzerváló és tartósítószert tartalmaz, az eredeti zöldségek vitamintartalmát pedig lehetetlen megőrizni az előállítás során, főleg ha a végén nyakon öntjük a porkeveréket egy adag forrásban lévő vízzel.

A koffeinmentes kávé
Nem helyes az egészség megőrzése érdekében a hagyományos koffeines kávét koffeinmentesre cserélni. Egyrészt a rendszeres koffeinfogyasztóknál tolerancia-reakció alakul ki, és mérsékelt kávéfogyasztás mellett a szív- és érrendszerre gyakorolt hatások nem kifejezettek. Másrészről a koffeinmentes kávé olyan zsírban gazdag kávébabból készül, mely a vér koleszterinszintjét emeli, így az érelmeszesedés rizikóját fokozza.

A rántott ételek
Akár csirkéről, akár zöldségről van szó, önmagukban egészséges ételek, de olajban vagy zsírban megsütve már kevésbé. Az elkészítési mód sokat számít, a legjobb a párolás, és ráadásul ez egy egyszerűbb módja is az ételek elkészítésének.

Tejkészítmények
A tejszeletek, sajtok, tejalapú italok vásárlásánál is figyeljük a fehérje- és zsírtartalmat. Sok esetben a fehérjetartalom csekély, a zsírtartalom pedig magas. Ennek főleg a gyerekek táplálkozásánál van hangsúlyos szerepe, hiszen az ő fejlődésükhöz sok fehérjére van szükség, ne csapjuk be magunkat, a “tej” szó a csomagoláson önmagában még nem garancia.

forrás: www.webbeteg.huwww.webbeteg.hu