A cukorbetegség olyan civilizációs probléma, amelyben ma a gazdaságilag fejlettebb világ lakosságának 8-10 százaléka érintett. További jelentős létszámú tömeget képviselnek azok, akiknek az egészségügyi gondjai rejtve maradnak, a betegségüket még nem fedezték fel. A diabétesz az emberek életének kényelmesebbé válásával párhuzamosan, egyre intenzívebben terjed.
Míg az 1-es típusú cukorbetegek kezelésében nincs más lehetőség, mint az inzulinpótlás, addig a 2-es típusú betegek, a kezelőorvos által előírt alapterápia hatékonyabbá tétele érdekében, többféle alternatív kezeléssel is megpróbálkozhatnak. A cukorbeteg életmódjának alappillérei, a helyesen tartott diéta és a napi rendszerességgel végzett fizikai aktivitás mellett kipróbálhatják a különböző gyógynövények hatását is.
Gyógynövények
Jól ismert vércukorcsökkentő hatása van például a kecskerutának, a ginzengnek, a feketeáfonya levelének vagy a görögszénának, továbbá a fehér babhéjnak, a fehér fagyöngynek, a kukoricahajnak, a csalánnak és a gyermekláncfűnek.
A csalán leveléből készült tea vértisztító, vizelethajtó, vércukor csökkentő, méregtelenítő hatású. A gyermekláncfű gyökere emésztést elősegítő, máj- és epeműködést serkentő. Emellett csökkenti a vércukorszintet, és fontos szerepe van az érrendszeri szövődmények, illetve a retinopátia megelőzésében.
A fekete áfonya levelének szénhidrát-metabolizmust befolyásoló szerepe a múlt század óta ismert. Jelentős króm tartalma szabályozza a vércukorszintet, szabadgyök fogó hatása miatt pedig kiemelkedő szerepet kap a szövődmények kivédésében.
A katángkóró gyökér legfontosabb hatóanyaga az inulin, amely az egyik legalacsonyabb glykaemiás indexű szénhidrát. Fontos szerepe van a májkárosodás megelőzésében, illetve a méregtelenítésben, nem csoda hát, hogy a népi gyógyászat régtől fogva használja a cukorbetegség kezelésében.
A kerti zöldségek, fűszerek közül közismert a zöldbab, a zöldborsó, az articsóka, a kerti zsázsa, a kapor vércukorszintet csökkentő, egyensúlyban tartó hatása. Drogériákban és patikákban is kaphatók az úgynevezett CLA táplálékkiegészítő készítmények, amelyek konjugált linolsavtartalmuk folytán, sok egyéb hasznos tulajdonságuk mellett a vércukorszintet csökkentő hatással is bírnak. Természetes forrásuk a tojás, a tejtermékek, a hús, kismértékben a növényi olajok, ám ezek kevésbé koncentráltan és kisebb mennyiségben tartalmazzák, mint a táplálékkiegészítő.
Cukorbetegeknek érdemes rendszeresen fahéjat fogyasztani, hiszen a fűszer nemcsak kellemes ízt biztosít az ételeknek, de pozitív élettani hatásokkal is rendelkezik: csökkenti például a vércukor, a „rossz” koleszterin és a trigliceridek szintjét, így természetes segítőtárs lehet a diabétesz elleni harcban.
A korábbi kutatások azt valószínűsítették, hogy a fahéj pozitív élettani hatásait a benne lévő fahéjaldehid nevű vegyületnek köszönheti. Az azonban a mai napig nem egyértelmű, hogy pontosan milyen mechanizmusok révén csökkenti a fűszer a vércukrot; a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a vegyület fokozza az inzulinválaszt, ezáltal a vércukorszint kevésbé emelkedik. További vizsgálatoknak kell megállapítani, hogy a cukorbetegek kezelésére pontosan mekkora fahéjdózisra van szükség, illetve mennyi ideig kell alkalmazni az étrendkiegészítőt.
Tippek cukorbetegeknek:
- Ecetként, használjanak vörösbor ecetet, mert abban van a legkevesebb cukor.
- A szódabikarbóna kiválóan lúgosít, tegyünk egy mokkáskanálnyit ivóvizükbe, vagy a reggeli narancslébe, egyéb gyümölcslébe!
- Egy fél citrom leve jelentősen, akár 30%-kal is csökkentheti az étkezés utáni vércukorszintet.
- A vörösbor hatékony antioxidánsként, rendszeresen, de mértékkel fogyasztva 20%-kal csökkenti a cukorbetegség, és 30%-kal a szívinfarktus veszélyét.
- Napi 2gramm sörélesztő jelentős krómtartalmánál fogva, csökkenti a vércukorszintet, B-vitaminja segít megelőzni a szívbetegségeket, emellett fontos enzimeket is tartalmaz. Figyelem: a sörben nincs króm, sőt rendkívüli mértékben növeli a vércukorszintet!
- A fahéj olyan polifenolt tartalmaz (MHPC), amely az inzulinnal vetekszik. Fogyasszák tehát naponta müzlivel vagy gyümölcssalátával!
Forrás: herbahaz.hu, Gyógyhír Magazin, origo.hu