fbpx

Ha fertőtlenítésről van szó, akkor általában nem bízzuk a véletlenre a dolgot, és erős bolti vegyszereket vásárolunk. Pedig a természetes eredetű szerek is pont olyan hatékonyak lehetnek. Íme öt könnyen beszerezhető, hatásos és természetes fertőtlenítő.

Ecet

A klórtartalmú fertőtlenítők bár hatékonyak, de károsítják a bőrünket, belélegezve a tüdőnket, ráadásul a környezetet is. Az ecet viszont – bár nem a legkellemesebb szagú – olyan általános vízkőoldó- és fertőtlenítőszer, mely mentes mindenféle mellékhatástól. A konyhától a fürdőszobán át szinte mindenhol használható: fertőtleníti a ruhákat, a konyhapultot, a követ, a mosogatót, a kádat és a vécét is, miközben a vízkövet is oldja. Makacs szennyeződések kezelésénél hígítatlanul, nagy mennyiségben használjuk, de például felmosásnál vagy mosásnál egy pohárnyi is elég belőle. 

Ezüst-kolloid

Általában belsőleg használják, de a színtelen-szagtalan, átlátszó folyadék a lakás vagy a gyermekjátékok fertőtlenítésénél is jó szolgálatot tesz. Maga a folyadék vízből és nagyon apró ezüstrészecskékből, kolloidokból áll, és kiváló baktérium-, vírus- és gombaölő hatású. Belsőleg antibiotikumok helyettesítésére használják, de hat perc alatt szinte bármilyen kórokozót elpusztít a konyha, a fürdőszoba, a vécé vagy a padló területein is. Mindeközben szervezetünkre teljesen ártalmatlan anyag, a bőrt sem irritálja, így pattanásos bőr kezelésére is alkalmazható.

Citrom

Az ezüst-kolloidnál jóval egyszerűbben beszerezhető fertőtlenítő a citrom: tisztít, szagtalanít, oldja a zsírt, a vízkövet, és hatásosan öli meg a baktériumokat is. Tömény citromlevet vagy egy félbevágott citromot a makacsabb helyeken használjunk – legalább valóban citromillatban takaríthatunk – , de hígítva általános felületfertőtlenítő szerként is bevethető. A ruhák zsíros foltjainak előkezelésénél, mosásnál, vágódeszkák fertőtlenítésénél, a lakás illatosításánál, szódabikarbónával kombinálva mosogatószer helyett is kipróbálhatod. 

Grapefruitmag-kivonat

Ezt a sokoldalú – ám igen rossz ízű – kivonatot az ezüst-kolloidhoz hasonlóan inkább belsőleg használják, hiszen a vizsgálatok során rengetegféle vírus, baktérium és gomba ellen bizonyult hatásosnak. Különböző fertőzések, megfázásos megbetegedések, külsőleg bőr- és körömfertőzések esetén is használ, de a lakásban található kórokozókat sem kíméli. Egyes észak-amerikai klinikákon a hagyományos tisztítószerekbe keverik, és ezzel tisztítják az ágyneműt, a padlót, esetenként az orvosi műszereket. Csíraölő hatása miatt a vécé takarításától kezdve szinte minden olyan helyen használható, ahol a jól megszokott bolti fertőtlenítő: tíz-húsz cseppnyi kivonatot oldjunk fel fél liter vízben, ezt öntsük egy spricnis flakonba: a hűtő áttörlésénél, de akár felmosásnál is jól jöhet. 

Teafaolaj

A teafaolaj, mely szintén igen hatásos fertőtlenítőszer, nem más, mint az Ausztráliában honos fa ágaiból, leveleiből nyert illóolaj. Nemcsak remek illata van, de multifunkcionális fertőtlenítőszernek is tökéletes: felmosásnál, penész eltávolításánál, az evőeszközök, konyhai edények fertőtlenítésénél, a vécé takarításánál is nyugodtan használható. Külsőleg korpás haj vagy gombás bőrfelületek, körmök esetén is hatékony, de a pattanások vagy herpesz elleni szereknek is gyakran alapanyaga. 

forrás: life.hu