fbpx

A téli hónapokban sem hiányozhatnak az asztalról a friss zöldfélék, gyümölcsök. Ha fogyni akarunk, vagy erősíteni kívánjuk az immunrendszerünket, számos egészséges étel áll rendelkezésünkre.

Sütőtök

Bármilyen módon elkészítve, sütve, főve, édességnek, levesnek, köretnek egyaránt ízletes és igen egészséges étel. Kiváló A-vitamin forrás és hatásos antioxidáns.

Kelbimbó

A kelbimbóban közel 50 százalékkal több C-vitamin van, mint a narancsban. Valójában már hat szem kelbimbó fedezi egy felnőtt napi C-vitaminszükségletét. A kelbimbó ezen kívül rákellenes és gyulladásgátló nitrogénvegyületeket is tartalmaz, valamint bőségesen találhatók benne folátok, rostok, K-vitamin és magnézium.

Grépfrút

A kesernyésen édes grépfrút tökéletes téli gyümölcs. Nemcsak C-vitamint tartalmaz, hanem likopint is. Ez a zöld teában is fellelhető antioxidáns rákellenes tulajdonságokkal bír, nemrégiben a prosztatarák kockázatának csökkentésével hozták összefüggésbe.

Káposzta

Különösen a vöröskáposzta egészséges, mert az A-, B6- és K-vitaminon kívül gyulladáscsökkentő glutamint és antocianinokat is tartalmaz. Rákmegelőző és szívvédő hatású.

Gesztenye

Ez a hagyományos téli csemege B-vitamint, káliumot, rezet és mangánt tartalmaz, amelyeknek az izomépítésben van szerepe. A gesztenye az egyetlen dióféle, amelyben C-vitamin is van.

forrás: http://informed.hu