fbpx

Az új év kezdete nem minden esetben jár optimizmussal és energiától szétrobbanó elevenséggel. Sokak számára a téli depresszió, a kedvetlenség, az energiaszegénység, kimerültség nehézkessé teszi az új év indítását. Mit lehet tenni, hogy optimistább, vidámabb, energiadúsabb legyen a szervezet 2021 elején?

Többen hangulati mélyponton vannak
Ha valaki hajlamos a hangulati mélypontokra, és a hangulata szezonális ingadozást mutat, akkor sajnálatos módon a tél, a maga sötétségével és zord hidegével együtt a depresszió előszobáját jelenti. Ha a tünetek „csak” enyhék, gyógynövényes szerekkel is orvosolható lehet a rossz hangulat.

A gyógynövények közül az orbáncfüves készítmények hívhatók segítségül a hangulat javítására. Az orbáncfű hatása leginkább a klimax korban lévő nőknél mutatkozik meg.

Kedvező hatásúak lehetnek a gyógynövényes, illóolajos esti meleg fürdők is – amik a citromfű, kamilla vagy levendula összetevőiknek köszönhetően relaxáló hatást fejtenek ki a szervezetre, és hozzájárulnak a pihentető alváshoz.

Sokan energiaszegénységre panaszkodnak
„Nincs kedvem semmihez, nehezen tudok reggelente felkelni, délben már legszívesebben lefeküdnék, olyan fáradt vagyok” – panaszkodnak sokan. Az „energiaszegénység” több, különféle tápanyag hiányára vezethető vissza. A B-vitaminok vagy a C-vitamin hiánya éppen úgy okolható lehet a panaszért, mint a vérszegénységhez vezető vashiány, egyéb „vitaminszerű” anyagok hiánya vagy akár a pajzsmirigy alulműködése.

Télen a táplálkozás friss zöldségekben és gyümölcsökben viszonylag szegény, a B- és C-vitaminok bevitele kevesebb, mint a napfényes évszakokban, és a napfény hiánya is álmosít, nyomaszt. Ilyenkor különösen lényeges törekedni a változatos táplálkozásra, a vitaminokban dús ételek fogyasztására. Mindez fokozottan érvényes akkor, ha valaki valamilyen (légúti) fertőző betegségben szenved, és az immunrendszere legyengül. A B-vitaminok vagy a C-vitamin hiánya fáradékonyságban is testet ölthet, természetesen egyéb jelek, például hajhullás, vérzékenység, sápadtság stb. mellett.

Alapvető szabály, hogy ha a szervezet energizálása céljából fogyasztunk vitaminokat, sosem egy bizonyos vitamin szerepeljen csak a „recepten”. Több vizsgálat kimutatta, hogy a különféle B-vitaminok (pl. B1-, B2-, B6-, B12) együttesen, komplex formában való pótlása kedvezőbb, mintha csak egy-egy fajta B-vitamint juttatna valaki a szervezetébe.

Nyomelemek hiánya is állhat a háttérben
Nem zárható ki, hogy vashiány okozza a levertséget. A vashiány a fáradékonyság mellett sápadtsággal, élettelen hajjal és töredező körmökkel járhat együtt,- csak hogy néhány tipikus tünetet enyhítsünk. Ez esetben a vas B- vitaminokkal és C-vitaminokkal való kombinációban történő pótlása lehet eredményre vezető. Ezek a vitaminok ugyanis a vas felszívódását és hatását elősegítik, fokozzák.

Gyakori, hogy a pajzsmirigy alulműködése áll a nyomott hangulat, az aluszékonyság és a romlott teherbíró képesség hátterében. Ebben az esetben orvosi kivizsgálást követően rendelhető el a gyógyszeres (hormonpótló, jódpótló stb.) kezelés, ami a tünetek javulásához vezethet.

„Vitaminszerű” vitalizáló anyagok
A szervezetet energizáló anyagok közül kiemelhető a koenzim Q10, aminek a szervezetbeni szintje az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken. A szívműködés támogatásán túl a koenzim Q10 részt vesz a harántcsíkolt izmok funkciójának és az immunrendszer működésének a javításában is.

Kimerültség és fáradékonyság esetén az ásványi anyagok közül a magnézium fogyasztása lehet jótékony. A magnézium a stressztűrő képesség javítása mellett az enyhe depressziós tünetekre is kedvezően hathat, hozzájárulhat ahhoz, hogy a lelki megterhelés ne öltsön testet fizikai tünetekben (pl. magas vérnyomásban), illetve segítheti azt, hogy a szervezet jobban bírja a fizikai megterhelést.

Ne zsigereljük ki a szervezetet!
Tél van, és az emberi szervezet, akár a téli álmot alvó állatok, több alvásra „szomjazhat”. Mindez természetes, ezt el kell fogadni. Ne terheljük túl a szervezetet, adjuk meg neki azt, amire vágyik, hogy aztán a szervezet is biztosíthassa számunkra azt a vitalitást, amire az „agyunk” vágyik. Aludjunk naponta legalább 7-8 órát! A pihentető alvás igazoltan erősíti az immunrendszert, és hozzájárulhat a szorongás és a depresszió megelőzéséhez.