fbpx

477_holyaghurut_felfazas_100A tél – az influenza mellett – a felfázások szezonja is. Ha szokottnál jóval gyakrabban meg kell látogatnunk a mellékhelyiséget, fáj a hasunk, és ráadásul vizelés közben égető fájdalmat érzünk, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a tüneteket hólyaghurut okozza.

 Erre a betegségre a nők fogékonyabbak. Anatómiai felépítésünkből következik, hogy lényegesen rövidebb a húgycsövünk. Így a testünkbe behatoló kórokozók (csírák) könnyebben eljutnak a hólyagig, és megtelepedve a hólyag belső falát bélelő nyálkahártyában szaporodásba kezdenek.

Általában akkor következik be a baj, ha hidegben lengébben öltözünk a kelleténél. Ilyenkor a testhőmérsékletünk lecsökken, a keringés lassul, az immunrendszer figyelme is lanyhulni kezd, ez megkönnyíti a betolakodók dolgát – a szervezet védekezőrendszerét kijátszva a bejutott baktériumok pillanatok alatt őrült szaporodásba kezdenek. Ezzel lokális gyulladásokat okoznak, és végeredményként megbetegszünk.

Az enyhe felfázást könnyen elmulaszthatjuk gyógynövények segítségével, kis körültekintéssel pedig elkerülhetjük. Ennek ellenére ne becsüljük le a problémát: a felfázás – ha nem figyelünk rá – továbbterjedhet, ráhúzódhat a vesére is, ezzel komoly panaszokat, magas lázat, rosszullétet okozva. Ha ez bekövetkeznék, ne habozzunk orvoshoz fordulni!

Hogy kerüljük el a felfázást?

 • Igyunk sok folyadékot! A megfelelő mennyiségben bevitt folyadék átmossa a húgyhólyagot, és megnehezíti a kórokozó baktériumok betelepedését.
 • Öltözködjünk az időjárásnak megfelelően, rétegesen! A rétegek közti levegő jobban szigetel, mint egy vastag pulóver. Kerüljük a léghuzatot, és húzzunk papucsot! A hideg kövön “mezítlábazva” könnyen felfázhatunk, az állandó “cúgban” tartózkodva nemkülönben.
 • Uszodában, ha kijöttünk a medencéből, azonnal törülközzünk meg és öltözzünk át! Gyakran a nedves fürdőruha hosszan tartó medencegyulladást okoz.
 • Mindig természetes anyagból készült alsóneműt viseljünk! A műszálasba könnyen beleizzadhatunk.
 • Ha szükségét érezzük, azonnal menjünk WC-re! A vizelet hosszas visszatartása súlyosbítja a problémát.
 • Ha gyakran hidegek a végtagjaink, próbáljuk ki a rendszeres szaunázást, ami serkenti a vérkeringést.

478_000041567_teaMit tegyünk, ha megtörtént a baj?

A drogériákban és a patikákban kaphatók kifejezetten hólyagbántalmak, illetve vesepanaszok megszüntetésére szolgáló teakeverékek. Ezek általában gyulladásgátló, vizelethajtó és görcsoldó tulajdonsággal bíró gyógynövények kivonatát tartalmazzák. Használjuk őket bátran!

A terápia ideje alatt különösen ügyeljünk arra, hogy eleget igyunk (főként ásványvizet, gyógyteát), ezzel pótolva az eltávozott folyadékmennyiséget! A sok víz felhígítja a vizeletet, ezáltal rontja a kórokozó baktériumok szaporodásának esélyeit. A hólyagteák spazmolitikus (görcsoldó) komponense megkönnyíti a vizelést, ezáltal megakadályozza a vizelet egy részének visszamaradását, ezzel pedig elejét veszi a baktériumok további szaporodásának.

Jó szolgálatot tehet a szénavirággal vagy kamillával készített borogatás is.

Fordítsunk a szokottnál nagyobb figyelmet arra, mit teszünk a tányérunkra! Kerüljük el azokat a fűszereket, amelyek izgatják a nyálkahártyát (jó csípős fűszerek) és a vizelettel ürülnek! Étrendünk legyen változatos, fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt!

Felfázás esetén használt gyógyteák

 • medveszőlő
 • aranyvessző
 • csalán
 • zsurló
 • közönséges boróka
 • nyírfa (kérge, levele)

forrás: http://informed.hu