fbpx

A székrekedés gyakori panasz. Főleg idősek körében, de minden életkorban, gyerekeknél is előfordul. Az utóbbi években növekedett a székrekedésben szenvedők száma. Fontos a kiváltó ok felderítése és megszüntetése. Az életmód és étrend változtatásán túl olykor gyógyszerek adására is szükség lehet.

Definíció

Nemzetközi konszenzus alapján székrekedésnek nevezzük, ha egy héten háromnál kevesebbszer van széklet, ha a széklet kemény, rögös, ha a széklet kiürítése után még mindig teltségérzet marad, vagy ha a széklet kiürítése csak manőverrel sikerül.

sze-krekede-sA székrekedés mechanizmusa

Az esetek nagyobbik részében a helytelen táplálkozás, a kevés folyadékbevitel, a kevés mozgás, pszichés stressz, a rohanó életmód, rossz szokás szerepel a székrekedés okaként. Ha a székrekedés ezen okok rendezése után is megmarad, akkor keresni kell, hogy nincs-e szervi betegség a háttérben. A kezelés függ attól, hogy mi a kiváltó ok. Ezért fontos a helyes diagnózis.

Elsődleges székrekedés

Három formája ismert. Az egyikben normális, a másikban lassult a tranzitidő, azaz a béltartalom igen lassan halad a vastagbélben. Az eltérés pontos oka nem ismert, de feltételezik, hogy a bél saját idegrendszerének a működése zavart. A harmadik csoportba a széklet kigördülésének nehézségével járó működészavarok tartoznak, amikor a végbél és a medenceizomzat összehangolt működése károsodik. Ez utóbbi lehet gyermekkori rossz beidegződés következménye is.

Másodlagos székrekedés

A székrekedés mint tünet hátterében több alapbetegség állhat. Hormonális és anyagcsere-betegségek: cukorbetegség, csökkent pajzsmirigy-, fokozott mellékpajzsmirigy-működés, veseelégtelenség. A bél izomzatát is érintő betegségek: amyloidosis, szkleroderma. Idegrendszeri betegségek: Parkinson-kór, agyérelmeszesedés, szklerózis multiplex, a bél saját idegrendszerének szakaszos hiányával járó Hirschprung-betegség. Pszichés zavarok: depresszió, szorongás. Anatómiai eltéréssel járó betegségek: aranyér, végbélberepedés, végbélsipoly, szűkület a vastagbélben vagy a végbélben, amit gyulladás, de daganat is okozhat. Egyéb állapot: terhesség. Gyógyszerek mellékhatása: depresszió elleni gyógyszerek némelyike, vízhajtók, vas, morfinszármazékok, gyulladásgátlók, egyes vérnyomáscsökkentők, altatók.

A székrekedés kezelése

Ha a székrekedést okozó alapbetegség kiderült, akkor annak gyógyítását követően a másodlagos székrekedés általában magától megszűnik. Egyéb esetekben is fontos a kiváltó ok ismerete és a megfelelő kezelés.

Diéta és életmód

Sok esetben a nagyobb mennyiségű folyadék fogyasztása önmagában megszünteti a székrekedést. Célszerű naponta legalább másfél-két liter folyadékot és olyan ételeket fogyasztani, amelyeknek nagy a víztartalmuk, mint például a gyümölcsök, zöldségfélék. A régen szinte elmaradhatatlan levesek, főzelékek fogyasztása ebből a szempontból is kedvező.

Mivel a perisztaltikának, a bél féregszerű, tovavivő mozgásának természetes ingere maga a béltartalom, fontos a megfelelő mennyiségű rost fogyasztása. Ezért is kedvező a széklet tömegét növelő zöldségek, gyümölcsök, magvak, búzakorpa fogyasztása. Vannak olyan gyógyszerek, gyógyhatású termékek, amelyek rosttartalmuknál fogva a széklet tömegét növelik.

A mozgás, fizikai munka, séta, kerékpározás stb. kedvezően hat a bélműködésre, és a széklet kiürítését is segíti. Fontos a székelés rítusa. Megfelelő időt és alkalmat kell biztosítani a székelési aktus lebonyolítására. A rohanás, a stressz, a zavaró körülmények gátolják a székletürítést, a széklet hosszabban időzik a bélben, ezalatt keményebb lesz, ami később fájdalmas székürítést okozhat, és ami ördögi körként tovább fokozza a székrekedést.

Székletlazítók és hashajtók adására többnyire akkor van szükség, ha a fenti módszerek nem járnak sikerrel. Az ozmotikus hashajtók a béltartalmat növelve segítik a széklet ürülését. Ezek között van természetes anyag, mint a sorbit, és van szintetikus, mint a laktulóz. A sós hashajtók alkalmazása körültekintést igényel, mert helytelen használatuk elektrolitzavart okozhat. Inkább akut székrekedés esetén használatosak.

A gyógyszertárban a természetes hashajtó hatású készítmények között több, olyan növényi rostokat tartalmazó készítmény kapható, amelyek természetes módon javítják a bélműködést. Az egyik újabb készítmény az egyiptomi útifű (Ispaghula) maghéját tartalmazza, ami azzal a különleges tulajdonsággal rendelkezik, hogy saját tömegénél negyvenszer több vizet képes megkötni, és ezúton a béltartalom tömegét növelve fejti ki jótékony hatását. Fontos, hogy ilyen készítmények használata esetén is bőséges legyen a folyadékbevitel, mert ellenkező esetben fokozhatják a székrekedést. Előnyük, hogy hosszabb időn át is alkalmazhatók és terheseknek is adhatók.

A bélperisztaltikát fokozó hashajtók szedése többnyire csak rövid távon ajánlott. A széklet síkosságát növelő szerek megkönnyítik a széklet kiürítését, de hosszas alkalmazásuk nem javallott. Minden hashajtóra érvényes, hogy csak megfelelő ideig és módon alkalmazhatók. A gyógyszerkutatás egyik célja olyan gyógyszert kifejleszteni, amelyik a krónikus székrekedés bizonyos eseteiben a bélizomzat lassult muködését helyreállítja.

forrás: www.patikamagazin.h