fbpx

A szájvíz olyan szájöblögető folyadék, amely a fogak és a száj higiéniájának fenntartását segíti. Fertőtlenítő, esetenként gyógyhatású készítmény. A szájvíz használatának célja a szájban található baktériumok és vírusok elpusztítása, hogy megelőzzük a fogínysorvadást, fogínygyulladást és a rossz lehelet kialakulását, valamint a dentális plakk-képződését.

A szájvíz története

A kínai orvosi könyvek már időszámításunk előtt 2700-ban foglalkoztak a rossz szájszag és szuvasodó fogak problémájával és a száj gyermekvizelettel való öblögetését javasolták. Hippokratész az ókori Görögországban sós borecet keverékével próbálta kezelni a beteg ínyt. A Római birodalom egyes részein fertőtlenítő hatása miatt olajat és fehérbort használtak, de ajánlották a sós vizes öblögetést is. A Talmud törvényeiben hívja fel a figyelmet az étkezés utáni szájöblítésre. Egy 1520-ban, Lipcsében megjelent orvosi könyvecske egy teljes fejezetet szentelt a fogak tisztításának leírására. A szájöblítésre többek között a forralt borral kevert timsó, ecet és mirha keverékét ajánlotta.

A szájüreg fertőtlenítésére elsőként Semmelweis Ignác és Louis Pasteur kezdtek el speciális fertőtlenítő oldatokat alkalmazni. Az első kereskedelmi forgalomban kapható timol (erős antiszeptikus hatású anyag) hatóanyagú szájvizet Joseph Lister állította elő és 1895-ben kezdték el forgalmazni Listerine néven.

Napjainkban többnyire timol, aminfluorid, klórhexidin, cineol, benzalkónium-klorid, cetilpridínium-klorid vagy metil-parahidroxibenzoát hatóanyagú szájvizek vannak forgalomban. Az elmúl években a fitoterápia is elkezdett foglalkozni az ínybetegségek gyógyításával. Ennek eredményeképp megjelentek a gyógynövényes szájvizek, amelyek kizárólag természetes alapanyagokból készülnek és a gyógynövények antibakteriális, gyulladáscsökkentő és egyéb hatóanyagait használják a szájüreg kezeléséhez.

Szájvíz használata

918_szajvizA szájhigiénia alapja a fogkefe és a fogak tisztításának megfelelő technikája. De még a legjobb fogkefe és a legalaposabb tisztítás sem tudja a szájüreg minden részét tökéletesen kitisztítani. A fogak közötti szűk résekben, a fog és az íny közötti fogárkokban megbújó baktériumokat nem tudjuk csupán fogkefével eltávolítani. A szájüregben elszaporodó baktériumok lepedéket képeznek, a lepedék lerakódásokból alakul ki a fogkő. A foglepedék ezért szerepet játszik a fogszuvasodás és a paradontózis (parodontitis) kialakulásában.

A szájvizek a szájhigiénia kiegészítői. Az antibakteriális szájvizek használatával azokat a helyeket is kezelni tudjuk, ahová a fogkefe és a fogselyem nem ér el. A fogínybetegségeket és egyéb szájfertőzést okozó baktériumok elszaporodását alapos szájöblítéssel akadályozhatjuk meg.

A szájvizeket általában fogmosás után használjuk, de alkalmazhatók napközben is – akár étkezések után, ha a fogmosásra az adott helyzetben nincs lehetőség vagy idő. Egy gyors szájöblítés a megfelelő szájvízzel tisztítja a szájüreget, így a fogakat is. Egyes szájvizek adalékanyagokat (pl. mentolt) tartalmaznak a friss lehelet biztosításához.

Általában 10-15 ml szájvizet ajánlott zárt fogsorral, a fogak között zubogtatni, ugyanúgy, ahogy a fogmosás alkalmával is szájat öblítünk, de alaposabban, hogy a szájvíz minden foghoz, a fogsor minden részéhez eljusson. Ajánlott legalább 1-3 percig öblögetni. Végül célszerű a szájüreg hátsó részét is kiöblíteni, mintha gargarizálnánk.

Ha az íny nem gyulladt és nincs jelen egyéb ínyprobléma sem, valamelyik semleges hatású, leheletfrissítő szájvizet használhatunk. Ínyproblémák esetén viszont célszerű felkeresni a

fogszakorvost és gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású szájvizet használni.

A legtöbb szájvíz alkoholt is tartalmaz és nem alkalmas gyermekek kezelésére. Minden esetben el kell olvasni a használat előtt az adott szájvíz használati utasítását. Ez fokozottan igaz a speciális hatóanyagú szájvizekre.

Fontos megemlíteni, hogy a szájvizek – bár a megfelelő szájhigiénia fontos részei – nem csodaszerek, nem helyettesítik a rendszeres és megfelelő technikával végzett fogmosást, sem a rendszeres fogászati ellenőrzéseket.

Szájvízzel a szájszag ellen

Igen sok ember küzd azzal a problémával, hogy ún. “szájszaga” van. Oka elsősorban rossz, szúvas, begennyesedett fogak, rosszul záró fogpótlások, helytelenül vagy ritkán végzett fogmosás, erős illatanyagú táplálékok fogyasztása, ételmaradék bomlása lehet.
Ezek a problémák általában fogorvosi kezeléssel, alaposabban és szakszerűbben elvégzett fogmosással megoldhatók.

Egyes esetekben akkor is érezhető a szájszag, ha a páciensnek nincs rossz foga, megfelelően mossa a fogait, nincs hibás fogpótlása sem. Ilyenkor a szájszagot általában a szájüregben jelen lévő baktériumok okozzák.

A szájban mintegy 200 féle baktérium, vírus található, amelyek az ételek bomlása mellett különböző anyagcsere termékeket termelnek, amiknek szaga van. Arra már rájött a tudomány, hogy az „illatosított, színes vizek” használata csak átmeneti megoldás, csupán egy ideig képes elnyomni a rossz leheletet, de nem oldja meg a problémát. Ráadásul a szájvizek túlzott használata ingerelheti a szájüreg nyálkahártyáját, ami egyéb elváltozások okozója lehet.

Az antibakteriális hatású szájvizeket azért fejlesztették ki, hogy elpusztítsák a szájüregben megtelepedő baktériumokat és megakadályozzák azok további szaporodását. Céljuk nem a tünet – a szájszag – elnyomása, hanem a szájszagot kiváltó ok megszüntetése.

A szájvíz használata ínyproblémák esetén

A baktériumölő hatású szájvizek nem csak a szájszag kezelésében érhetnek el eredményt.
A szájüregben egyébként természetes körülmények között jelen lévő egyes baktériumok túlszaporodása felelős az ínybetegségek jelentős részéért. A nem megfelelő fogtisztítási szokások, de az általánosan gyenge immunrendszer vagy más hajlamok is okozhatják a szájüreg baktériumainak túlszaporodását. Egyes baktériumok savakat termelnek, melyek a fogak szuvasodását okozhatják. Más baktériumok viszont anyagcseréjük során olyan bomlástermékeket, méreganyagokat állítanak elő, amelyek felelősek lehetnek a fogínybetegségek kialakulásáért.

A baktériumok a dentális plakkban, a fogakon kialakuló foglepedékben találhatók. Ha megfelelő fogtisztítási technikákkal nem távolítjuk el rendszeresen a foglepedéket a fogakról, idővel kialakul a fogkő. A fogkő megkeményedett, megkövesedett foglepedék, általában a fogíny szélei felett, vagy a fogíny alatt, a fogárkokban alakul ki. A kialakult fogkövet csak fogszakorvos tudja eltávolítani.

A foglepedék és a fogkő tartós jelenléte a szájüregben fogínyproblémákat okozhat, mint a fogínygyulladás, fogínyvérzés, fogínysorvadás.

Egy jó antibakteriális szájvíz célja nem a szájüregben lévő összes baktérium teljes kiirtása, hanem a természetes, egészséges állapot helyreállítása. Az egészséges szájüregben is vannak baktériumok – ezek fontos szerepet játszanak a szervezet anyagcsere folyamatában, segítik az emésztést, bizonyos tápanyagok lebontását. A szájüreg összes baktériumának elpusztítása ugyanúgy komoly problémákat okozhat, mint a hosszú antibiotikumos kúra alatt a természetes bélflóra károsodása.

Antibakteriális szájvizeket a fogorvossal konzultálva, a pontos diagnózis alapján célszerű használni, az adott ínyproblémának megfelelő kezeléssel.

Forrás: http://szajviz.hu/