fbpx

A görögök a gyros után gyorsan felhajtanak egy ouzót, hogy segítsék az emésztésüket. Ám tényleg segít-e az égetett szesz a zsíros ételek feldolgozásában? Az orvosok számára egyértelmű a válasz: nem.

A gyros finom volt – kétségtelen. Ám a hasunk gyorsan megbosszulja magát – a húsdarabok megtalálják a helyüket a gyomrunkban és egy nagy, zsíros valamivé állnak össze, eltorlaszolva az utat bármi más előtt. Mit tegyünk? – teszi fel a nem is annyira költői kérdést a német Spiegel magazin online kiadása.

A németeknél a snapsz, nálunk a pálinka, a görögöknél az ouzo – esetleg már ott áll az asztalon. Ha ouzóról van szó, akkor az ánizsaroma máris “gyógyszerként” hat ránk. (De elmondhatjuk ezt egy finom szilvapálinka gyümölcsös illatáról is.) Valójában azonban szó sincs gyógyszerről: a jótékony(nak hitt) hatás valójában egy placebó-hatás eredménye. A tudományos tanulmányok szerint ugyanis valójában az égetett szeszek inkább lassítják, lefékezik az emésztést. 

A svájci sajtfondü-teszt

Svájci kutatók 2010-ben sajátos tesztet végeztek. Egy rendkívül zsíros sajtfondüt etettek meg egy kísérlet résztvevőivel. A 32 százalékos zsírtartalmú fondüt húsz egészséges embernek kellett elfogyasztania. Az ilyen zsírtartalmú ételek az emésztőrendszerünket valóban nagy kihívás elé állítják. 

A résztvevők egy része fekete teát ivott étkezés után, egy másik részük három deci bort fogyasztott, megint mások egy snapszot gurítottak le, míg a negyedik csoport vizet kapott. Az eredmény: minél több alkoholt fogyasztott valaki, az emésztőrendszere annál jobban küzdött. Már a bor is elérte, hogy a gyomor lassabban ürüljön ki. Amikor még pluszban egy snapszot is felhörpintettek a résztvevők, az emésztés még inkább lefékeződött.

“A gyomor elvileg egy hatalmas izom, amely folyamatosan pumpál, és az ételt a belek felé üríti ki” – magyarázza Christian Prinz, a wuppertali Helios Gasztroenterológiai Klinika szakértője. Az alkohol valószínűleg azokat az idegeket blokkolja, amelyek a gyomrot a pumpálásra ösztökélik. “Igaz barátja vagyok az evés utáni snapszoknak” – mondta a specialista a német lapnak, hozzátéve: “azonban nagy százalékban semmilyen pozitív egészségügyi hatásuk sincs”. 

palinka_3Az aperitif segíthet, de csak a megfelelő

Az alkoholos italok azonban nem az ördögtől valóak – a mérsékelt és megfelelő időben fogyasztott szesz tényleg segíthet az emésztésben. A szakértő szerint a legjobb egy étkezés előtti sherry (ez a spanyol likőrbor a bornál erősebb, de a magyar pálinkánál azért gyengébb ital). Bizonyos proseccók (pezsgők), egy portói, sörből pedig egy pilzeni “típusú” tesz jót az emésztésnek. 

Az ezekben az italokban lévő, a kesernyés ízért felelős anyagok ugyanis valóban jótékonyan hatnak az emésztésre. Ezek ugyanis a gyomor nyálkahártyájának speciális sejtjeit serkentik a savak felszabadítására, ami aztán megkönnyítheti az emésztést. E jelenséghez azonban az alkoholnak semmi köze sincs – egy eszpresszónak körülbelül hasonló a hatása. 

Az aperitifet fél órával evés előtt érdemes lehajtani – ahogy ezt a franciák teszik. Ilyenkor az ízeket is jobban érezzük, és jobban ízlik az étel. 

A séta a legjobb az emésztésnek

Étkezéskor a bor is jól eshet, ez az ízeket hívja ugyanis elő. Ugyanakkor orvosi szempontból ilyenkor már nincs sok pozitív hatása az alkoholnak. A Bajorországban kedvelt búzasörökről pedig egyenesen lebeszéli a szakember az étkezéskor ivókat. A búzasör hozzájárul ugyanis a levegő gyomorban való összegyűléséhez, ami még fokozza is a telítettségérzést. 

Ezen kívül mindenkinek tudnia kell a határait: az egészséges máj – amíg csak alkalmilag fogyasztunk alkoholt – 30 gramm alkoholt bír ki nők esetében; férfiaknál ez 50 gramm. Egy liter sör 39 gramm alkoholt tartalmaz, fél liter bor 40 grammot, egy deci sherry 16 grammot, egy 2 centes whisky 7 grammot. Vagyis egy üveg bor mindenképpen sok – mondja a gyomorspecialista.

Aki tényleg jót akar magának – és a gyomrának -, inkább keljen fel az asztaltól. Az evés utáni kellemes séta a lehető legjobbat teszi az emésztésünkkel. Ez ugyanis a gyomrot kiüríti, a hasfal mozgása pedig a megfelelő ütemet is megadja a gyomor sejtjeinek, amelyek az emésztésről és a táplálék továbbításáról gondoskodnak.

Összefoglalásul megállapíthatjuk: el a kezekkel az emésztésre szolgáló snapszoktól, pálinkáktól. Ezek többet ártanak, mint használnak. Aki a teltségérzést le akarja győzni, menjen sétálni. Étkezés előtt a sherry például sokat segíthet, de nem a benne lévő alkohol, hanem a különleges, kesernyés ízért felelős anyagok miatt.

forrás: www.hazipatika.com