fbpx

Peptidekkel egyre több bőrápolóban találkozhatunk mostanában, és ez nem véletlen. Igazi feltörekvő anti-aging sztárok, amik ugyan viszonylag újoncok, de nagyon ígéretesek.

Ráadásul a peptidek nagyon változatos hatóanyagok, csomóféle van belőlük és sokféleképpen hatnak. Van, amelyik például trükkösen a kollagéntermelést serkenti, van, amelyik a botoxhoz hasonlóan a mimikai izmokat lazítja, de olyan peptidek is vannak, amik teljesen másra fókuszálnak, például a pigmentfoltok halványítására.

Mi az a peptid?

Először is, egy kis biológia, persze csak nagyon vázlatosan: a bőröd és egyébként az egész szervezeted szuper fontos elemei a fehérjék (angolul protein), amik nagy molekulák, hosszú aminosav láncolatok. Ami a bőrt illeti, fehérje például a kollagén vagy az elasztin, amik a rugalmasságért és feszességért is felelnek, de gyakran emlegetett fehérje a hajnak fontos keratin, és rengeteg enzim is.

Szóval a fehérjék nagy, és változatos aminosav láncolatok(a láncolat egy helyén kb 20 féle amino sav lehet, amik sokféle hosszban, sorrendben és térbeli alakban tudnak összekapcsolódni), a kisebb fehérje darabkák pedig nem mások, mint a peptidek. Szóval gondolhatsz a peptidekre úgy, mint fehérjedarabkákra, vagy a másik irányból nézve úgy, mint rövid (2-50) aminosav láncocskákra. A szervezetben és a bőrben természetesen is sok peptid van, amik változatos sejtjelző funkciókat töltenek be.

Peptidek hatása és csoportosítása

A peptidek lehetnek egészen picik (csak 2-3 aminosav összekapcsolódása), vagy éppen nagyobbak (néhány tíz aminósav összekapcsolódása), és minden pozícióban lehet kb. 20 féle aminósav, így logikailag is könnyű látni, hogy nagyon-nagyon sokféle létezhet, és egy nagy és változatos összetevőcsoportról van szó.

Ami a kozmetikai peptideket illeti, ezek a bőrben természetesen is megtalálható testvéreiket utánozzák, vagy az ő mintájuk szerint alkotják meg őket. A legtöbb peptid persze az anti-agingre fókuszál, de egyéb speciális feladatokat ellátó peptidek is vannak. Nézzük a fő csoportokat:

Sejt-jelző peptidek

Más néven: sejtkommunikáló peptidek. Elég különleges kis csoportról van szó, aminek a fő skillje, hogy képes a kollagéntermelést serkenteni. Ez pedig azért jó, mert a kollagén olyan, mint a sátorrúd a sátorban: segít a bőrünket feszesen tartani.

A kollagén egyébként folyamatosan lebomlik és újratermelődik, körülbelül úgy, ahogy a hajunk is állandóan hullik, és új nő a helyére. Ez természetes. A gond csak az, hogy idővel sajnos egyre gyorsabban bomlik (amit külső környezeti tényezők, mint pl. az UV sugárzás csak erősítenek), és egyre kevesebb termelődik. Így összességében a kollagén fogy, idővel pedig megjelennek a ráncok.

A kollagénszintézis ösztönzése viszont bonyolult dolog. Logikusan azt gondolhatná az ember lánya, hogy hát csak kenjünk magunkra kollagénes krémet, és a dolog meg is van oldva, de ez sajnos nincs így. A közhiedelemmel szemben a kollagénes krém nem ránctalanít, nem lesz több kollagénünk tőle.

Ami azt illeti, a sejt-jelző peptideknek is cselhez kell folyamodniuk, hogy a bőrünket trükkösen kollagéntermelésre ösztönözzék. A koncepció a következő: a természetesen lebomló kollagén után maradt darabkák (vagyis peptidek) egyben jelzést is jelentenek a bőrnek, hogy hoppá, itt lebomlott a kollagén, ideje újat termelni. Ha pedig kollagén darabkákat (vagyis peptideket) juttatunk kívülről a bőrbe, akkor a szervezet azt az infót kapja, hogy biztos széttöredezett valahol valami, és belefog az utángyártásba.

Vivő peptidek

Ahogy a nevük is sejteti, a vivő peptidek a szállításban jeleskednek. Vagyis, olyanok mint egy jó futár: képesek valamit A-ból B-be juttatni, például olyan fontos nyomelemeket, mint a réz (copper) vagy a magnézium, amik nagyon fontosak a megfelelő enzimműködés és regenerációs képesség, úgy “am block” az egészség szempontjából.

Botox utánzó peptidek

Ez a csoport tulajdonképpen a megszakítás elvén működik, az ide tartozó peptidek az ingerületet átvivő folyamatot gátolják. Ez azért klassz dolog, mert így képesek a mimikai izmokat ellazítani, kicsit utánozva a Botoxot(nyilván messze nem olyan hatásosan :)). Az ellazított mimikai izmoktól ugyanis kevésbé tűnünk ráncosnak – persze jó, ha tudod, hogy ez igazából amolyan “gyors fix”, az egészséges, fiatalos bőrműködést ezzel nem támogatod, inkább a látszatot tuningolod picit fel (ami persze szintén fontos :))

Egyéb, speciális peptidek

Ugyan anti-aging szempontból a fenti 3 csoport a legismertebb (sejt-jelző peptidek; vivő peptidek; botox utánzó peptidek), tudd, hogy ennél még többféle peptid létezik. Van olyan például (Tetrapeptide-30, Oligopeptide-68), ami a pigmentációs folyamatokat akadályozza, ezért szuperül beválik pigmentfoltok ellen. Van, amelyik ezen belül is a pigmentet (melanint) előállító enzim vagy MITF gén működését blokkolja vagy a pigment bőrfelszín felé való vándorlását akadályozza.

Egy másik típusú peptid éppen a melanintermelés fokozásában lesz segítségedre (Acetyl Hexapeptide-1), ezért szuper önbarnító összetevő. Más peptideknek mondjuk a gyulladáscsökkentésa fő profiljuk és a regenerációs, bőrmegújulási képesség fokozása (például a Renaissance néven ismert technológia peptidjei).

Mennyi ideig kell használni a peptideket?

A válasz: a hosszú ideig. Ellentétben olyan valamivel, pl. az AHA vagy a retinol, amely elkezd dolgozni azonnal. (Ezek és a C-vitamin tud ténylegesen ránctalanítani, azáltal, hogy serkenti a kollagéntermelést.)Sajnos a peptideknek hosszú idő kell, hogy kifejtsék a hatásukat, hetek, vagy akár hónapok, hogy tényleg lásd is az előnyét. Szóval min. egy, de inkább több dobozzal el kell kenni magadra, hogy megtudd, használ-e valamit, vagy sem.

forrás: skinsmart.hu; szepsegreceptek.hu