fbpx

Egy új kutatás eredményei szerint a diabétesz kezelésére szolgáló gyógyszerek használhatók lehetnek az Alzheimer-kór terápiájában és viszont. Az aberdeeni egyetem kutatói azt is felfedezték, hogy az Alzheimer cukorbetegséget okozhat, ellentétben a korábbi elképzeléssel, amely szerint a diabétesz alakul ki először.

alzheimer_kor

A kutatás eredményei szerint az Alzheimer-kór és a 2-es típusú diabétesz között olyan szoros összefüggés van, hogy a jelenleg a vércukorszint szabályozására használt gyógyszerek enyhíthetik az Alzheimer betegség tüneteit és lassíthatják annak progresszióját.

A Diabetologia című folyóiratban közzétett publikáció első alkalommal igazolta, hogy a demenciával összefüggő agyi szövődmények elváltozásokat okozhatnak a glükózszintet szabályozó mechanizmusokban, és emiatt végül cukorbetegséghez vezethetnek. Ez ellentétes azzal, amit a kutatók korábban feltételeztek, nevezetesen, hogy a diabéteszt a hasnyálmirigy működési zavara vagy magas zsír- és cukortartalmú étrend váltja ki.

A kutatás egy Alzheimer-betegséget vizsgáló és egy cukorbetegséggel foglalkozó munkacsoport együttműködéseként valósult meg, amelyet a tudósok azért indítottak el, mert fel akarták tárni annak az okait, hogy a két betegség miért fordul elő olyan gyakran idős betegeknél.

A kutatók kifejlesztettek egy modellt az Alzheimer-kór vizsgálatára, és az tapasztalták, hogy a toxikus hatású proteinek termeléséért felelős gének emelkedett szintje Alzheimer-betegség kialakulásához vezetett, és emellett diabéteszes szövődmények kifejlődését is eredményezte.

A kutatás vezetője szerint “sok ember nincs tudatában a diabétesz és az Alzheimer-kór közötti kapcsolattal, de a tények alátámasztják, hogy az Alzheimerben szenvedő betegek körülbelül 80%-ánál kialakul cukorbetegség vagy a glükózanyagcsere valamilyen zavara. Ez azért nagyon fontos, mert az Alzheimer-kór az esetek többségében nem örökletes, így az életmód és a társbetegségek tehetők felelőssé a kialakulásáért”.

“Kutatócsoportunkat leginkább az foglalkoztatja, hogy az életmóddal összefüggő tényezők hogyan befolyásolják a demencia kialakulását, és a diabéteszt, illetve metabolikus zavarokat kutató tudósokkal való együttműködés a két betegség közötti kapcsolat sokkal mélyebb megértését tette lehetővé.

“Egész mostanáig úgy gondoltuk, hogy az elhízott embereknél kialakul a 2-es típusú diabétesz, és ezt követően – idős korban – nagyobb lesz a valószínűsége, hogy demencia is kialakul náluk. Az új kutatás eredményei viszont azt támasztják alá, hogy az egész folyamat épp fordítva működik.”

cukor

“Emellett a diabéteszről az is általánosan elterjedt, hogy a hasnyálmirigyből, illetve a májból kiinduló elváltozások okozzák, amelyek egészségtelen ételek fogyasztására vezethetők vissza, de most az eredményeink azt igazolják, hogy az agyi regulációs zavarok is legalább ugyanilyen mértékben okozhatják nagyon súlyos diabétesz kialakulását.”

A kutatás új terápiás irány lehetőségét is felveti az Alzheimer-kór kezelésében: egyes gyógyszerek, amelyeket jelenleg elhízás és cukorbetegség kezelésére alkalmaznak, előnyös hatásúak lehetnek a demenciában szenvedő betegeknél. Már most több ilyen gyógyszert vizsgálnak, illetve a kutatások kiterjednek arra is, hogy az új fejlesztésű Alzheimer-elleni gyógyszerek alkalmazhatóak-e sikerrel a diabéteszes és a kognitív tünetek egyidejű kezelésére.

forrás: www.pharmindex-online.hu