fbpx

antibiotikum1 (1)Az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok mindannyiunkra veszélyesek, mert nehezen gyógyítható fertőzéseket okoznak. Ha indokolatlanul szedünk antibiotikumokat, ezzel hozzájárulunk az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok számának növekedéséhez, ami a világ egyik legsúlyosabb közegészségügyi problémája. Ezért ha Önnek, gyermekeinek vagy családja más tagjának valamikor a jövőben antibiotikum kezelésre lesz szüksége, elképzelhető, hogy az már nem is lesz hatásos. Öngyógyításnak számít, ha antibiotikumot szed be (vagy kíván beszedni) előzetes orvosi konzultáció nélkül, például egy korábbi kezelésből megmaradt antibiotikum alkalmazásával.


antibiotikum41.    Antibiotikumot csak az Önt megvizsgáló orvos írhat fel
 

Számos, télen előforduló betegségnek lehetnek hasonló tünetei, de ezek nem feltétlenül ugyanazt a kezelést igénylik. Ha egy korábbi betegségére antibiotikumot írtak fel Önnek, és gyorsan meggyógyult, hasonló tünetek jelentkezése esetén csábító lehet ugyanazt az antibiotikumot szedni. Ugyanakkor csak az Önt megvizsgáló orvos állapíthatja meg, hogy egy téli betegség igényel-e antibiotikumos kezelést.

 • Soha ne próbáljon vény nélkül antibiotikumot venni!
 • Soha ne tartogasson antibiotikumot későbbre!
 • Soha ne használjon korábbi kezelésből megmaradt antibiotikumot!
 • Soha ne adjon megmaradt antibiotikumot másoknak!

Ne tartsa meg a megmaradt antibiotikumot! Ha több antibiotikum-adagot (pl. tablettát, gélkapszulát) kapott, mint amennyit felírtak, kérdezze meg gyógyszerészét,hol lehet leadni a megmaradt gyógyszert.

Lásd még: http://ecdc.europa.eu/en/eaad/antibiotics/Pages/messagesForPublic.aspx

antibiotikum2

2.    Az antibiotikumok nem fájdalomcsillapítók, és nem képesek minden betegséget meggyógyítani 

Az antibiotikumok nem hatnak fájdalomcsillapítóként, és nem szüntetik meg a fejfájást, az egyéb fájdalmakat és a lázat.

 • Az antibiotikumok csak a baktériumok okozta fertőzések ellen hatásosak, és nem segítik a vírusos megbetegedések, például a közönséges megfázás vagy influenza gyógyulását.
 • Az orrot, a fület, a torkot és a tüdőt érintő téli betegségek többnyire (akár 80%-ban) vírusos eredetűek, ezért az antibiotikum szedésétől Ön nem fogja jobban érezni magát.

antibiotikum33.    Az antibiotikumok szedése nem megfelelő okból, például megfázás vagy influenza esetén nem vezet gyorsabb gyógyuláshoz, viszont mellékhatásokat okozhat

Nincs jótékony hatása a nátha vagy influenza ellen szedett antibiotikumnak: az antibiotikumok egyszerűen nem hatásosak vírusos fertőzések ellen. Ezenfelül az antibiotikumok számos kellemetlen mellékhatást is okozhatnak, például hasmenést, hányingert vagy kiütéseket.

Enyhe bakteriális fertőzések esetén, mint amilyen az orrmelléküreg-gyulladás, a torokfájás, a légcsőhurut vagy a fülfájás, az antibiotikum szedése gyakran szükségtelen, mivel az Ön saját immunrendszere legtöbbször képes ezeket az enyhe fertőzéseket legyőzni.

A legtöbb tünet sikeresen kezelhető vény nélkül kapható gyógyszerekkel. Az antibiotikumok szedése nem fogja enyhíteni a tüneteket, és nem segít hamarabb felépülni.

Ha a tünetek nem javulnak, vagy ha aggályai merülnek fel, fontos, hogy keresse fel a kezelőorvosát. Amennyiben Önnek valóban súlyos fertőzése, például baktérium okozta tüdőgyulladása van, a kezelőorvosa fel fog írni antibiotikumot. Másoknál korábban forduljon kezelőorvosához:

 • ha Ön 65 évnél idősebb;
 • ha asztmás vagy cukorbeteg;
 • ha tüdőbetegsége van (például krónikus hörgőgyulladás, tüdőtágulás [emfizéma], krónikus obstruktív tüdőbetegség [COPD]);
 • ha szívproblémái vannak (például korábbi infarktus, angina, krónikus szívelégtelenség);
 • ha olyan betegsége van, amely az immunrendszer alulműködésével jár;
 • ha olyan gyógyszereket szed, amelyek az immunrendszer működését gátolják (például szteroidok, daganatos betegségek kemoterápiája, bizonyos, a pajzsmirigy működését csökkentő gyógyszerek).

antibiotikum5

4.    Szánjon időt a gyógyulásra 

Betegség idején stressz forrása lehet megfelelni a mindennapi kihívásoknak, különösen, ha bizonyos tüneteket először tapasztal magán. Drága, nehézkes és időigényes lehet megtalálni a megfelelő időt arra, hogy felkeresse kezelőorvosát. Könnyebben elviselhető a betegség, ha tudja, hogyan kell kezelni a tüneteit. Tudja meg, hogyan tud meggyógyulni antibiotikumok használata nélkül.

A legtöbb téli betegség esetén két hét után javulni fog az állapota.

Közönséges téli betegségek tüneteinek jellemző időtartama felnőtteknél

Fülfertőzés

legfeljebb 4 nap

Torokfájás

legfeljebb 1 hét

Közönséges meghűlés

legfeljebb másfél hét

Influenza

legfeljebb 2 hét

Orrfolyás vagy orrdugulás

legfeljebb másfél hét

Orrmelléküreg-fertőzés

legfeljebb két és fél hét

Köhögés (amely gyakran jelentkezik megfázás után)

legfeljebb 3 hét

Ha tünetei nem javulnak, vagy ha aggályai merülnek fel, fontos, hogy felkeresse kezelőorvosát.

Tünetei csökkentésére gyógyszerésze javasolhat vény nélkül kapható gyógyszereket. Mindig kérjen tanácsot, különösen, ha valamilyen más betegségre is gyógyszert is szed. 

antibiotikum6

5.    Kérje gyógyszerésze tanácsát: más gyógyszerek segíthetnek a tünetei enyhítésében 

 • A fájdalomcsillapítók csillapítják a fájdalmat és a lázat.
 • A gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mint a torokfertőtlenítők és a szopogatós tabletták segítik a könnyebb nyelést.
 • A köptetők megtisztítják a légutakat a váladéktól.
 • Az orrspray-k és az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentő gyógyszerek segítenek a könnyebb légvételben.
 • Az antihisztaminok segítenek az eldugult, viszkető orron és a tüsszögésen.

Minden téli betegségen sokat javít a bőséges folyadékbevitel és a pihenés.


Forrás: Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) 

www.antsz.hu