fbpx

Mosószóda, szódabikarbóna, szódavíz – az egyszeri vásárló könnyen elbizonytalanodik – akkor ez ugyanaz, vagy van különbség? A mosószóda és a szódabikarbóna közötti különbség kémiailag mindössze egyetlen hidrogénatom. Nem véletlen, hogy szódabikarbónából szükség esetén süthetünk magunknak mosószódát! Szirmay Kati zöldháztartás-gurunk írása.

ikon-zoldmegoldas-30x30-2.png

Miért zöld?

A szódabikarbóna (nátrium-hidrogénkarbonát) olyannyira ártalmatlan, hogy legtöbben étkezési felhasználását ismerik. A szódabikarbóna a sütőpor hatóanyaga és fő komponense, és hagyományosan ugyanarra a célra használták – nem véletlen, hogy angolul például „baking soda”, vagyis sütőszóda a neve. A háztartásban azonban messze nem csak a sütésre használhatjuk!

ikon-kerdojel-30x30-2.png

Mire, hogyan használd?

A szódabikarbóna a mosószódához – amiről részletesen itt olvashatsz – képest kevésbé lúgos kémhatású, ezért alkalmas emberi fogyasztásra is. További különbség, hogy a szódabikarbóna rücskösebb tapintású, ami kiváló súrolószerré teszi. Emellett előnyös tulajdonsága még, hogy remekül megköti a szagokat, és meleg vízben hamarabb oldódik, mint a mosószóda. A savakat semlegesíti, miközben szén-dioxid szabadul fel. És minden egyes itt felsorolt tulajdonsága létrehoz egy lent olvasható nélkülözhetetlen funkciót a háztartásunkban.

Gépi mosáshoz: A szódabikarbóna gyakran a házi mosó- és mosogatószerek komponense is. Ennek oka egyrészt a remek szagtalanító hatása – így segíthet a ruhák kellemetlen szagát megszüntetni. Emellett gyorsabban oldódik a vízben, mint a mosószóda, így vízlágyító hatása hamarabb érvényesül. Emiatt, ha a házi mosó- vagy gépi mosogatószerbe kerül komponensként, meglágyítja a vizet, mire a mosószóda „odaér”, ezért az jobban kifejtheti tisztító hatását.

Áztatáshoz: Az áztatóvízben a mosószódához adva kevés szódabikarbónával keverve a tisztítóhatás fokozható. A szódabikarbónás áztatás a szagok ellen is verhetetlen, ha félünk, hogy mosáskor nem sikerül eltávolítanunk például ételszagot, vagy cigarettafüstöt, érdemes szódabikarbónába áztatni. Erősen szennyezett világos ruhák áztatásához a szintén környezetbarát folttisztító só használatát javasoljuk. (A folttisztító sóról később külön cikkben írunk.)

Hűtő szagtalanításához: Tegyünk egy edényben szódabikarbónát a hűtőbe. Semlegesíti a kellemetlen szagokat. A szódabikarbóna ezek után még kiválóan felhasználható takarításhoz.

Takarításhoz: Aszódabikarbóna remek súrolószer! WC, kád, mosdókagyló, és mosogatótálca, tűzhely tisztításához is elsőosztályú. A szódabikarbónás sikálás után ecettel töröljük át a felületet a teljes tisztaság érdekében. Ha nem szeretnénk ecetszagot, lehet fordított sorrendben is, először ecet, utána szódabikarbóna.

Ha zsírosabb szappanlerakódások, vagy a tűzhelyen ételmaradék is van a felületen, a szódabikarbónát érdemes mosószódával keverni a jobb zsíroldó hatás érdekében. Tűzhelyet érdemes beáztatni kis vízzel, vagy vizes ronggyal – vagy akár mosószódás, szódabikarbónás vízzel, és állni hagyni kb. 10 percet, hogy a sikálás helyett elegendő legyen áttörölni a felületet.

WC-tisztításhoz: A vécécsészébe tegyünk 1-3 evőkanál szódabikarbónát a szennyeződés mértékétől függően, majd sikáljuk át a kagylót a kefével. Ezután jöhet az ecetes vagy citromsavas átdörzsölés. (Lehet fordított sorrendben is.)

Ha valamennyi szódabikarbóna maradt a kagylóban, ecet hatására felpezseg – a kiváló szén-dioxid habzása átmozgathatja a lerakódásokat, viszont valamennyire gyengíti az ecet vízkőoldó erejét (hiszen a vízkő helyett a szódabikarbónával lép reakcióba.)

Odaégett edényhez: Ha odaégettük az ételt az edénybe, tegyünk bele 1-2 evőkanál szódabikarbónát, és minimum 2-3 ujjnyi vizet, majd forraljuk fel. Miután lehűlt a keverék, az égett darabkák maguktól leválnak, vagy fa lapáttal könnyen felkaparhatóak lesznek.

Mosogatáshoz: A szódabikarbóna remek súrolószer, és jó zsíroldó is. Sokan kizárólag szódabikarbónával mosogatnak minden edényt, mosogatókefe és luffaszivacs segítségével (ezek használatát nemrég teszteltük). Többen arról is beszámoltak, hogy míg az első 1-2 alkalommal irritálta a kezüket a szódabikarbóna mosogatáskor, a következő alkalmakkor ez már nem fordult elő.

Duguláselhárításra: WC, mosdókagyló vagy mosogatótálca eldugulása esetén – ha zsíros lerakódás okozza a dugulást – sikeresen bevethetjük a méltán népszerű ecet és szódabikarbóna párost. 1 bögre szódabikarbónát öntsünk a lefolyóba, majd rá 1 bögre ecetet, és hagyjuk felhabzani. Ebben a reakcióban rengeteg szén-dioxid keletkezik, és az ezzel járó habzás és pezsgés fellazítja a szennyeződéseket.

Ha a felpezsgés végeztével még adunk hozzá ecetet, nagy eséllyel a lefolyó mélyebb rétegeiben is lejátszódik ugyanez a reakció. A pezsgés után végül öntsünk a lefolyóba 1-1,5 l lobogó forró vizet, ami eltávolítja az így feloldott szennyeződést. A forró víz után engedjünk egy kis hideg vizet a lefolyóba, hogy a forró víz ne okozhasson semmilyen kárt, miután már elvégezte a feladatát.

Csempetisztításhoz: A csempére tapadt makacs szennyeződéseket nedves rongyra szórt szódabikarbónával dörzsölhetjük le.

Cipő szagtalanításához: Tégy egy sűrűbben szőtt zokniba szódabikarbónát, és tedd bele a cipőbe legalább 6-8 órára. A szag elillan, így és kiválthatod a spray-s cipős szagtalanítókat.

Matrac vagy szőnyeg szagtalanításához: Szórjuk be szódabikarbónával, hagyd rajta pár órát, majd porszívózzuk ki.

Kozmetikai célokra: A szódabikarbóna sok naturkozmetikum alapanyaga. Nem mindenkinek válik be, mivel az arra érzékenyek bőrét irritálhatja. A többség viszont tökéletesen elégedett házilag készített szódabikarbónás dezodorával vagy épp fogporával. A kipróbálás előtt tájékozódjunk, vagy végezzünk bőrpróbát.

A szódabikarbónát lábfürdőhöz is sokan használják, a száraz sarok és a lábszag kezelésére.

ikon-megelozes-30x30-2.png Légfrissítőt, WC-illatosítót is készíthetünk belőle

Egy kis befőttesüvegbe önts 2-3 ujjnyi szódabikarbónát, majd erre csepegtess 10-20 csepp általad választott illóolajat. A szódabikarbóna akár 2-3 hétig tarja az illatot, míg a természetes illóolaj bármilyen más felületről pár óra után elilllan. A befőttesüveg tetejét betakarhatod kendővel, a kivitelezéshez innen meríthetsz ötleteket. Ezzel a 100%-ban természetes megoldással kiválthatod az egészségtelen illatosítót, ráadásul, ha pár hónap után elszíneződik a szódabikarbóna az illóolajtól, felhasználhatod WC-takarításra a keveréket.

ikon-felkialtojel-30x30-2.png Mire ügyeljünk?

A szódabikarbóna remek súrolószer – de pont ezért ne sikáljunk vele nagyon érzékeny felületeket, sőt, kényesebb műanyagokat sem!

ikon-kiprobalt-tippe-30x30-1.png Tárolási tipp

A takarításhoz használt szódabikarbónát tárolhatjuk kilyuggatot fedelű befőttesüvegben vagy sószóróban, így megkönnyítjük az adagolását a tisztítandó felületre. Mosószódával csak akkor keverjük be előre, ha az edénynek van egy zárható fedele is (például kiürült fűszertartó), különben a levegő víztartalmával reakcióba lép, és megkeményedik.

ikon-megtakaritas-30x30-2.png

Számolj!

A szódabikarbóna akár 499 ft/kg áron megvásárolható (Zöldbolt 2 kg-os szódabikarbóna), míg egy hagyományos súrolópor 1109 ft/kg-ba kerül (a Tesco webshop árakkal számolva), és veszélyes anyagokat tartalmaz, amiket a fürdőszobai, sőt, étellel érintkező konyhai felületeinken haszálunk. míg Az étkezési szódabikarbóna pedig 658 ft/kg (Zöldbolt 500g-os étkezési szódabikarbóna), míg a sütőpor 986-4083 ft/kg árakon mozog (a Tesco webshop árakkal számolva).

ikon-csomagolas-30px-1.png Kapható-e lebomló csomagolásban?

A szódabikarbóna a nem lebomló műanyag mellett papírcsomagolásban is kapható. Válasszuk a papírba csomagoltat!