fbpx

Folyik, ég, kellemetlen, a pokolba kívánjuk az egészet, legszívesebben azonnal megszabadulnánk tőle. Egy női betegség, amin a nők 75 százaléka átesik életében legalább egyszer, és nem szívesen beszélünk róla – a hüvelygomba.

Hajlamosító tényezők

Ha megborul hormonális egyensúlyunk (terhesség, fogamzásgátlók, klimax), esetleg folyamatos stressznek vagyunk kitéve, vagy antibiotikumos kúrát kell végigcsinálnunk orvosi rendelvényre, máris veszélyben van hüvelyflóránk egyensúlya. Normál állapotban ugyanis egy savas kémhatású (3,8-4,2) közeg felel azért, hogy a kórokozók ne tudjanak elszaporodni odabent, ám ha az érzékeny egyensúly megbillen, könnyen elszaporodhatnak a gombák (vagy egyéb kórokozók) is a hüvelyben. Fontos tudni, hogy a Candida albicans a hüvelyi flóra részét képezi, csak az egyensúly felborulásával okoz panaszokat.

Fokozott gombaveszélynek vannak kitéve a cukorbetegek is: a magasabb vércukorszint következtében a hüvelyhám is érzékenyebb a gombás fertőzésre. És azt gondolta volna, hogy a ruházatunk ugyancsak ludas lehet a hüvelygomba tekintetében? A szoros, nem szellőző, műszálas, sötét színű fehérneműk, bugyik, nadrágok a gombák szaporodásának kedvező meleg, nedves klímát teremtenek.

Az állandóan visszatérő hüvelygomba hátterében akár ételallergia is állhat. Igen nehéz rájönni, hogy ez a probléma forrása, mert a tünetek nem elég egyértelműek. Van, aki felfúvódik, van, akinek megfájdul a gyomra. De állandóan visszatérő gombás fertőzést akár a párja is okozhat. Amennyiben a fertőzést minden alkalommal csak a női oldalról kezelték – mondván, hogy a partnernek nincsenek tünetei -, könnyen kialakulhat az úgynevezett pingpong-effektus: ilyenkor állandó a visszafertőződés.

huvelygomba2Mik okozzák?

A kórképet a parazita sarjadzógombák idézik elő, amelyek főleg a vastagbélben és a végbélben találhatók. A nők mintegy 20%-a tünetmentes. A gomba szaporodása az ösztrogénszinttől függ, ezért kislányokban, illetve menopauza után ritka, viszont emelkedett ösztrogénszinttel járó állapotokban gyakoribb. A terhesség hajlamosít a hüvelyi gombafertőzésre. Fertőzés azonban a hordozók csupán 40-60%-ában alakul ki. A nők 75%-ának van életében legalább egy gombás fertőzése, mely 40-50%-ban legalább egyszer megismétlődik, míg 5%-ra tehető a krónikus recidiváló formában szenvedők aránya.

Klinikailag heveny és krónikus kiújuló formája különíthető el. Az utóbbi feltétele az, hogy a megelőző egy év során legalább négy, laboratóriumi módszerrel is igazolt fertőzés fordult elő.

A hüvelygomba jellegzetes tünetei

A hüvely gombás fertőzése (vulvovaginalis candidiasis) azonnali tüneteket produkál, melyek vagy külön-külön, vagy egyszerre, különféle intenzitással jelentkezve szereznek kellemetlen napokat a hölgyeknek. A drogériákban és gyógyszertárakban ugyan elérhetők a candida gyorstesztek, de a jellegzetes tünetek sokszor önmagukban is árulkodnak. Ezekre kell figyelnünk:

  • A külső nemi szervek és a hüvelybemenet viszketése, égő érzés
  • Intenzív, fehér vagy sárgás, aludttejhez hasonló hüvelyi folyás, mely lehet túrós állagú, esetleg morzsalékos. Szagát tekintve kevéssé jellegzetes, ha mégis, a friss élesztő szagát idézheti.
  • Kivörösödés intim tájékon, amit csak fokozunk, ha vakarjuk is.
  • Közösüléskor tapasztalt égő, csípő érzés, fájdalom
  • Gyakran társul hozzá hólyaghurut is, azaz a vizelési inger, a vizelési panaszok is utalhatnak rá.

A gomba kezelhető!

Mivel külső-belső fertőzésről van szó, a kezelés során törekedni kell arra is, hogy mindkét “felületre” találjunk gyógyírt. Ilyenkor segítenek a recept nélküli hüvelykészítmények, krémek, kúpok, melyek nagyon rövid időn beül megszüntetik a folyásos, viszketéses panaszokat. Amennyiben a kezelés hatására nem múlik a panasz, mindenképpen keressük fel nőgyógyászunkat vagy a nemibeteg-gondozót, hiszen a tünetek mögött más fertőzés is állhat, melyekkel szemben a gombaellenes készítmények teljesen hatástalanok, és ezek eredetére (majd a célzott kezelésre) csakis tenyésztéses vizsgálattal derülhet fény. Fontos, hogy ha van állandó szexuális partnerünk, az ő kezeléséről is gondoskodnunk kell, nehogy visszafertőzzön, ha nálunk már múlóban a baj! 

A megelőzés sem lehetetlen!

A gombaellenes életmód legfőbb pillére a stresszkezelés, illetve a szénhidrátokban, cukrokban szegély étrend, hiszen ez utóbbiak a gombák számára igen fontos tápanyagot jelentenek. Hasonlóan fontos a megfelelő ruhaneműk kiválasztása, és ha tehetjük, felejtsük el a nejlonharisnyát, a műszálas bugyikat és a rosszul (vagy egyáltalán nem) szellőző nadrágokat! 

Forrás: hazipatika.hu, femina.hu, informed.hu