fbpx

A problémát kifejezhetjük sok más szóval is, például: aggodalmaskodás, idegesség, feszültség, nyugtalanság, ingerültség, stresszes állapot. A szorongásos zavarok a lakosság mintegy 20 százalékát érintik.

Sokan képesek felismerni, hogy életükben mi okoz stresszt, vagyis  mi az oka a feszült állapotnak. Fontos elkülöníteni a reaktív (vagyis átmeneti, kiváltó tényezőhöz köthető ) szorongást az alkati eredetűtől, melyet gyakran úgy jeleznek a páciensek, hogy “gyerekkorom óta szorongó vagyok”, vagy „mindig is aggódó típus voltam”. Aki ilyen alkattal rendelkezik nagyobb valószínűséggel fog a stresszhelyzetekre érzékenyen reagálni, ami már szorongásos betegség kialakulásához is vezethet.

A szorongásos zavarok sokfélék, bár a hétköznapokban főleg a „pánik” kifejezés terjedt el,  tévesen , kibővítve annak jelentését. Erre a példa, ha valaki azt mondja, hogy bizonyos helyzetekben  „bepánikolok” vagyis fokozott szorongást él meg annak testi tüneteivel együtt. Ezt attól függően, hogy mi a kiváltó helyzet pszichiátriai pontosítással inkább fóbiának nevezhetjük, melyek közül a leggyakoribbak  a szociális fóbia (társas helyzetben, szerepléskor,pl.  vizsgázáskor jelentkezik), vagy a  tömegben, közlekedési eszközökön tapasztalható agorafóbia.

szorongasA baj nem jár egyedül
A pánikbetegség jellemzője a visszatérő, váratlan, hirtelen kialakuló, rövid ideig tartó, vagyis átmeneti szorongásos rosszullét. Ezzel szemben a generalizált szorongás folytonos feszültségérzés, aggodalom, fáradékonysággal, amit gyakran alvászavar fed el. Egy jól elkülöníthető szorongásforma a kényszerbetegség, amit az ismétlődő, irracionális gondolatok és /vagy kényszeres cselekedetek, „céltalan” rituálék jellemeznek (tévesen a mánia kifejezést is használják erre!).

A különféle szorongásos zavarok (főleg kezeletlenül) gyakran társulnak egymással pl. pánikzavar agorafóbiával, vagy egyéb pszichiátriai betegséggel, mint például depresszióval, függőséggel (alkohol-drog-gyógyszer). A terápia szempontjából fontos kideríteni, melyik pszichés probléma volt előbb. A kezeletlen szorongás veszélye, hogy krónikus lefolyás esetén testi betegségek kialakulásához (magasvérnyomás, nyombélfekély) vagy romlásához  is hozzájárulhat. A szorongás nagyon sokféle, úgymond diverz testi panaszokat tud produkálni, amely gyakran ijesztő. Nagyon fontos a szorongásos testi tünetek differenciálása a valódi szervi betegségektől, emiatt gyakran megelőzi a pszichiátriai diagnózist egy testi (szomatikus) átvizsgálás, szűrés (vérvétel, pajzsmirigy ellenőrzés, belgyógyászati (kardiológiai) netán ideggyógyászati  véleményezés).

Terápiás módszerek
A testi tüneti manifesztáció miatt gyakran nehéz elfogadni a pszichés eredetet, de a terápia meggyőző erejű lehet. A szorongásos betegség, valamint a személyiség függvénye, hogy inkább gyógyszeres, vagy pszichoterápiát ajánl a pszichiáter, netán ennek kombinációját. A gyógyszerek feszültség- és szorongásoldót, valamint hangulatjavítót jelenthetnek.

Sokan ezeket önkényesen kezelik, vagyis nem tartják be az előírásokat: vagy túl rövid ideig szedik, félve a gyógyszerfüggőség kialakulásától, esetleg mellékhatástól, vagy rászoknak, és ezzel a problémamegoldó képességük gyógyszerbevételre korlátozódhat rossz szokásként. Mindezek elkerülhetők, ha betartjuk a pszichiáter előírását (és nem csak a háziorvossal beszéljük meg a problémát).

A pszichoterápiás módszerekhez tartoznak a relaxáció, légzéskontroll elsajátítása, , a gondolkodás átstruktúrálása, a félelmek és egyéb érzések megfogalmazása (ez speciálisan módszerfüggő).  Akik egyéb függőségre hajlamosabbak, például dohányoznak, jobb, ha az utóbbi megoldással próbálkoznak,ill. kerülik a feszültségoldókat. Várandósoknak szintén ez  ajánlott, vagyis ilyen pszichés problémában is kiviselhető a terhesség.

A szorongásos zavarok sokféle megjelenési formája miatt jobb, ha szakember végzi a diagnózis felállítását.

A tartós szenvedés elkerülése végett, amit a beszűkült élettér, valamint az életvezetésre (munka- és teljesítőképességre, társas kapcsolatokra) való kihatás okoz mindenkinek saját felelőssége a minél korábbi segítségkérés a megfelelő és eredményes terápia érdekében.

forrás: www.webbeteg.hu