fbpx

A kánikula mindenkit megvisel, többféle panaszt okozva – mint például a szapora szívverés, fokozott izzadás, alvászavarok -, ám ha a tünetek az enyhülés után sem múlnak el, vagy önmagunkhoz képest nehezebben viseljük a nyarat, akkor lehet, hogy betegség áll a háttérben.

A kánikulában mindenki arra törekszik, hogy megtalálja a lehető leghűvösebb helyet, hiszen a hőség mindenki közérzetére rossz hatással van. Ráadásul idővel csökken az ember melegtűrése is. Azonban fontos tudni, hogy a pajzsmirigy-túlműködés is hasonló tünetekkel jár, illetve a nyári idő okozta panaszokat még tovább rontja.

A szervezet egészséges működésében fontos szerepet tölt be a nyak elülső részén található, pillangó alakú szerv, a pajzsmirigy. Hormonjai (trijód-tironin – T3, tiroxin – T4) szabályozzák az anyagcserét, és a normális szinttől lévő eltérés nagy problémákat okozhatnak. Amennyiben a pajzsmirigy túl kevés hormont termel, akkor pajzsmirigy-alulműködésről (hypothyreosis), ha túl sokat, akkor pajzsmirigy-túlműködésről (hyperthyreosis) beszélünk. Ez utóbbi esetben az anyagcsere felgyorsul, amelynek következtében olyan tünetek jelentkeznek, mint a fokozott izzadás, szapora pulzus, csökkent melegtűrés, álmatlanság, idegesség, menstruációs zavarok és a normál -vagy fokozott- étvágy melletti fogyás, illetve gyakori széklet, hasmenés.

Sajnos ezek egy része nyáron betudható a kánikulának, ám ha az enyhülést követően is megmaradnak a panaszok, akkor érdemes pajzsmirigy problémára gyanakodni – hangsúlyozta dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyerek és felnőtt endokrinológusa.

Autoimmun betegség is lehet a hátterében

A pajzsmirigy túlműködés hátterében általában a szerv gyulladása áll, vagy ha túl sok jód van a szervezetben. Továbbá egy autoimmun betegség, a Graves-Basedow kór fennállása is okozhatja, aminek jellegzetes tünete a szapora szívverés és a pajzsmirigy megnagyobbodása (golyva/strúma) mellett a szemek kidülledése, exophtalmus. Mindezeken kívül megfigyelhető még hajhullás, csökkent libidó és ingerlékenység is- teszi hozzá a szakember, aki szerint súlyos esetben akár maradandó szívpanaszokat is eredményezhet a betegség, ugyanis ekkor a fokozottabban leterhelt szívnek több oxigénre van szüksége.

Amennyiben az említett panaszokat észleli, érdemes szakemberhez fordulnia, aki a vizsgálat után először vérvétel útján ellenőrzi a TSH, T3, T4 értékeit, valamint ultrahanggal megvizsgálja pajzsmirigy szerkezetét, nagyságát. Mindezt kiegészítheti izotópos vizsgálattal is. Ha a szerv túlműködését diagnosztizálja az orvos, úgy legtöbbször gyógyszeres kezelést ír elő, ám tartós esetben izotópos terápiára (gyermekeknél nem) vagy műtétre lehet szükség. Ennek során a pajzsmirigy egy, vagy nagyobb részét eltávolítják, és ennek következtében csökken annak hormontermelése.

forrás: https://www.hazipatika.com