fbpx

Júliusban a műanyagok is szabadságra mennek, legalábbis elküldené őket a Plastic Free July nemzetközi mozgalom. Idehaza a Felelős Gasztrohős Alapítvány, a Humusz Szövetség és a Refill képviseli az ügyet, és buzdítja műanyagmentes életre a lakosságot.

Egyre több hír és fotó kering a közösségi oldalakon műanyagokkal teli óceánokról, partszakaszokról és az ebbe belepusztuló élővilágról. A Tiszából 2017-ben 100 000 palackot szedtek ki a PET-kupa résztvevői, az óceánok partjairól pedig annyi szemét került felszedésre, amivel másfélszer körbe tudnánk rakni a Balatont. Ezért egyre több étteremlánc, ország és döntéshozó lebegteti meg a szívószál- vagy a teljesen műanyagmentes élet vízióját, és egyre több a pazarló műanyaghasználatra érzékenyítő kampány.

A PLastic Free July nemzetközi mozgalomhoz csatlakozó hazai szervezetek szolidan indítanának, és a kezdésként a legnagyobb szennyezők közül (műanyagzacskó, csomagolóanyagok) a PET palackokat pécézték ki. A „Töltsd velünk a júliust” kampánnyal csökkentenék az egy használat után szemétbe kerülő PET-palackok számát, ezért mindenkit arra buzdítanak, hogy amikor csak teheti, töltse újra palackját vagy vigyen magával kulacsot. „Ebben segítségünkre lesz számos Fenntartható Vendéglátóhely, ahol ingyen újratöltik a kulacsot, palackot” – mondta a szervezet munkatársa, Víghné Boóc Judit. Az éttermek ajtaján a Refill matricája jelzi majd a lehetőséget.

A kampányban részt vesz a Larus Étterem, a HILDA, a Fruccola, a Kéhli vendéglő, a N’iceroll, a HellóAnyu családbarát közösségi tér és kávézó, az UrbanFood Cafe & Coworking, a Jardinette, a Pohárszék Bor & Kávé, a Kőleves, a Placc Café és a Pántlika. A vidéki éttermek közül a pécsi Reggeli és az újkígyósi Yes,Chef csatlakozott. A Kőlevesben a saját kulaccsal érkezők 10% kedvezményt kapnak az italokra.

A kampányt egy Műanyagmentes Piknikkel indítják el a szervezetek július 7-én, ahol a  háztartásokban megtalálható műanyagok teljes szortimentjére mutatnak tartós,  környezetbarát alternatívát.

forrás: www.origo.hu/techbazis