fbpx

Az ún. krónikus sebek, melyek általában hónapokig tartó kezelést, kötözést igényelnek – mint pl. az érszűkülettől, a visszértágulattól, vagy a cukorbetegségtől kialakult lábszárfekély, vagy a csontvelő gyulladáshoz társuló sipolyozó sebek, a tartós nyomásnak kitett testrészeken kialakuló felfekvés, másnéven decubitus – terápiájában minőségi változást jelentett az ún. intelligens kötszerek megjelenése.

Honnan is származik az intelligens kötszerek elnevezés, mitől mások ezen kötések ?
* az elhalt szövetek eltávolítására enzimes sebtisztító krémeket alkalmazunk, a régebben használt hatékony, de mellékhatásokat okozó bórsavpor helyett
* az algákból készült ún. alginát kötszerek, melyek a sebváladékokat megkötve kocsonyás állagúvá válnak és nem engedik kiszáradni a sebfelszínt
* a fertőzött sebekre ezüstöt, a bűzösen váladékozókra aktív szenet tartalmazó speciális lapok alkalmazhatók
* a sebek fedésére az ún. hidrokolloid alapú öntapadó, vízálló kötszerek alkalmazhatók, melyek a felesleges váladékot ugyan magukba szívják, de a sebfelszínt ugyanakkor nem engedik kiszáradni, a gyógyulást serkentő anyagokat annak felszínén tartják.
* amennyiben a mély sebüreg már feltelődött, a hámosodás – bőrképződés – segítésére öntapadó fóliák állnak rendelkezésünkre, hasonló nedves környezetet biztosítva.

Az ilyen, az intelligens kötszerek alkalmazásával alkalmazott nedv-megőrző kezelést nevezzük oklúziós (occlusiv), azaz zárt, vagy fedett, ún. nedves sebkezelésnek. Ez a módszer a modern sebkötözés igényeinek minden szempontból megfelel.
Az intelligens kötszerek drágábbak ugyan a hagyományos gézalapúaknál, fajlagosan azonban mégis olcsóbbá tehetik a kezelést, ugyanis a termelődő váladék mennyiségének függvényében elég 5-7 naponta cserélni őket. Ez a betegnek is könnyebbséget jelent.

Az intelligens kötszerek továbbfejlesztett változatai fertőtlenítő, baktérium ölő szert – sokszor ezüst készítményt -, esetleg speciális szagkötőket – aktív szén formájában – is tartalmazhatnak.

forrás: gyogykozpont.hu