fbpx

Minden, ami az orr üregében és melléküregeiben zajlik, kihatással van a felső légutakra, ezáltal az egész szervezetre is. Tágabb értelemben a középfül is egyfajta orrmelléküregnek fogható fel, amely a fülkürtön keresztül kapcsolódik az orr üregéhez. Melléküreg-gyulladáskor általában az arcüreggyulladásra gondolunk, mivel ez a leggyakoribb. A gyulladás lehet heveny (3 hétnél rövidebb), lehet idült (6 hétnél hosszabb), és lehet a kettő közötti időtartamú.

Az arcüreget és a többi üreget is csillószőrös hámsejtek bélelik. Ezek a csillószőrök a természetes nyílások felé terelik a váladékot. Hurut esetén a járatok elzáródnak, a nyák felhalmozódik az üregekben. Egy éves kor alatt ritkán fordul elő melléküreg-gyulladás, mivel az üregek még nem teljesen fejlődtek ki.

526_kozepful2A leggyakoribb tünetek az orrdugulás, gennyes orrfolyás, arcfájdalom és fejfájás. A fájdalom előrehajláskor fokozódik. Láz ritkán fordul elő, arctáji feszítés azonban gyakori, homloktáji fejfájás is jele lehet a kórképnek. A betegséget általában baktériumok okozzák, de vírus, vagy gomba is okozhat arcüreggyulladást. Az allergiás eredetű tünetekre inkább az jellemző, hogy az évnek bizonyos szakában visszatérően jelentkeznek. Ilyenkor a váladék tiszta, vízszerű orrfolyás, tüsszögés, és orrviszketés dominál. Vírusfertőzéskor rossz közérzet, izomfájdalmak, láz, hidegrázás jelentkezik gyenge váladékozással.

A diagnózis felállításához röntgenfelvétel készítése nyújthat segítséget, CT vizsgálat adja a legmegbízhatóbb információt. Műtét előtt az utóbbi elvégzése ma már kötelező. Az első diagnózis felállításához nem feltétlenül szükséges egyik vizsgálat sem. Fő szempont az orrdugulás megszüntetése orrcsepp vagy spray segítségével. Bő folyadékfogyasztás, a levegő párásítása és fájdalomcsillapítás javasolt. Magas láz, látászavar, hányás és egyéb szokatlan tünetek megjelenésekor indokolt felkeresni a háziorvost vagy az ügyeletet. Ha a panaszok hosszan elhúzódnak, műtétre lehet szükség.

A középfülgyulladás lehet hurutos vagy gennyes. A hurutos formában nem feltétlenül jelentkezik fülfájdalom. A gennyes fülgyulladás viszont kisgyermekkorban heves fülfájás, magas láz és fülfolyás képében jelentkezik, idősebb betegek lehetnek láztalanok. .A fájdalom éjjel kifejezettebb. A genny a dobhártya átszakadásával kiürülhet, a fájdalom megszűnik, a láz lecsökken. Antibiotikumok szedése lerövidítheti a folyamatot, a dobhártya átszakadása is elmaradhat. Ilyenkor orrcseppek adása, láz- és fájdalomcsillapítás szükséges.

Ha nem hat az antibiotikum, megnyitják a dobhártyát, leoltják a váladékot. Ezt ma gyermekekben altatásban végzik.

Ha több mint hat hete állnak fenn a tünetek, idült fülgyulladásról beszélünk. A fülkürt működési zavara hajlamosíthat a kórkép kialakulására. Gyermekkorban az orrmandulák kivétele jó eredménnyel jár. Emellett több orvos dobhártya bemetszést és kis kivezetőcső beültetését végzi. A kis tubus gyógyuláskor spontán kilökődik, ennek időtartama 6-12 hónap lehet. A valódi idült gennyes középfülgyulladás csak műtéttel gyógyítható.

forras: http://informed.hu