fbpx

A legkellemetlenebb, hogy általában nem is tudunk róla, hogy rossz a leheletünk, amíg finoman nem figyelmeztet rá valaki. 

Honnan tudja megállapítani, hogy milyen a lehelete? Ennek legegyszerűbb módja, ha egy tiszta ujjával egy kis nyálat kapar le a nyelv hátsó részéről,  majd egy perc múlva szagolja meg a kezét: olyan, mint amit meg szeretne csókolni? Ha nem, íme 15 pont arról, mi okozza,és hogyan kúrálható a rossz lehelet.

A rossz lehelet 5 fő oka

1. Szájbaktériumok – A szájban lévő baktériumok, melyek a fogak között élnek, s a nyelvet is belepik, ezek szaporodnak, s mérgeket, kellemetlen szagokat bocsátanak ki.

2. Mondja, hogy áááh – A mandulákban lévő mély lyukak, tüszőüregek, gyakran okoznak rossz szájszagot. Ha a mandulák túl szélesek és lyukacsosak, a rossz leheletért felelős anyagok megtelepszenek bennük, és rossz szájszagot okoznak.

3. Bizonyos ételek – Az olyan ételek, mint a hagyma, fokhagyma, hal, még órákkal a fogyasztásuk után is rossz leheletet okoz, fogmosás ellenére is.

4. Rossz szokások – A dohányzás bármely formája (cigaretta, szivar, pipa), vagy a dohányrágás, nagyon kellemetlen szájszagot okoz.

5. Gyomorbántalmak – A gyomorbántalmak gyakran okoznak rossz leheletet, különösen, ha a gázok böfögés formájában törnek elő. Az alacsony szénhidráttartalmú diéta, mely ketózist okoz,  szintén  rossz szájszagot okoz.

10 tipp, amivel megelőzhető a rossz szájszag

1. Mosson fogat és nyelvet legalább naponta kétszer! Fogmosás közben a nyelvét és különösen annak hátsó részét is dörzsölje át fogkefével vagy direkt erre a célra kialakított nyelvtisztítóval. Ezzel eltávolítja a rossz leheletet okozó baktériumokat! Egy kutatás szerint a nyelven megtelepedett baktériumok a rossz lehelet fő okozói, így eltávolításukkal 70 százalékkal csökkenhet a rossz lehelet.

2. Naponta egyszer használjon fogselymet! A fogselyem használata kötelező! Így lehet csak eltávolítani a fogak közé ragadt ételmaradékokat, plakkot, amiben a baktériumok megtelepednek. A fogselyem használata segít megelőzni a fogínybetegségek kialakulását is, mely szintén a rossz lehelet gyakori oka.

3. Használjon szájvizet! Az antimikrobális szájvízzel, vagy peroxiddal való gargalizálás, szintén segít megszüntetni a szájszagot. A hidrogén peroxidban lévő oxigén, megöli a rossz leheletet okozó baktériumokat.

4. Használjon fluoridos szájápoló készítményeket! A szuvas fog nem csak nagyon fáj, hanem kellemetlen szájszagot is okoz. A fogszuvasodást meg lehet akadályozni fluoridos fogkrémmel, és megfelelő szájápolással.

5. Igyon sok vizet, hogy frissen tartsa a leheletét. A folyadékhiány szájszárazsághoz vezet, és rossz szájszagot okoz. Szájszárazságot, és csökkent nyáltermelést okoznak még egyes gyógyszerek, mint például az antihisztaminok.

6. Csökkentse a gyomorsav termelődését! A patikákban kapható vénymentes savcsökkentők valamelyikével. Amennyiben tejérzékeny, szedjen laktáz tablettát.

7. Nézesse meg az arcüregét! Az ilyen jellegű gyulladások, szintén okozhatnak rossz lehelet.

8. Egyen joghurtot a jobb leheletért! A joghurt hatására az úgynevezett jó baktériumok elszaporodnak, kiszorítják a bűzlő baktériumokat. Az étkezések közötti petrezselyem rágcsálása is sokat segít a lehelet frissen tartásában, mivel antibakteriális és gombaölő összetevői vannak.

9. Rágjon xylitol tartalmú rágógumit. A rágógumizás hatására fokozódik a nyáltermelődés, ami kimossa a szájból a baktériumokat.

10. Rendszeresen járjon fogorvoshoz! Legalább félévente keresse el fogorvosát fogtisztítás és ellenőrzés céljából. A rendszeres ellenőrzés segít idejében felismerni, és kezelni a rossz szájszagért felelős betegségeket.

Ha az általunk javasolt tippek nem segítenek szájszaga mérséklésében, keresse fel orvosát. Időnként a rossz lehelet egy háttérben meghúzódó betegség (fertőzés, cukorbetegség, krónikus bronchitis, vese vagy májprobléma) oka.

forrás: www.webbeteg.hu