fbpx

Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a megfelelő rostbevitel javítja az emésztést, és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát. Hogyan teszi mindezt, és miben segíthet még? Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat!

Mi az a rost?

Egyszerűen fogalmazva, az élelmi rost egy nem emészthető szénhidrát, amely az élelmiszerekben található.

Szervezetünk önmagában nem tudja megemészteni, viszont az élőflóraként is ismert „jó” baktériumok igen. Ez a legfontosabb oka annak, hogy egyes élelmi rostok nélkülözhetetlenek az egészséghez.

Miért fontosak a rostok?

A rostok táplálják a bélben lévő „jó” baktériumokat, amelyek prebiotikumként működnek.

Ily módon elősegítik a „jó” bélbaktériumok szaporodását, amelyeknek számos pozitív hatása lehet az egészségre:

csökkentik a bélgyulladást,

javítják az emésztést,

csökkentik az irritábilis bélszindróma, a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás kialakulásának esélyét.

Ebben is segítenek!

A viszkózus, oldható rostok csökkenthetik a koleszterinszintet is. Egy tanulmány rámutatott, hogy ugyan kis mértékben, de segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, és az is kiderült, hogy azoknál, akik több rostot esznek, kisebb a szívbetegség kockázata.

Bizonyos típusú rostok az étvágy csökkentésével segíthetnek a fogyásban. A rostok felszívhatják a vizet a bélben, lassítva a tápanyagok felszívódását, növelve a teltségérzetet.

A rostbevitel növelésének egyik fő előnye a csökkent székrekedés. Úgy gondolják, hogy a rostok elősegítik a víz felszívódását, növelik a széklet tömegét, és felgyorsítják a széklet mozgását a bélben.

A rostok csökkenthetik a vastagbélrák kockázatát is. A vastag- és végbélrák a harmadik vezető daganatos halálok a világon. Számos tanulmány összefüggésbe hozza a rostban gazdag élelmiszerek magas bevitelét a vastagbélrák kockázatának csökkenésével.

Kiemelt szerepe van a béltisztításban is, hiszen a nagy mennyiségű salakanyagot szó szerint kisöprik a belekből, ahogy áthaladnak a bélcsatornán. Ezáltal a bélfunkció rendszeressé és normálissá válik.

Hogyan vigyünk be elegendő rostot?

Az egészségtelen életmód (gyorsétterem, rendszertelen és egyoldalú táplálkozás) rostszegény étrendet eredményezhet.

Az életmódunk és étkezési szokásaink megváltoztatása révén elegendő mennyiséghez juthatunk: a finomított liszttel készült ételek elhagyása, helyettük teljes kiőrlésű gabonafélékből készült ételek, valamint gyümölcsök, zöldségek fogyasztása.

A változtatások mellett ma már lehetőségünk van étrend-kiegészítők segítségével is pótolni a szükséges mennyiséget, amellyel egyszerűen hozzájuthatunk a rostok által nyújtott egészségügyi előnyökhöz.

forrás: www.webbeteg.hu