fbpx

A náthának és az influenzának sok hasonló tünete van. Ám a két betegség között fontos különbségek is akadnak, amelyek befolyásolják a kór megelőzését, lefolyását és kezelését is.

Csokorba szedtük a legfontosabb tényezőket, amelyek mentén elhatárolható egymástól a nátha és az influenza.

Milyen időjárás kedvez a kórnak?

Bár a tudatunkban mindkét betegség megjelenése a hideg időhöz kapcsolódik, ezek nem feltétlenül járnak együtt.

Nátha: A náthát leggyakrabban valóban a hideg levegő hosszan tartó belélegzése és az időjáráshoz viszonyított alulöltözöttség miatti meghűlés okozza. De lehet a tartós szellemi és fizikai túlterheltség következménye is.

Influenza: Az influenzavírusoknak pont nem a metszően hideg, mint inkább a nedves, párás, esetleg fagyponthoz közeli hőmérséklet kedvez a leginkább: jellemző módon egy-egy influenzajárvány a szürke, nyálkás időszakok után indul útjára.

Mi okozza?

Mindkét betegséget vírusok okozzák, de nem ugyanazok.

Nátha: A megfázást több száz, genetikailag gyorsan változó náthavírus is okozhatja: nem csoda, ha a szervezetünk képtelen mindegyik ellen védekezni.

Influenza: Több száz féle influenzavírus létezik, de ezeknek három nagy csoportja van: az A, a B és a C típus. Az első kettő tehető felelőssé a szinte évente ismétlődő járványokért.

Milyen tünetekkel jár?

Mindkét betegségre jellemző az orrdugulás, az orrfolyás, ám egyedi tünetek is jelentkeznek.

Nátha: Fő tünetei a fentieken túl a hőemelkedés, a torokfájás, a torokkaparás, a száraz köhögés, a tüsszentés és a fejfájás.

Influenza: Tipikus tünetek a fejfájás, a száraz köhögés, a reszketés, az egész testre kiterjedő fájdalom és a magas, akár 40 °C feletti láz. Ahogyan szűnik a láz, a vizes orrfolyás és a torokfájás válik kínzóvá. A beteg extrém fáradtságot, gyengeséget érez, és napokig vagy akár hetekig nem képes visszanyerni az aktivitását.

Mennyi idő alatt zajlik le?

Nátha: A megfázás 1-2 nap lappangási idő után általában 7-10 nap alatt lezajlik.

Influenza: 1-4 nap lappangási idő után 1-2 héten belül lezajlik.

Hogyan kezeljük?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: mivel mind a náthát, mind az influenzát vírusok okozzák, antibiotikus kezelésre nincs szükség! (Hacsak nem lépnek fel másodlagos, bakteriális fertőzések.) Elsősorban ágynyugalom javasolt, tehát ezeket a betegségeket szó szerint ki kell feküdni, és hagyni kell, hogy a szervezet maga küzdje le a kórokozót. Sok pihenéssel és kellő folyadékfogyasztással segíthetjük ezt a folyamatot.

Nátha: A tünetek maguktól is elmúlnak.

Influenza: A speciális tüneteket enyhíthetjük tüneti kezeléssel: fájdalom- és lázcsillapítókkal.

Milyen szövődményei lehetnek?

Ha a tüneteink egy-két héten túl súlyosbodnának, mindenképpen forduljunk orvoshoz! Valószínűleg baktériumfertőzéses szövődményről van szó.

Nátha: Ha a testhőmérsékletünk meghaladja a 38 °C fokot, ha az arcunk vagy a homlokunk területén heves fájdalom jelentkezik, ha az orrváladék megváltozik, nehezen fújható és sárgás színű lesz, vagy ha erősödik a köhögés és véres köpetürítés jelentkezik, az felülfertőzésre utal. A leggyakoribb szövődmény – elsősorban gyermekeknél – a középfülgyulladás. További szövődmény lehet a torokgyulladás, a hörghurut és a tüdőgyulladás.

Influenza: Mivel az immunrendszer legyengül, az influenzában szenvedők könnyen egy másodlagos fertőzés, úgynevezett felülfertőzés áldozatai lehetnek. Ez többnyire akkor alakul ki, amikor a beteg állapota már javulni kezd. Ilyenkor újra magas láz, reszketés, a légzéskor jelentkező mellkasi fájdalom és sárgás-zöldes köpet jelenik meg. A leggyakoribb szövődmény a tüdőgyulladás. Az influenza felerősítheti a szív- és tüdőbetegséget, illetve más krónikus szindrómák tüneteit.

Hogyan előzhetjük meg?

Elsősorban az általános higiéniai szabályok és óvintézkedések betartásával. Kerüljük a tömeget, a zárt, zsúfolt tereket! Mozogjunk a szabadban! A hideg levegőt ne a szánkon, hanem az orrunkon át lélegezzük be, esetleg egy sálon keresztül. A szabadban mindig védjük érzékeny homloküregünket sapkával! Minden orrfújásnál használjunk új papír zsebkendőt, amit utána azonnal dobjunk ki. Mossunk gyakrabban kezet, különösen tüsszentés vagy orrfújás után.

Influenza: Védőoltással is védekezhetünk.

forrás: http://www.egeszsegtukor.hu/