fbpx

A torokfájást többféle módszerrel enyhíthetjük, ezek hatékonysága azonban nagyon eltérő lehet. Vajon mit ígérnek a mentolos és gyógynövényes cukorkák, illetve a szopogatós gyógyszerek? Érvek és ellenérvek.

Cukorkák a spájzból

Az idősebb generáció kelléktárából és cukros dobozkájából sosem hiányozhattak azok az alapvető édességek, melyek évtizedeken át hatékonynak bizonyultak a megfázás és torokfájás elleni küzdelemben. Ahogy megfájdult a torok, előkerült a zörgős papírba, lapos kis dobozba csomagolt mentolos, mézes vagy gyógynövényes édesség, ami a tea mellett kötelező kellék volt a betegeskedések idején. Vajon elég, ha csak ilyen cukorkákat szopogatunk, netán komolyabb segítségre van ilyenkor szükség?

l-ndzs-sMit ígérnek a természetes eredetű édességek?

A különféle gyógynövények közül a menta, a pemetefű, a bíbor kasvirág, a lándzsás útifű és a zsálya a leggyakoribb, amiből kifejezetten olyan cukorkák készülnek, amelyek meghűlés, felső légúti hurut, köhögés és torokfájás esetén bizonyulnak hasznosnak. Gyakori természetes hatóanyagok még a méz, a citromolaj, a limeolaj, az eukaliptusz olaj és a mentol. Némelyik vírus- és baktériumölő hatása miatt válik be, míg az enyhe gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatás is mellettük szólhat esetenként.

A XVII. sz. óta az izlandi zuzmó a népi gyógyászat egyik legkedveltebb orvossága volt a tüdő- és torokpanaszok esetén. Századunkban teljesen feledésbe merült, de napjainkban újra egyre népszerűbbé válik. Kivonata nagy mennyiségű nyálkaanyagot tartalmaz, így bevonja a torkot, enyhíti a száraz köhögést, a torokfájást, torokkaparást és a rekedtséget. Nem hiába a népies “köhögés elleni”, “láz elleni moszat” elnevezés.

A cukorkák fogyasztása során a felsorolt hatóanyagok áldásos tevékenysége mellett a szájban zajló egyéb élettani folyamatoknak is óriási jelentőségük van. Az édességek szopogatásával ugyanis fokozódik a nyálképződés, ami pedig a torok váladéktól való megtisztulását segítheti elő.

A természetes eredetű cukorkákat csak enyhe torokfájás vagy megfázás esetén érdemes alkalmazni. Nagy előnyük, hogy a legtöbbjük várandósság és szoptatás alatt is elszopogatható (természetesen a kezelőorvos vagy gyógyszerész megkérdezésével).

Fertőtlenítés és fájdalomcsillapítás

Nehéz nyelés és kínzó fájdalom esetén bizonyítottan jó megoldást jelenthetnek nem természetes eredetű toroktabletták is. Ezek a készítmények antibakteriálisak, antiszeptikusak és fájdalomcsillapító hatásúak lehetnek. Mivel a nyálkahártyán keresztül gyorsan felszívódnak, viszonylag hosszú ideig tompítják az itt jelentkező fájdalomérzetet.

A gyógyszertárakban kapható cukokák, pasztillák általában három féle hatóanyagtípus különböző kombinációit tartalmazzák: fertőtlenítő, helyi érzéstelenítő vagy gyulladáscsökkentő. Az összetétel többféle lehet, a legelterjedtebbek a két fertőtlenítő hatóanyagot, vagy az egy fertőtlenítő és egy helyi érzéstelenítőt tartalmazó termékek. A helyi érzéstelenítő általában lidokain vagy benzokain; ha ilyen terméket vásárolunk, akkor biztosak kell lennünk abban, hogy nincs lidokain érzékenységünk, bár erre a cukorkát kiadó szakembernek is fel kell hívnia a figyelmünket. Erős torokfájás esetén pedig a helyi gyulladáscsökkentővel készült cukrot válasszunk, mivel ezek a leghatékonyabbak. Hatékonyan csillapítják a fájdalmat és segítik lehúzni a gyulladást.

pemetefNem túl elterjedt, bár rendkívül hatásos, ha a fent említett három hatóanyag valamelyikét még egy enyhe antibiotikummal is kiegészítik. Ezek főleg a száj és a garat fertőzéseit okozó streptococcus és staphylococcus baktériumtörzsek ellen hatásosak.

Szintén ritka, de kapható nyákoldót (ambroxolt) tartalmazó szopogató tabletta is. Bár egyéb készítményekben, mint köptetőt alkalmazzák fény derült erős helyi érzéstelenítő és gyulladáscsökkentő hatására is. Jó választásnak bizonyulhat, ha hurutosan köhögünk és torokfájással is küzdünk egyszerre.

Amire egyik sem jó…

Mivel a szóban forgó, helyileg ható cukorkák és gyógyhatású készítmények csupán a tüneteket enyhítik, sajnos azt is figyelembe kell venni, hogy a betegség eredetét nem szüntetik meg. Minden esetben törekedni kell tehát arra, hogy a gyulladást kiváltó okokat is kezeljük, és az immunrendszert ugyanúgy erősítsük, hogy biztosan múljanak a kellemetlen, az életminőséget nagyban befolyásoló tünetek.

Ha a torokfájás egy hétnél tovább tart, esetleg láz jelentkezik, ne várjunk tovább, keressük fel háziorvosunkat, mert könnyen lehet, hogy bakteriális fertőzés áll a tünetek mögött! Ilyenkor elengedhetetlenné válik az antibiotikumos kezelés és más, receptre kapható készítmények alkalmazása.

Egyéb szempontok

Ha a cukrok mellett döntünk, mindig vegyük figyelembe a fogakra gyakorolt kedvezőtlen hatást is, hiszen cukortartalmuk miatt nemcsak a felesleges kalóriabevitelt növelik, de az egész napos, tartós édességfogyasztás fogszuvasodáshoz is vezethet. Szerencsére a legtöbb torokcukor már elérhető a cukormentes változatban is, így a fogukra vigyázók vagy a cukorbetegek is széles körből választhatnak megfelelő szert.

A gyerekeknek való választásban elsősorban az íz dominál. A legtöbb cukorka 3 éves kor fölött már adható, ez biztosítja, hogy félrenyelés nélkül el tudják szopogatni az édes gyógyszert. A hatóanyagtól függően viszont a korhatár emelkedhet, így mindig ellenőrizzük, vagy kérjünk tanácsot a cukorka adhatóságáról.

Forrás: hazipatika.hu, Janča Tímea