fbpx

VERSENYKIÍRÁS HOBBICUKRÁSZOK SZÁMÁRA

A Magyarország Cukormentes Tortája program részeként az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ebben az évben is háziversenyt hirdetett, melyre hobbicukrászok nevezhetnek. A beérkezett tortareceptek közül tíz kerül a döntőbe, melyek közül a zsűri kiválasztja a 2017-es verseny győztesét.

NEVEZÉSI HATÁRIDŐ: 2017. SZEPTEMBER 18.

Kocsis Hajnalka győzelmét hozta a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny döntője 2016-ban. A nyertes Őszi ízharmónia tortában nincs fehér liszt és hozzáadott cukor, kedvező szénhidrát – és kalória értékeinek köszönhetően egy cukorbeteg étrendjébe is beilleszthető. A zsűri szerint a döntős torták mindegyike megállná a helyét bármely cukrászdában. A döntőben a zsűri a 10  torta közül választotta ki a legjobb édességet.

A 2016-os győztes recept itt elérhető

A zsűri tagjai:

  • Nándori László, aranykoszorús cukrászmester, a zsűri elnöke, a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese 2013-ban és 2014-ben.
  • Bechmann György, a Zsolnay Kávéház cukrászmestere
  • Szász Kinga, cukrász, a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny győztese 2014-ben
  • Gyurcsáné Kondrát Ilona, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Terápiás Dietetikus Munkacsoport vezetője, vezetőségi tag
  • Soltész Erzsébet, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa

A díjátadást Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója vezette.

A versenyzők Budapesten, a Zsolnay Kávéházban mutatták be a zsűrinek alkotásaikat. Idén a legnépszerűbb alapanyag a dió, a bogyós gyümölcsök és a citrom voltak, de az indulók bátran nyúltak olyan különleges alapanyagokhoz, mint a fehér bab, a menta vagy a bazsalikom. A zsűrit végül az Őszi ízharmónia elnevezésű kreáció nyűgözte le leginkább. A győztes torta elsősorban a pikáns, gyömbéres gyümölcspüré, a piskótában és díszítésben megjelenő dió és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek arányos felhasználásával nyert. Az ízharmóniához kiváló tápérték-adatok társulnak: szeleteként 12 g szénhidrátot és 131 kcal-t tartalmaz.

 dietetikusok kiemelték, a torták közül azok voltak legszorosabb versenyben, melyek készítői ügyeltek az energiatartalom és az alacsony szénhidrát értékek egyensúlyára. Erős Antónia, a verseny háziasszonya is kiemelte: a torták színvonalas megjelenésük mellett kellemes ízélményükkel is megnyernék bármely cukrászda vendégeit.

A győztes a háziverseny fődíját, egy Kenwood MultiOne professzionális konyhai robotgépetvihetett haza.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny és háziverseny főtámogatója idén is a 77 Elektronika Kft., az OKOS Dcont® vércukormérők fejlesztője és gyártója. A főtámogató különdíjat, egy Dcont MAGOR vércukormérőt is tartalmazó ajándékcsomagot ajánlott fel, melyet a Szedervariáció torta készítője, Virág Gábor vihetett haza.  A Zsolnay Kávéház különdíját, egy hozzáadott cukor nélküli tortát Kunsági Gabriella érdemelte ki a Paszuly király fantázianevű alkotásával. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány egy-egy ajándékcsomaggal köszönte meg a döntő további résztvevőinek munkáját.

A verseny, melyhez az ajánlott alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa hagyta jóvá, nemcsak cukorbetegeknek, hanem az egészséges életmód híveinek is szól, ezért a három díjazott receptet rövidesen nyilvánosságra hozzuk az alapítvány blogján (http://cukkerberg.blog.hu/).

Korábbi nyerteseink:

pic1 Málnás mandulás álomtorta (2015.)
Koller-Mihóczy  Mária
rozmaringos_szilvatorta Rozmaringos szilvatorta (2014.)
Szász Kinga
_mg_0128 Édes-nemes csokitorta (2013.)
Andrássy  Katalin
maktorta_sultszilva__mousse-szal Máktorta sültszilva mousse-szal
(2012)

Puszta Laura

forrás: egycseppfigyelem.hu