fbpx

Német állatorvosok a versenylovak ízületeinek kezelésére és versenyek előtti bemelegítő krémnek fejlesztették ki a lóbalzsamot. Idővel azonban észrevették, hogy ez a gyógynövényekből összeállított kenőcs használ azon emberek kézízületein, akik a lovakat kenegették. Ezen felbuzdulva megkezdődtek a kutatások és kifejlesztették a humán kezelésben használatos terméket, a név azonban lóbalzsam maradt.

Többféle változatban kapható. Létezik hideg és meleg hatású balzsam. Használata rendkívül sokrétű:

  • élénkíti és frissíti a túlzott fizikai igénybevételnek kitett, fáradt végtagokat, kiválóan alkalmazható kisebb sportsérülések (húzódások, rándulások, ficamok) kezelésére,
  • segít a fáradtság, sérülés, égés, fájdalmának pillanatnyi csillapításában,
  • időskorban ízületi- és izomfájdalmak, lumbágó okozta fájdalmak csillapítására javasoljuk,
  • az egyes összetevők gyulladáscsökkentő hatása csökkentik a görcsök és izomfájdalmak valószínűségét,
  • csökkenti a visszeres panaszokkal járó fájdalmat,
  • megfelelő a fájó részek masszírozásához, mert hűt, aktivál és frissítő érzést kelt,
  • meghűlés- megfázás esetén a meleg fürdővízben oldva csökkenti a megfázás tüneteit.

A különböző cégek által gyártott lóbalzsamok összetételei eltérőek lehetnek. Közös jellemzőjük, hogy kámfort, mentolt és valamilyen gyógynövénykivonatot tartalmaznak. A gyógynövénykivonatok között a rozmaring olajat szinte kivétel nélkül megtaláljuk, de gyakori az árnika és az eukaliptuszolaj felhasználása is. Van olyan gyártó, amelyik 24 különféle gyógynövénnyel biztosítja a balzsam hatásosságát. A hűsítő hatású készítmények mellett megjelentek a melegítő, nyugtató és lazító hatású, az egyéb összetevők mellett még paprikakivonatot tartalmazó krémek is.

Érdemes kipróbálni tehát a lóbalzsamokat, mivel sokaknak bevált, hatásos termékek, és nem elhanyagolható módon az áruk is kedvező. Használat előtt (ahogy a krémeknél általánosan javasolt) egy kis bőrfelületen készítsünk bőrpróbát, így kiderülhet, ha mégis allergiásak lennénk valamelyik összetevőre.