fbpx

Nem csak a mérleg mondhatja meg, ha túlsúlyosak vagyunk. Léteznek már egy ideje más módszerek is – ilyen például a testzsírszázalék-mérés. A legtöbb ember nap mint nap méri a súlyát, ami egyrészt nem segít a fogyókúrában, hiszen egy napon belül is ingadozhat a súlyunk, másrészt nem feltétlenül ad hiteles képet a rajtunk lévő zsírtömegről. Sokat számít ugyanis a testünk vízháztartásának állapota is, amelynek felborulásával könnyen mutathat kilókkal kevesebbet a mérleg (pl. egy áttáncolt éjszaka után).

A testtömeg-indexet gyakran alkalmazzák egy egyén túlsúlyának vagy soványságának meghatározására. Azonban a normál BMI-vel, de zsírtöbblettel rendelkező embereknek nagyobb valószínűséggel lehetnek egészségügyi problémái.

Magas testzsír-százalék: mik a veszélyek?

A legtöbbünk, mikor meghallja a “testzsír” szót, valami negatív jut eszébe. Valójában azonban, a testnek szüksége van zsírra, és nagyon előnyös hatásai lehetnek, csak épp a megfelelő mennyiségben. Néhány ezer évvel ezelőtt, még kiváltságnak számított, ha valaki jelentős zsírpárnákkal mutatkozott – így sokkal jobb esélye volt a túlélésre ínséges időkben. Ezek az idők viszont már elmúltak – a nyugati kultúrában az számít trendinek, ha valakin nincs súlyfelesleg. Tehát az egészséges mértékben lerakódott zsírmennyiség szükséges, a gondok viszont ott kezdődnek, ha valakin a normális testzsír többszöröse nyugszik, vagy épp csak egy kicsivel több a test által megszokottnál.

Ez már számos betegséghez vezethet, pl. magas koleszterinhez, magas vérnyomáshoz, glükóz intoleranciához, és inzulin-rezisztenciához. A metabolikus szindróma egyéb jellegzetességei is megmutatkoznak náluk – olyan tünetek, amelyek nagyobb valószínűséggel hajlamosítanak szív- és cukorbetegségre Különösen veszélyes a derék körül lerakódott zsír, tehát az “alma-test”.

Ezt az állapotot, “normál súlyú elhízás”-nak is nevezhetjük, hiszen a BMI a normális értékek között mozog, a testben felhalmozott zsírtömeg viszont a kóros tartományban van. Úgy tűnik, hogy bármilyen korú felnőttet, férfiakat és nőket egyaránt, bármely rasszba tartozó embert érinthet ez az állapot. Általában a mozgásszegény életmód tehető felelőssé az izomtömeg fogyásáért és eközben a zsírszövet felszaporodásáért.”

Fogyókúránál

A kilók becsapnak!

Fogyókúránál ne a leadott kilók alapján értékeljük a fogyást, hanem a testzsír-százalék csökkenése alapján. Ha a mérleg hétről-hétre egyre kevesebbet mutat, de a testzsír-százalék nem, vagy csak alig csökkent, akkor a fogyás főként izomból történt, a zsírpárnák megmaradtak.

A fogyás egészséges heti mértéke maximum 0,5 és 1,0 kg között lehet, de előfordulhat olyan hét is, hogy a kilók egyáltalán nem csökkentek, de a testzsír-százalék igen. Ez azt jelzi, hogy csak a kilókat nézve nincs fogyás, pedig a valóságban csökkentek a zsírpárnák.

Hogyan számoljuk ki a testzsír-százalékunkat?

Számítása többféleképpen lehetséges, az egyik legpontosabb módja a víz alatti mérés. Ez viszont nagyon drága eljárás, és speciális készülékek is kellenek hozzá (először szárazföldön mérik meg az ember, aztán a vízben, végül pedig összehasonlítják a kapott értékeket).

A legcélszerűbb módja a testzsír-százalék mérésének a BIA (Bioelektromos Impedancia Analízis). Ezzel elektródákat helyezünk a testre, majd speciális elektromos hullámot vezetünk bele. A zsír kevesebb vizet tartalmaz mint az izom, ezáltal nagyobb az ellenállása, így a BMI módszerrel kimutatható a zsír tiszta tartalma mérésekkel.

Mi számít ideálisnak?

A szervezet számára létfontosságú a zsír a mindennapi működése során. Kipárnázza a vázrendszert, védi a belső szerveket, segít a testhőmérséklet szabályozásában, vitaminokat tárol és energiahiány esetén innen pótolja a szükséges mennyiséget. Azonban fontos, hogy a testzsír-százalékunk mindig egy ideális tartományban legyen, ellenkező esetben számos egészségügyi probléma kialakulásához vezethet, ha túlságosan megnövekszik, vagy épp lecsökken.

A férfiaknál a normális testzsír-százalék 8 és 15 között mozog, ez az érték a nőknél 20-30% között egészséges. Magas testzsír-százaléknak számít férfiakban a 20%, nőkben a 30% feletti érték.

A kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogy mit tehetnek a normál súlyú elhízottak annak érdekében, hogy zsírtöbbletüket zsírmentes testtömeggel helyettesítsék. Szerintük a lehető legmegfelelőbb megoldásnak az izomtömeg növelése és a több kalória égetése tűnik. A testmozgás tehát feltétlenül fontos, mely erősítő és aerob edzést egyaránt kell tartalmazzon.

Nők testzsírszázalék táblázata

Kor Sovány Egészséges Túlsúlyos Elhízott

20-40

21% alatt

21-33%

33-39%

39% felett

41-60

23% alatt

23-34%

34-40%

40% felett

60 felett

24% alatt

24-36%

36-42%

42% felett

Férfiak testzsírszázalék táblázata

Kor Sovány Egészséges Túlsúlyos Elhízott

20-40

8% alatt

8-20%

20-25%

25% felett

41-60

11% alatt

11-22%

22-27%

27% felett

60 felett

13% alatt

13-25%

25-30%

30% felett

Sportolókra jellemző testzsírszázalék tartományok

Szint Nők Férfiak

Létfontosságú!

10-13%

2-5%

Versenyszerűen sportolók

(főként: atléták, hosszútávfutók, testépítők, és hasonlók)

14-20%

6-13%

Egészséges sportos alkat

21-24%

14-17%

Forrás: gyorsfogyokura.net, vital.hu, medicor.hu, kaloriaguru.hu