fbpx

Számos parazita faj gazdái lehetnek kedvenceink. A fertőzést okozó leggyakoribb féregfajokat a következőképpen csoportosíthatjuk:

Fonálférgek: orsóféreg ( Toxocara canis ), ostorféreg ( Trichuris vulpis ), kampósféreg ( Ancylostoma caninum )

Galandférgek: uborkamagképű galandféreg ( Dipylidium caninum ), egyéb galandféreg fajok (Echinococcus, Taenia )

Macska esetében a fertőzést a Toxocara mystax nevű orsóféreg okozza, mely valamivel kisebb, mint a kutyában élősködő féreg, de a fejlődése ahhoz hasonlóan történik. Mindössze annyi a különbség, hogy a macskánál méhen belüli fertőzöttség nincsen, a kismacskák leggyakrabban az anyjuk tejével fertőződnek.

Okozhatnak ezek a férgek súlyos betegséget?

A belső élősködők által okozott probléma súlyosságát több tényező befolyásolja. Így például az állat kora, általános egészségi állapota, a fertőzöttség mértéke és a parazita faja is. Felnőtt állatokban csak ritkán találkozunk súlyos tünetekben megnyilvánuló fertőzöttséggel, és a megbetegedett állatok rendszerint más ok miatt legyengült immunrendszerrel rendelkeznek vagy súlyos tartási hibák állnak a háttérben.

A féregfertőzöttség elsősorban a kölyökkutyák és macskák esetében jelenthet súlyos problémát. Az orsóférgesség szinte minden fiatal állatban előfordul. Közepesen súlyos esetben a fertőzöttség növekedésben való visszamaradást, a has puffadtságát, fájdalmasságát okozza, nagy mennyiségű féreg jelenléte a bélrendszerben azonban akár bélelzáródást, nagyfokú gyengeségét, sőt akár idegrendszeri tüneteket is okozhat.

Hogyan fertőznek a férgek?

Az állatok rendszerint szájon át veszik fel a paraziták fertőző alakját. A férgek fejlődési ciklusuk alapján két fő csoportba sorolhatók. A fonálférgek esetében a fejlődő parazitának nincs szüksége köztigazdára. Ez azt jelenti, hogy ebben az esetben a bélben élő, ivarérett férgek petéket termelnek, amelyek a bélsárral ürülnek a környezetbe, ahol hosszú ideig életben maradnak, és a szaglászó, gödröt ásó kutyák könnyen felvehetik őket.

A galandférgek fejlődési ciklusa ennél összetettebb. A nőivarú, kifejlett férgek ebben az esetben is ugyanúgy termelik a petéket, és azok ugyanúgy kijutnak a külvilágra. Azonban ha a kutya veszi fel a petéket, bélcsatornájában nem fog kialakulni belőlük a kifejlett féreg. Ehhez előbb egy másik állatnak (a köztigazdának) kell felvennie a kutya által ürített petéket, hogy szervezetében kialakulhasson a parazita kutyák számára fertőzőképes alakja és a kutya vagy macska rendszerint a köztigazda parazitákat tartalmazó húsának elfogyasztásával fertőződik.

allatorvos_02Átterjedhet a fertőzés az emberre is?

Bizonyos férgek képesek a parazitás fertőzéseket állatról emberre átvinni. Az állatról emberre terjedő betegségeket zoonózisoknak nevezzük. A kutyák orsóférge, a Toxocara canis a legismertebb zoonotikus féregfaj. Az ember fertőzése orsóféreg petéket tartalmazó homok-, föld, mosatlan gyümölcs, zöldség felvételével történhet. A kisgyermekek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, mert ők gyakran megfeledkeznek a higiénés rendszabályok betartásáról. Az orsóféreg lárvák a bélből kikerülve vándorolnak az emberi szervezetben. Elérhetik például a szemet is, és állandó látászavarokat okozhatnak.

Miért kell féregteleníteni az állataimat?

A rendszeres féregtelenítés szükséges, mert:

1. hozzájárul az állat jó közérzetéhez

2. a férgesség olyan betegségekhez vezethet, melyeket csak klinikai úton lehet kezelni

3. a rendszeres kezeléssel csökkentjük a környezet szennyeződését

4. a fertőzések emberre történő átvitelének a csökkentése mindannyiunk érdeke

Forrás: palavet.hu, drradnaiistvan.blogspot.hu