fbpx

Egy lépéssel közelebb a két betegség eredetéhez

pikkelysomor-200x300Igen ritka, amikor a pikkelysömör és az ekcéma együttesen fordul elő, azonban ezen esetekből a Müncheni Egyetem munkatársai lényegi következtetéseket vontak le. A felfedezés új terápiás eszközök fejlesztéséhez vezethet.

Mind a pikkelysömör (pszoriázis), mind az ekcéma piros, viszkető foltokból álló bőrbetegség, azonban a hasonlóságok itt véget is értek. Együttesen igen ritkán fordulnak elő, azonban a New England Journal of Medicine legfrissebb száma három ilyen esetet mutat be, melynek kapcsán megállapították, hogy az ekcémában és a pikkelysömörben jelen lévő T-sejtek (speciális fehérvérsejtek) merőben eltérnek egymástól. A T-sejtek a környezetre adott válaszként a bőrbe vándorolnak, és reagálnak, nem pedig a bőr hívja elő a gyulladást.

A pikkelysömör a leggyakoribb autoimmun betegség (melynek során az immunrendszer a saját szöveteket támadja meg), csak az Egyesült Államokban 7,5 millió ember érintett. A pszoriázist genetikai és környezeti tényezők kombinációja hozza létre. Ugyanakkor az általában felnőttkorban jelentkező ekcéma egy allergiás reakció, amikor a szervezet immunrendszere túlzott reakciót mutat valamilyen anyaggal szemben, ugyanilyen betegség az asztma, vagy a gyógyszerallergia.

A pikkelysömörös elváltozások nagy mennyiségben tartalmaznak Th1-nek, illetve Th7-nek nevezett sejteket, azonban az ekcémában a Th2- és Th22-sejtek dominálnak. A kutatók vizsgálataikat további öt betegre terjesztették ki, akik pszoriázisban, illetve nikkel-allergiában szenvedtek, hogy megerősítsék eredményeiket. Ugyanakkor a pikkelysömörrel szemben az ekcémás elváltozásokban jelen volt a Staphylococcus aureus nevű baktérium, ami szintén azt jelzi, hogy a két betegségben eltérő az immunrendszer reakciója.

A szakértők szerint a két elváltozás szembetűnő különbségei ellenére hasonlatosságokat is mutat, és amennyiben sikerülne találni egy olyan antigént, mely mindkettő kialakulásában közreműködik, a megbetegedésre hajlamos egyének újabb lehetőségek nyílnának meg a megelőzésben.

Jelenleg a pszoriázis kezelése helyi, és szisztémás gyógyszerekből áll, melyek az immunrendszer működését gátolják, lassítva a bőrsejtek sejtciklusát, ami gátolja a vörös plakkok kialakulását. Az ekcéma kezelése egyrészt gyógyszeres, másrészt életmódbeli változásokból áll, melynek segítségével megelőzhető az állapotromlás.

forrás. www.hazipatika.com