fbpx

Most dől el, hogyan telik majd a karácsonyunk – figyelmeztetett Müller Cecília országos tisztifőorvos. Mint mondta, főként a lakosság viselkedésén múlik, hogyan ünnepelhetünk idén év végén. A szakember emellett ismertette azt is, hogy ki mikortól számít gyógyultnak.

Aki otthon lábadozik, 3 napja tünetmentes, és az első panaszok megjelenése óta legalább 10 nap eltelt, arról kijelenthető, hogy kigyógyult a koronavírus-fertőzésből. A karanténból való “szabaduláshoz” nincs szükség negatív tesztre, mert ennyi idő elég arra, hogy az adott személy már ne tudjon megfertőzni másokat, így biztonsággal visszamehet a közösségbe – magyarázta a tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Mi van, ha súlyos betegség alakul ki?
A szakember kiemelte ugyanakkor, hogy a súlyos lefolyású COVID-19-cel szenvedőkkel kapcsolatban már más a helyzet. Kórházi kezelés esetén ugyanis a kezelőorvos nyilvánítja gyógyulttá a beteget. Ha pedig a páciens már nem szorul ápolásra, ám még nem épült fel teljesen, akkor hazaküldhetik tovább lábadozni. Ilyenkor már a háziorvos dönt a közösségbe való visszaengedésről. Az egészségügyi és szociális dolgozók kizárólag negatív teszt felmutatásával térhetnek vissza a munkába a veszélyeztetett közeg miatt, a többieknél azonban nincs erre szükség, őket legkésőbb a 21. napon gyógyulttá nyilvánítják.

Lassul a járvány
Az elmúlt napok adataival kapcsolatban Müller Cecília úgy nyilatkozott, hogy lassulás látszik az új típusú koronavírus terjedésében. Változik a járványgörbe, és hamarosan elérheti a platót is – emelte ki. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy főként a lakosság viselkedésén múlik a járvány további alakulása és az is, hogy hogyan ünnepelhetünk idén év végén. December elején egyébként ismét döntést hoz a kormány a korlátozásokról – jelezte.

A tájékoztatón elhangzott továbbá, hogy az elmúlt hétvégén 683 személy ellen kellett intézkedniük a rendőröknek a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében bevezetett maszkviselési kötelezettség megszegéséért, 8 üzletet pedig be is záratott a hatóság. A szabályok életbelépése óta egyébként már csaknem 9700 ember ellen kellett fellépni, amiért nem vagy nem helyesen viselték a maszkot. Üzletbezárásról pedig már 85 esetben döntöttek. Ezekről Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese beszélt.