fbpx

A szív- és érrendszeri megbetegedés legismertebb rizikó tényezője, a magas koleszterin szint. A vérzsírok alakulása életmód terápiával, ezen belül étrenddel is befolyásolható. Elsősorban javasolt a napi koleszterin bevitel csökkentése 300 mg alá, kialakult betegség esetén 200 mg alá. A megelőzés fontos eleme a rost gazdag – zöldséget, főzeléket, gyümölcsöt és gabonarostot -, és növényi olajokat is tartalmazó táplálkozás.

A vízoldékony rostok hatására javul a vérzsírok koncentrációja, csökken a vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. A növények, a rostok mellett, az állati eredetű koleszterinhez hasonló kémiai szerkezetű növényi szterineket (hivatalos nevükön: fitoszterolok) is tartalmaznak. Régóta ismert, hogy megfelelő mennyiségű fitoszterin elfogyasztása csökkenti az LDL, azaz a „rossz” koleszterin szintet.

A fitoszterinek hatása abban rejlik, hogy egy részük oldhatatlan részeket alkot a koleszterinnel, amely a széklettel kiürül. Így kevesebb lesz a bélből felszívódó koleszterin mennyisége. Minél több az elfogyasztott fitoszterin, annál kevésbé tud felszívódni a koleszterin.

Egy átlagos „nyugati” étrend kb. 150 mg szterolt tartalmaz, a vegetáriánus étrend kb. 550 mg-t (hazai adatok nincsenek). Ebben a mennyiségben a szterol, úgy tűnik, hogy nincs hatással a koleszterinszintre. A hatékony csökkentéshez szükséges mennyiség napi legalább 2 g (azaz 2000 mg), melyeket a természetes források – szezámmag, lenmag, dió, mogyoró, préselt növényi olajok, gabonafélék, hüvelyesek – mellett, növényi szterinekkel dúsított készítményekkel lehet elfogyasztani. A koleszterincsökkentő hatást, elsősorban a nyers zöldség- és gyümölcsfélék, és hőkezelés nélkül használt olajok fogyasztásával lehet elérni, mivel a fitoszterinek hőérzékenyek, vagyis ételkészítés során hatástalanná válhatnak. A napi szterol bevitel ne legyen 3 g-nál több, mivel a többlet bevitel nem eredményez további koleszterincsökkenést. A megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcsfogyasztással megakadályozható a szérum karotinoid-szint esetleges csökkenése is.

Fitoszterin tartalom 100 g termékben:

  • Összes fitoszterin (mg)
  • Búzacsíra étolaj: 550mg
  • Dió: 269mg
  • Földimogyoró: 176mg
  • Földimogyoró étolaj: 188mg
  • Gesztenye: 22mg
  • Kakaóvaj: 226mg
  • Kesudió: 158mg
  • Kókusz étolaj: 100mg
  • Kókuszdió: 47mg
  • Kukoricacsíra étolaj: 850mg
  • Lenmagolaj: 430mg
  • Mandula: 143mg
  • Margarin: 260mg
  • Margarin, proaktív: 7500mg
  • Mák: 228mg
  • Mogyoró: 176mg
  • Napraforgóolaj: 620mg
  • Olíva olaj: 110mg
  • Pálmamag étolaj: 80mg
  • Pálma étolaj: 40mg
  • Pisztácia: 108mg
  • Repceolaj: 268mg
  • Sáfrányszeklice étolaj: 444mg
  • Szezámmag étolaj: 732mg
  • Szója olaj: 340mg
  • Tökmag: 264mg

Forrás: www.pirula.net

További információ és érdekességek: http://www.oeti.hu/?m1id=2&m2id=75