A szív- és érrendszeri megbetegedés legismertebb rizikó tényezője, a magas koleszterin szint. A vérzsírok alakulása életmód terápiával, ezen belül étrenddel is befolyásolható. Elsősorban javasolt a napi koleszterin bevitel csökkentése 300 mg alá, kialakult betegség esetén 200 mg alá. A megelőzés fontos eleme a rost gazdag – zöldséget, főzeléket, gyümölcsöt és gabonarostot -, és növényi olajokat is tartalmazó táplálkozás.
A vízoldékony rostok hatására javul a vérzsírok koncentrációja, csökken a vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. A növények, a rostok mellett, az állati eredetű koleszterinhez hasonló kémiai szerkezetű növényi szterineket (hivatalos nevükön: fitoszterolok) is tartalmaznak. Régóta ismert, hogy megfelelő mennyiségű fitoszterin elfogyasztása csökkenti az LDL, azaz a „rossz” koleszterin szintet.
A fitoszterinek hatása abban rejlik, hogy egy részük oldhatatlan részeket alkot a koleszterinnel, amely a széklettel kiürül. Így kevesebb lesz a bélből felszívódó koleszterin mennyisége. Minél több az elfogyasztott fitoszterin, annál kevésbé tud felszívódni a koleszterin.
Egy átlagos „nyugati” étrend kb. 150 mg szterolt tartalmaz, a vegetáriánus étrend kb. 550 mg-t (hazai adatok nincsenek). Ebben a mennyiségben a szterol, úgy tűnik, hogy nincs hatással a koleszterinszintre. A hatékony csökkentéshez szükséges mennyiség napi legalább 2 g (azaz 2000 mg), melyeket a természetes források – szezámmag, lenmag, dió, mogyoró, préselt növényi olajok, gabonafélék, hüvelyesek – mellett, növényi szterinekkel dúsított készítményekkel lehet elfogyasztani. A koleszterincsökkentő hatást, elsősorban a nyers zöldség- és gyümölcsfélék, és hőkezelés nélkül használt olajok fogyasztásával lehet elérni, mivel a fitoszterinek hőérzékenyek, vagyis ételkészítés során hatástalanná válhatnak. A napi szterol bevitel ne legyen 3 g-nál több, mivel a többlet bevitel nem eredményez további koleszterincsökkenést. A megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcsfogyasztással megakadályozható a szérum karotinoid-szint esetleges csökkenése is.
Fitoszterin tartalom 100 g termékben:
- Összes fitoszterin (mg)
- Búzacsíra étolaj: 550mg
- Dió: 269mg
- Földimogyoró: 176mg
- Földimogyoró étolaj: 188mg
- Gesztenye: 22mg
- Kakaóvaj: 226mg
- Kesudió: 158mg
- Kókusz étolaj: 100mg
- Kókuszdió: 47mg
- Kukoricacsíra étolaj: 850mg
- Lenmagolaj: 430mg
- Mandula: 143mg
- Margarin: 260mg
- Margarin, proaktív: 7500mg
- Mák: 228mg
- Mogyoró: 176mg
- Napraforgóolaj: 620mg
- Olíva olaj: 110mg
- Pálmamag étolaj: 80mg
- Pálma étolaj: 40mg
- Pisztácia: 108mg
- Repceolaj: 268mg
- Sáfrányszeklice étolaj: 444mg
- Szezámmag étolaj: 732mg
- Szója olaj: 340mg
- Tökmag: 264mg
Forrás: www.pirula.net
További információ és érdekességek: http://www.oeti.hu/?m1id=2&m2id=75