fbpx

Az alvás kiemelkedően fontos része mindennapjainknak, mégis egyre rosszabbul alszunk. Erre hívja fel a figyelmet az aktuális üzenetet kiemelve a World Association of Sleep Medicine, Magyarországon a nemzetközi szervezet partnereként a hazai alváskultúrában végzett tevékenységét elismerve a World Sleep Day Hungary is.

A magyarországi mozgalomban több, alvással foglalkozó intézmény, többek között a kezdeményező  Benyovszky Orvosi Központ, a Napidoktor.hu, a Napialvas.hu, a Napiotthon.hu egészségportálok közvetítésével számos orvos, gyógyító és médium csatlakozott.

Az idei Alvás Világnapja március 15-a, Magyarországon azonban – a nemzeti ünnephez kapcsolódó munkaszüneti napok miatt – március 12-án-án tartják. A hazai alváseseményen több fontos terület szakemberei hívják fel a figyelmet, többek között az alváslét, az alvásgyógyítás új módszerei, az elalvásos közlekedési balesetek megelőzésének új  lehetőségei kerülnek a középpontba.

A 2013.évi Alvás Világnapja központi eseményére a Symbol Budapest (III. Bécsi út 56.)  különtermében kerül sor, 2013. március 12-én, kedden 10 órakor.

Témája: ALVÁSLÉT. A jó alvás feltételei, eszközei. A elalvásos közlekedési balesetek megelőzésének lehetőségei.

Témák, előadók:

  1. Magyarország közúti közlekedésbiztonsági helyzete 2012-ben, a fáradtság közlekedés biztonsági kockázata, az elalvásos balesetek megelőzésének lehetőségei. Előadó: Dr. Halmosi Zsolt r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, országos rendőrfőkapitányság-helyettes, rendészeti főigazgató
  2. Az alvászavarok és betegségek orvosi háttere:  Dr. Vida Zsuzsa alvásneurológus (BOK)
  3. Alváskutatás 2013. A Szanapszis és a Napidoktor.hu felmérése:  Kiss Katalin kutatási igazgató (Szinapszis)
  4. Az alvást és ébrenlétet befolyásoló betegségek pszichiátriai háttere – az autóvezetői engedély  orvosi alkalmasságával kapcsolatban Svédországban.  Dr. Félegyházy Zsolt pszichiáter (Karolinska Egyetem, Stockholm)
  5. Az alvászavarok és betegségek szívgyógyászati összefüggései Dr. Váradi András főorvos
  6. Az alváslét és a cirkadián ritmus összefüggései Dr. Sándor Edit főorvos
  7. Autóvezetés – szolgálatban Győrfi Pál, országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója
  8. Az alvásminőség és rekreáció-támogatás innovatív eszköze Vada Gergely vezérigazgató igazgató Fusion Vital Program
  9. Sleepfriendly Program – Alvásbarát Hotelek 2013. Kiss-Róbert Richárd, a Sleepfriendly program nemzetközi igazgatója
  10. Országos munkahelyi alvásminőség mérés és alvásminőségjavító program 2013.: G.Németh György, a Benyovszky Orvosi Központ igazgatója

A rendezvény  időtartama:10-13 óráig. Az előadások tízpercesek. A rendezvény végén fogadás.

A fejlett országokban a lakosság mintegy harminc százalékát érinthetik különböző alvásbetegségek, Magyarországon a helyzet ennél is rosszabb,  az elmúlt években végzett hazai országos alvásfelmérés adatai alapján. A legfontosabb feladat a gyógyítás mellett a megelőzés. Fel kell hívni a lakosság figyelmét a stressz, a túlzott munkaterhelés, az egészségtelen életmód veszélyeire, amelynek következménye nemcsak a várható életkor rövidülése, hanem számos betegség, és – mint erre egyre több a  szomorú példa – tragikus közlekedési balesetek előidézője is lehet.

Szakmai támogatók: Budapesti Alvásdiagnosztikai és Alvásterápiás Központ, Benyovszky Orvosi Központ, Pharma Nord, Billerbeck, Fusion Vital,

Szakmai partnerek: World Association of Sleep Medicine, World Sleep Day Organization, World Sleep Day Hungary Programiroda

Médiatámogatók és információk: www.napialvas.hu ;www.napidoktor.hu ;
www.napiotthon.hu ; www.napimama.hu ; portálunk, a WEBBeteg.hu ;www.orvosikozpont.hu ; www.sleepfriendlyprogram.com

Információ és kapcsolat: G. Németh György (BOK) : 06 30/ 9 30 41 24

A konferencia ingyenes, de regisztráció szükséges:  info@orvosikozpont.hu

forrás: www.webbeteg.hu