fbpx

A pezsgőtabletták általában ásványi anyagokat, vitaminokat vagy a meghűlés, köhögés kezelésére alkalmas hatóanyagokat tartalmaznak.

A készítmények gyakran annyira kellemes ízűek, hogy a fogyasztásuk nem kelti gyógyszerszedés benyomását. Emellett a gyógyszer-lenyelési nehézséggel küzdő betegeknek is vonzó alternatívát jelentenek.

A pezsgőtabletták szervezetbeni „utazását” elő kell készíteni: használat előtt egy pohár tiszta vízben fel kell azokat oldani. A vízbe dobást általában heves pezsgés kíséri. A pezsgőtabletták összepréselt korongjai ugyanis a hatóanyag mellett a pezsgéshez szükséges összetevőket is tartalmazzák: egy savat és egy bázist. Bázikus komponensként karbonát- vagy hidrogénkarbonát-só (pl. nátrium-hidrogénkarbonát [= szódabikarbóna], nátrium-karbonát, kálium-hidrogénkarbonát vagy kálium-karbonát) található a tablettákban. A savak közül pedig leggyakrabban a citromsavat, a borkősavat vagy az aszkorbinsavat (= C-vitamin) alkalmazzák pezsegtetési célra.

Mitől pezseg?

Víz jelenlétében a sav és a bázis reakcióba lép egymással, és ez szén-dioxid gáz képződésével jár; ez okozza a pezsgést.

A pezsgőtabletta gyorsabban hat, mint a tabletta

A pezsgés befejeződésével kell a készítményeket meginni, ami így rövid idő alatt a gyomorba és onnan a vékonybélbe „utazik”. Mivel a pezsgőtabletta hatóanyaga oldott állapotban jut a szervezetbe, a felszívódás folyamata, azaz a hatóanyagoknak a gyomor vagy a bélcsatorna nyálkahártyáján való átjutása és a vérerekbe való bekerülése könnyen és gyorsan végbemegy.

  • A darázscsípés okozta allergiás reakciónál a gyors hatás miatt jellemezhető kalcium-pezsgőtablettát kell bevenni.
  • A csontritkulás esetén szükséges kalciumpótlásra – ahol nem szükséges az azonnali hatás – a filmtabletták és a pezsgőtabletták is megfelelőek.

A pezsgőtabletták vérkeringésbe jutott hatóanyagai az érhálózatnak köszönhetően a szervezet legtávolabbi pontjaira is „elutaznak”. Így képesek a pezsgőtabletták magnéziummal ellátni az izmokat, kalciumot juttatni a csontoknak vagy akár a láz- és fájdalomcsillapító hatóanyag-tartalmukkal a náthával, megfázással társuló fejfájást, lázat orvosolni.

A pezsgőtabletták között találhatók olyanok is, amelyeket nem szájon át kell bevenni, hanem például a laktózos pezsgőtabletták, amikből hüvelyi irrigáláshoz lehet oldatot előállítani.

forrás: www.patikamagazin.hu