fbpx

A szájszárazság (xerostomia) gyakran jelentkezik idősebb középkorúaknál, öregeknél. Ilyenkor a beteg a szájnyálkahártyáját száraznak érzi, s ez nehezítheti a beszédet, a rágást, a nyelést. 

Hogyan jelentkezik?

Étkezés közben, vagy éjszaka, sőt napközben is kénytelen többször apró kortyokban vizet nyelni, hogy megnedvesítse száját. Kísérheti az orr nyálkahártyájának a kiszáradása és szemszárazság is, mely égő, viszkető érzésben nyilvánul. A nyálmirigyek megduzzadhatnak. A szájnyálkahártya a nyál nedvesítő-védő hatásának csökkenése folytán kiszárad, kivörösödik, a nyelv nyálkahártyája elveszti papilláit, sima, vörös”,leforrázott” felszínű lesz, az ízérzés, a rágás-nyelés zavart szenved, hosszan tartó fennállás esetén fokozott carieshajlam jelentkezhet a megmaradt fogak nyaki-gyökéri felszínén. 

Milyen okai lehetnek?

A tartós szájszárazság közvetlen oka a nyáltermelés csökkenése vagy teljes megszűnése, ami különböző általános okok következtében jöhet létre, mint például vérszegénység, vitaminhiányos állapotok, endokrin kórképek (diabetes mellitus, klimax). Autoimmun betegség: a Sjögren-syndroma reumatoid arthritissel (ízületi gyulladás), xerostomiával és szemtünetekkel jár. A xerostomia korunkban leggyakoribb oka azonban a tartós, túlzott gyógyszerszedés. Ma már mintegy 400 olyan, gyakran szedett gyógyszerről tudjuk, hogy mellékhatásként szájszárazságot okozhat, ezek között is vezetnek az antidepresszánsok, nyugtatók, altatók, s egyes vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó szerek. 

Mi a megoldás?

A nyálelválasztás mennyiségét, sebességét a szakorvos mérni tudja. Ennek eredményei, a szubjektív panaszok, tünetek és egyéb, belgyógyászati kivizsgálás leletei alapján a panaszok eredete tisztázható. Ha a probléma forrásai az elzáródott nyálmirigyek, akkor az orvos gyógyszeres kezelést ír fel. 

Mindenekelőtt gondolni kell azonban – s ezt mindenki önmaga is mérlegelheti – a gyógyszerek mellékhatásaira. Túl sok gyógyszer szedése esetén a szájszárazságban szenvedő egyén maga is csökkentheti a nem életfontosságú gyógyszerek – nyugtatók, altatók szedését, ami a bűvös kör megtörése folytán panaszainak javulását, s így megnyugvását, jóérzését is elősegítheti. 

Ha a probléma forrása nem szüntethető meg, szájnedvesítő gél vagy fluorid tartalmú szájöblögető alkalmazható. Hatásos lehet víz vagy cukormenetes ital időnkénti kortyolgatása, és a szájszárazságot okozó innivalók elkerülése, amilyen a kávé, a tea és néhány üdítőital. A nyáltermelést segítik a cukormentes rágógumik és a cukormentes(!) kemény cukorkák is. Kerülendő az alkohol, a dohányzás, a csípős és sós ételek fogyasztása. A dohányzás abbahagyása is indokolt.

Forrás: informed.hu, webbeteg.hu