fbpx

Jelentősen csökkenő gyógyszerárak október 1-től
az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közleménye

A kiszámíthatóbb gyógyszerellátás és a lakosság pénztárcájának kímélése érdekében hozott intézkedések első eredményeképpen, a tegnap lezárult licit következtében október 1-től jelentős gyógyszerárcsökkenések várhatók. A tegnapi napon 458 termékre nyújtottak be átlagosan 25%-os mértékű árcsökkentést a gyógyszergyártók. A gyógyszerek között több népegészségügyi szempontból fontos készítmény is megtalálható, így például, vérnyomáscsökkentők, koleszterinszint csökkentők, antidiabetikumok, antidepresszánsok, onkológiai szerek.


Július 27-én életbe lépett jogszabályváltozások módosították a gyógyszergyártói árlicit szabályait. Az új rendszer jelentősen fokozta a piaci versenyt, nagyobb lehetőséget biztosítva az olcsóbb termékek részére. Az új szabályok szerint lefolytatott első eljárás tegnap augusztus 22-én zárult. Az eredmények értékelése alapján elmondható, hogy az új rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, csökkentve ezáltal a lakosság valamint a gyógyszerkassza kiadásait. Ennek eredményeképpen egyes vérnyomáscsökkentőkért vagy koleszterinszint csökkentő gyógyszerekért a betegek dobozonként akár 1000 Ft-tal is kevesebbet fizethetnek, mint korábban.

A gyógyszerek térítési díja abban az esetben emelkedhet, ha a gyártó nem él az árcsökkentés lehetőségével, és ugyanabból a hatóanyagból rendelkezésre áll jelentősen olcsóbb készítmény is.
Nagyon fontos, hogy a lakosság orvosával vagy gyógyszerészével konzultálva tekintse át jelenleg szedett gyógyszereit, és éljen azzal a lehetőséggel, hogy október 1-jétől az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül mindig a legkedvezőbb árú és támogatású, úgynevezett preferált gyógyszereket szedje. Ennek kiválasztásához segítséget nyújt az OEP honlapján elérhető gyógyszerkereső is. (www.oep.hu/gyogyszerkereso)

Budapest, 2011. augusztus 23.

OEP Sajtó és Tájékoztatási Főosztály