fbpx

Nyáron a leglengébb ruhák, az ujjatlan pólók sem tudják megakadályozni a verejtékezés kellemetlenségeit. Ilyenkor apró praktikák javíthatnak a közérzeten. Kevesen tudják azonban, hogy az egész évben fennálló kóros izzadás hormonális- vagy cukorbetegségre is utalhat, önmagában pedig szakorvos segítségével gyógyítható.
Az izzadás a szervezet természetes működésének következménye: a verejtékmirigyek segítségével szabályozza a szervezet a test hőmérsékletét. A klasszikus verejtékmirigyek évszakra való tekintet nélkül folyamatosan termelnek izzadságot, azaz folyadékot és ásványi anyagokat juttatnak a bőr felületére, ami elpárologva lehűti a szervezetet. A mirigyek a test egész felületén megtalálhatók, de koncentráltan helyezkednek el a tenyéren, a talpakon, a nyakon, a hónaljban és a lágyék hajlataiban.

izzadasEgy egészséges szervezetből naponta fél liter folyadék távozik el verejték formájában. Dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász-kozmetológus, a Semmelweis Egyetem adjunktusa elmondta, ennyi verejték akkor is keletkezik, ha hűvös van, és semmi mozgást nem végez a test. Több verejtéket termelnek a mirigyek melegben, stressz hatására, fizikai munka vagy edzés közben. Ilyenkor az egyébként láthatatlan izzadás láthatóvá is válik.

Az izzadtság önmagában színtelen és szagtalan, a kellemetlen illat akkor érezhető, ha a verejtéket nem távolítja el valaki idejében a testéről vagy a ruházatról. Ebben az esetben a bőr, valamint a benne lévő mikroorganizmusok bomlási terméket hoznak létre, ami már kellemetlen is lehet.

Kapu a gombáknak

Nyáron a fokozott izzadás nemcsak kellemetlenséget okoz, hanem szinte utat nyit a meleget, nedvességet kedvelő gombás fertőzéseknek. Ez az időszak kedvez például az úgynevezett napgomba (pityricsis versicolor) kialakulásának. Mivel a nedves bőrön könnyebben tapadnak meg a fertőzést okozó baktériumok, érdemes a megszokottnál is óvatosabbnak lenni a strandokon, a fürdőben vagy szoláriumban.


Mégsem buzdít napi háromszori fürdésre a szakorvos. Wikonkál Norbert szerint a test normális, nemtől és bőrtípustól függően 4–6-os pH-értékének (azaz a savas-lúgos kémhatásszintjének) megőrzésére elegendő naponta egyszer fürdeni vagy zuhanyozni. A mosakodás ugyanis eltávolítja a test zsírsavköpenyét és kiszárítja a bőrt. Az antibakteriális tusfürdők túlzott használata sem ajánlott, hiszen a káros baktériumokon kívül azokat is eltávolítja a test felületéről, amelyek tulajdonképpen éppen a káros mikrobákat tartják távol.

Dezodor, laza öltözködés

A természetes izzadás is befolyásolható hintőporos dezodorral, aminek kellemes illata mellett nedvességmegkötő hatása van, valamint összehúzza a verejtékmirigyeket, így azok kevesebb folyadékot adnak le.

A legmelegebb időszakban az öltözködés is befolyásolja az egészséget. A bőrfelszínnek – éppen az izzadás mértéke miatt – nem kedvez a műszálas, testhez tapadó anyag, ilyenkor inkább laza, pamut vagy lenvászon viselet ajánlott. A testet elfedő lenge ruha, amilyet például a mediterrán országok lakói viselnek, nemcsak a káros napsugaraktól óvja a bőrt, hanem az izzadás okozta fertőzésektől is.

Az ásványok is kifogyhatnak

A fokozott párologtatás miatt az egészséges folyadékháztartáshoz szükség van a víz pótlására. Dr. Wikonkál Norbert arra figyelmeztet, hogy a vízzel együtt az ásványi anyagok is távoznak, ezért érdemes ezekből is többet juttatni a szervezetbe, például ásványvízzel. Nem kell attól félni, hogy a több folyadék fogyasztása erőteljesebb izzadással jár, bár vannak olyan esetek, amikor a szervezet egyszerre sok folyadékot lead. Ilyen például, amikor valaki testmozgás, edzés után nyáron hideg vizet iszik. Ekkor hirtelen erőteljes verejtékezés figyelhető meg. A nagy melegben sem szabad ezért hideget inni, inkább langyos ital ajánlott.

Kóros izzadás

Egyes becslések szerint a lakosság 1-3 százaléka szenved olyan kóros izzadástól, amelytől a verejték mennyisége már állandóan látható, a szag pedig akár a személyes találkozásokat is zavarja. Dr. Wikonkál Norbert elmondása szerint nem ismert pontosan, mi okozza a túlzott izzadást, a legtöbbször azonban genetikai sajátosság, hogy a verejtékmirigyek érzékenyebben reagálnak az idegrendszert érő mindennapos ingerekre.

A túlzottan verejtékező emberek nagy része nem megy orvoshoz, pedig akár komolyabb betegség – hormonproblémák, a pajzsmirigy-rendellenességek vagy cukorbetegség – jele is lehet. A magas vércukorszinttel élő emberek bőrének más a pH-értéke, így előfordul, hogy a túlzott izzadás valójában egy, még fel nem ismert cukorbetegségre utal. A normálisnál nagyobb mennyiségű verejték jelentkezhet gyógyszerek mellékhatásaként is, ezért érdemes megtudni, mi áll a háttérben. Ha mégis alkati tulajdonság, az erős izzadás kezelhető hintőporokkal, ecsetelőkkel vagy speciális gépekkel.

Szexuális üzenet

A verejtékmirigyek másik fajtája az úgynevezett apokrif mirigyek, amelyek a test egyedi illatáért felelősek. Ezek termelik azt a sajátos ismertetőjegyet, amellyel az ember tudtán kívül szexuális üzenetet küld a társainak. A feromon hormon által termelt folyadék is színtelen, ennek az illatát azonban – ha nem nyomja el dezodor, tusfürdő vagy parfüm – akár érezni is lehet. Ezek a mirigyek jellemzően az intim testrészek – emlők, nyak, hónalj – környezetében találhatók. Termelődésüket befolyásolja a hormonszint, így nőknél elsősorban a menstruációs ciklus, de a hangulat is.

Forrás: vitalmagazin.hu