fbpx

Ha influenzásan otthon maradunk, csökkenthetjük annak a kockázatát, hogy másokat is megfertőzünk, mégis, egy amerikai felmérés szerint az emberek 66 százaléka az influenza tüneteinek megjelenése után is folytatja megszokott tevékenységét.

Érdekes a kettősség: a felmérés azt is kimutatta, hogy ugyanazoknak a megkérdezetteknek az 59 százalékát zavarja, ha mások influenzásan jelennek meg a munkahelyükön.

Vizet prédikálunk és bort iszunk. Fontos, hogy az emberek tudják, hogyan terjed az influenza. Tanácsos otthon maradni, ha már megbetegedtünk, és igen lényeges, hogy kerüljük a többiekkel való kontaktust. Az influenza komoly betegség, az Egyesült Államokban évente 40000-en meghalnak benne.

Néhány tény a felmérésből:

66 százalék az influenza ellenére folytatta mindennapos tevékenységét
36 százalék hitte azt, hogy az influenza-oltástól lehet beteg
40 százalék véli úgy, hogy fontosabb a házon kívüli munkája annál az aggodalmánál, hogy terjeszti a vírust
68 százalék nem tudta, hogy egy köhögés vagy tüsszögés során a levegőbe került vírus 1,5-2 méterre is eljuthat
44 százalék gondolta úgy, hogy inkább egy vírussal szennyezett kilincs vagy hasonló tárgy megfogása útján lehet influenzát kapni, pedig nagyobb az esélye, ha egy influenzás közelében vagyunk, ha az köhög vagy tüsszög
a 18 évesnél fiatalabb gyerek szüleinek 10 százaléka mondta, hogy iskolába küldte a gyereket az influenzás tünetek ellenére is.

Vajon miért mennek az emberek influenzásan dolgozni vagy az iskolába? Egy részük azt hiszi, hogy csak náthás, mások nem tudják, hogyan terjed a fertőzés, és végül az is lehet, hogy pusztán gazdasági okaik vannak.

Mikor kell influenzára gondolni? Ha az alábbiakat észleljük:

  • láz
  • fájdalom
  • hidegrázás
  • fáradtság
  • a tünetek hirtelen jelentkezése

Ha valakinél megjelennek az influenza tünetei, azonnal keresse fel orvosát.

Honnan tudhatjuk, hogy már nem fertőzünk?

Már nem fertőz az, aki lázcsillapító nélkül 24 órája láztalan. Azok azonban, akiknek az immunrendszere sérült (például HIV miatt,), tovább is fertőzhetnek. Ha valakinek lement ugyan a láza, de még nem érzi jól magát, maradjon otthon még egy napot.

forras: http://informed.hu