fbpx

Csoda az üvegcsében – Mi is tulajdonképpen az illóolaj

A mindennapi életünk során egyre több kemikáliát használunk és kerülünk velük kapcsolatba.

Hatásukra legyengül az emberi szervezet öngyógyító képessége.

Számos betegség lelki okokra vezethető vissza, kezelésük szükségessé teszi a holisztikus szemléletmód alkalmazását. Az aromaterápia összhangban van a holisztikus gyógyítás elveivel, felébreszti és felerősíti az életenergiát és a szervezet öngyógyító képességét.

Az illóolajokat általában a növény hormonjának vagy életerejének tartják, növény különböző részeiből vonják ki: a virágból, fából, gyökérből, termésből, levelekből, vagy a vesszőből.

Ezekből a részekből különböző eljárásokkal nyerhetők ki az illóolajok: vízgőzdesztillálással, hideg sajtolással, lepárlással, áztatással, szűréssel, alkoholos kivonással.

Minden illóolajnak meg van a saját illata és élettani hatása. Gyógyítók felfedezték, hogy az illóolajok- koncentrált állapotukban – a növények energiáinak hordozó anyagai.

Egyetlen illóolaj felhasználási területe nagyon széleskörű lehet, a bennük található számos összetevő miatt.

Az illóolajok pozitívan befolyásolják  az ember testi és lelki egyensúlyát, mert meg van az a képességük, hogy közvetlenül az agyra hassanak.

Az illóolajok nagy előnye a hagyományos gyógymódokkal szemben, hogy helyesen alkalmazva őket, gyakorlatilag mellékhatások nélkül használhatóak, gyakran sokkal hatásosabban, mint a hagyományos módszerek.

Felhasználási lehetőségük:
Száraz inhaláció:
Textil vagy papír zsebkendőre csöppentve, közvetlenül belélegezzük. Hatásos módszer pl. alacsony vérnyomás esetén a rozmaring illóolaj közvetlen belélegzése, vagy légzéskönnyítésre ugyan ilyen formában az eukaliptusz és citromfű illóolaj keveréke.

Illatlámpás párologtatás:
Vízbe csepegtetve a szükséges illóolajat, a víz hőfokát emelve,/ de nem forralva/ az illóolaj elpárolog a helyiség légterébe. Az illóolaj összetételétől függően nyugtató hatást, vagy a légtér fertőtlenítését érhetjük el vele. Meditációhoz használhatunk: mirha, tömjén.
Légtér fertőtlenítésre: citrom, fenyő, eukaliptusz, levendula, rozmaring illóolaj használata célszerű. A kellemes alvás feltételeinek megteremtéséhez jázmin, levendula  a megfelelő.

467_illo1Inhalálás:
A célszerűen összeválogatott illóolajokat gőzölgő vízbe helyezzük, és a vízgőzzel együtt az illóolajokat belélegezzük. Meghűlés esetén eukaliptusz, citrom és fenyő illóolajokat célszerű használni. Köhögés esetén kakukkfű, édeskömény, fenyő a helyes illóolaj összetétel.

Szauna:
A szauna egy teljes test inhalálást jelent, ahol nem csak belélegezzük, a vízgőzzel dúsított illóolajokat, hanem azok a bőrön keresztül is felszívódnak.

Aromaterápiás gyógymasszázs:
Ebben a műveletben egyesül a masszázs és az illóolaj pozitív hatása. A masszázs is jótékonyan hat az idegekre, a bőrre, a nyirokhálózatra, a keringésre és a célszerűen összeválogatott illóolajok is ugyanilyen hatásúak. Így a két hatás felerősíti egymást és többszörös pozitív gyógyhatást érünk el vele. Nyugtató masszázs illóolajai: citromfű, levendula, rozmaring. Az erősítő masszázs illóolajai: cédrus, szantál, fenyő.

Aromaterápiás borogatások, pakolások:
Akkor alkalmazzuk, ha azt akarjuk elérni, hogy a masszírozás után se szakadjon meg a gyógyhatás. Módszere: hideg, vagy meleg vízbe illóolajat csepegtetünk, majd ebbe egy puha  textilt mártunk, melyet a kezelendő testrészre helyezünk. /hideg, vagy meleg borogatás/, vagy az illóolajat krém formájában visszük fel a bőrfelületre.

465_illo3Aromaterápia fürdés közben:
Engedjünk a kádba kellemes hőmérsékletű vizet, csepegtessünk 6 csepp illóolajat a víz felszínére, majd keverjük bele a vízbe. ( Az illóolajat előzőleg feloldhatjuk  6 teáskanál tejben, majd ezt adjuk a fürdővízhez.)
Legalább 20 percen át pihenjünk a vízben.

 Néhány jó tanács az illóolajok használatával kapcsolatban:

 • Mindig hígítani kell az illóolajokat. Kivétel csupán a levendula és a teafa, amelyeket tömény formában égési és vágási sérüléseknél lehet használni.
 • Ne fogyasszuk az illóolajat szájon keresztül, mivel a nem megfelelő olaj vagy olajmennyiség súlyos reakciókat válthat ki a szervezetben.
 • Óvatosan bánjunk az illóolajokkal terhesség alatt, mert egyes olajok vérzést megindító hatásúak, és akár vetélést is okozhatnak.
 • Ne közelítsük az illóolajat szemhez, mert esetleg csípheti azt.
 • Az epilepsziában szenvedőknek kerülniük kell a következőket: ánizs, kapor, izsóp, rozmaring, és üröm. Ha nem megfelelő mennyiségben alkalmazzák, rohamot válthatnak ki.
 • Májgyulladás, Parkinson-kór, diftéria vagy rák esetén orvos véleményét kell kérni az aromaterápiás kezelést illetően.
 • Homeopátiás gyógyszerek szedése esetén kerülendő: kámfor, borsmenta, feketebors, eukaliptusz
 • Ha gyermeknél használnánk az illóolajat, csökkentsük a hígítandó anyagot 1 %-ra
 • Minden illóolaj gyúlékony, ezért nyílt láng közelében ne használjuk.
 • Végezzünk bőrpróbát, ha új illóolajat próbálunk ki.
 • Inkább a drágább, de jó minőségű illóolajat vegyük meg.

FONTOS TUDNIVALÓ:
Gyógyászati értéke csak a valódi növényi kivonatnak van. Ha valahol olyan illóolajat árusítanak, amelyik csak aromalámpába való, az biztos hogy mesterségesen állították elő, illatosításon kívül másra nem használható. Legtöbbjük értéktelen, vegyi úton előállított észter, amelyet olcsó ára ellenére nem ajánlunk senkinek.

forrás: primaveralife.hu