fbpx

A Délmagyar számolt be arról, hogy 50 napszámost a szegedi egyetem klinikájának sürgősségi osztályán kezelnek, miután a Baks melletti kertészetben zellert szedtek, és közben megégtek. A nagy médiafigyelem miatt a klinika csütörtökön fél egykor rendkívüli sajtótájékoztatót tartott.

Először többen arra gyanakodtak, hogy valamilyen vegyszer, permetezés állhat a sérülések hátterében, azonban a szakemberek szerint a zeller önmagában is okozhat ilyen, allergiához hasonló panaszokat: a jelenség régóta ismert, szakszóval fitofotodermatitisznek hívják.

„Bizonyos növények – általában zöld színű – levelében olyan fényérzékenyítő anyag van, ami ha bőrre kerül, a napfény hatására toxikussá válik, és bőrgyulladást okoz” – mondta Bata Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyásza.

Magyarországon az ismertebb növények közül a petrezselyem produkálja még ugyanezt a védekezési mechanizmust, valamint a citrusfélék, illetve az inváziós növények közül a kaukázusi medvetalp. A bőrgyógyász szerint más növények is tartalmazzák a reakciót kiváltó furokumarin nevű szerves vegyületet, de ezek (például a sárgarépa) nem okoznak ilyen problémákat. Emellett nem növényi eredetű fényérzékenyítő anyagok is vannak, de hasonló tüneteket okozhatnak. Bizonyos gyógyszerek, antibiotikumok szintén ilyen fototoxikus hatásúak, ezért ezeket nyáron csak nagyon óvatosan lehet szedni, ilyenkor főleg bőrgyulladást okoznak.

Nagyon fáj

„Nyaranta naponta egy-két betegünk mindig akad, aki a kiskertben a petrezselyemzöldttől fitofotodermatitiszt kap. A mostani esethez hasonló még nem fordult elő; hogy nagyon sok ember dolgozott petrezselyem földön, és nem tájékoztatták őket arról, hogy a petrezselyem zöldje ilyen fotótoxikus anyagot tartalmaz” – mondja a szakértő.

A napszámosokon nem megfelelő ruha, a lábukhoz, kezükhöz ért a a növény, közben sütött a nap, így az UV-sugárzással kialakult a fototoxikus reakció. Bata szerint ez nem tévesztendő össze az allergiás reakcióval: ez az anyag mindenkinél produkálja ezt a tünetet, nem kell érzékenynek lenni rá.

A betegek éjjel kerültek a sürgősségi osztályra, mivel a súlyosabb tünetek, gyulladás általában 24 órával a növénnyel való érintkezés után alakulnak ki. Utána 2-3 napig még erősödni szoktak. A klinika szerint hat beteget kellett osztályra felvenni, nekik voltak súlyos tüneteik: kettes fokozatú égésnek megfelelő hólyagos bőrelváltozás, amit a leégéshez is lehet hasonlítani, mindez viszonylag nagy bőrfelületen. A fő panasz a fájdalom volt; a gyulladás nagy területen nehezen bírható.

A szakember szerint a fitofotodermatitisz általában nyom nélkül meggyógyul, de utólag elszínezheti a bőrt: pigmentált vagy éppen kevésbé pigmentált foltos elváltozás hosszú ideig megmaradhat. Hétfőn már valószínűleg mindenkit hazaengedhetnek.

forrás: www.index.hu/tudomany/egeszseg