fbpx

Nyár, nyaralás, szünidő, napsütés, jókedv, vidámság. Mindenkinek legyen része ezekben! De mint mindennek, a nyárnak is vannak árnyoldalai. Ha ismerjük ezeket, könnyebben felkészülhetünk rájuk. 

Imádja a napfényt? Sajnos, a herpesze is…
Számos tényező van, ami előhívhatja a herpeszes hólyagocskákat, ha valaki hajlamos az ajakherpeszre. A menstruációs ciklussal járó hormonális változások, a stressz, a fogászati beavatkozások éppúgy vezethetnek szemmel látható ajakpanaszokhoz, mint az erős napsütés.

Bár logikusnak tűnik a fényvédelem alkalmazása az ajkakon is, vizsgálatok alapján ilyen módon sem előzhető meg garantáltan a herpesz!

Ha már fellépnek a tipikus herpeszes panaszok, lényeges minél hamarabb elkezdeni a kezelést!

Vény nélküli hatóanyagok
Külsőleg: aciklovir, dokozanol, karbenoxolon, penciklovir, tromantadin

Alvászavarok, jet-lag
Nappal aludna, éjjel pedig nem jön álom a szemére?

A nyári, átmeneti alvászavarokra a nyaraláskor, az új környezet, a felborult napi ritmus okozta problémákra, a kevésbé súlyos, tartósan fennálló, illetve időskorban jelentkező nyugtalanság kezelésére jó megoldást jelentenek a gyógynövények!

Macskagyökér, komló, citromfű, levendula, golgotavirág. Ezek azok a növények, amelyek önmagukban is, vagy együttesen, különböző kombinációkban hatásosak, és alkalmasak lehetnek az alvászavar enyhítésére. A távolabbi vidékekre való utazáskor az időzónák átlépése alvászavarokat okoz. Az emberek jelentős része, ha öt-hat időzónát átugró utazáson van túl, alvászavarokat, koncentrációs problémákat, nappali álmosságot, kimerültséget tapasztal.

Alkalmazásuk biztonságosnak tekinthető, hozzászokás és függőség kialakulására – ellentétben a szintetikus nyugtatókkal – nem kell számítani. Ajánlott mennyiségben történő használatuk során mellékhatások jelentkezése nem várható.

Tanácsok, hogy könnyebben menjen az új időzónához való alkalmazkodás

•Attól függően, hogy keletre vagy nyugatra lesz az utazás, már az utazást megelőző néhány napban javasolt esténként a szokásosnál legalább egy órával előbb vagy később lefeküdni.

•Érdemes az új időzónának megfelelően, fokozatosan eltolni az étkezések idejét is.

•A repülőgépen lehetőleg csak akkor aludjon, amikor a célország órájának megfelelően éjszaka van.

•A megérkezést követően ne töltse az ágyban a nappalokat! Menjen ki a szabadba, igyekezzen minél több időt a természetes fényben tölteni, mert az is segíthet a biológiai órát az új időzónához igazítani.

forrás: www.patikamagazin.hu