fbpx

A hazai kamilla (latin nevén: Matricaria recutita L.) minősége világszerte elismert. Az Alföld szikes területein a mai napig gyűjtik (és termesztik) a kiemelkedő hatóanyag-tartalmú magyar kamillát. Hazánk népi gyógyászatának mindig is fontos gyógynövénye volt: emésztőszervi panaszokra, külsőleg kelések és gyulladások kezelésére is használták.

Hol és hogyan gyűjtsük a kamillát?

A legkülönbözőbb helyeken találhatunk kamillát: vetésekben, utak mentén, gyomos területeken. Bár sokan azt hiszik ismerik, megismerik a növényt, mivel külsőleg nagyon hasonlít néhány gyomnövényhez (köztük az allergizáló hatású nehézszagú pipitérhez), előfordulhat, hogy a gyógynövény helyett értéktelen vagy veszélyes hatású fajt gyűjtenek be. A növény mérete pár cm-től, akár a 60 cm nagyságig változhat. Szára felálló vagy elfekvő, levelei hosszúkás-fonalasak. Virágzatai, melyek a szárak végén helyezkednek el, fehér nyelves, valamint sárga csöves virágokból állnak, gömbölydedek, kúposak, belsejük üreges. Az egész növény jellegzetes kamilla illatú, ellentétben a hasonló fajokkal, melyek rendszerint szagtalanok, vagy kellemetlen szagúak.

Április végétől nyár elejéig gyűjthetjük a kamilla virágát, rövid kocsánnyal leszakítva. A gyűjtés során speciális eszköz, a kamillafésű használható. A kamillavirág szárítás során hajlamos befülledésre: terítsük ki egyenletesen, vékony rétegben, így pár nap alatt megszárad. A száraz kamillavirágot sérülékenysége miatt papírdobozban érdemes tárolni, nedvességtől védett helyen.

Mire jó a kamilla?

A növény népi gyógyászati felhasználásainak zömét modern vizsgálati eredmények is alátámasztják. Virágzatának kék színű illóolaja gyulladáscsökkentő hatású, flavonoidjai pedig görcsoldóak. A kamillának gombaellenes és antibakteriális hatása is van, egyes hatóanyagai sebgyógyító, hámosító tulajdonságúak. Forrázata enyhe nyugtató, kivonata bizonyítottan gátolja a gyomor-bélrendszeri fekélyek képződését.

Belsőleg főként meghűléskor fogyasztják, forrázata felső légúti-, szájüreg- és torokgyulladás esetén öblögetőszerként használatos, hörghurut és más légzőszervi panaszok esetén pedig inhalálni szoktak vele. Különböző krónikus emésztőszervi megbetegedések (gyomorfekély, gyomor- és bélhurut) és akut gyomorbántalmak (puffadás) is kezelhetőek teájával. Enyhe szorongáscsökkentő hatása is van,  megkönnyítheti az elalvást.

Forrázatát elterjedten használták szemgyulladás, kötőhártya-gyulladás kezelésére. Ilyen célra csak gyógyszerkönyvi minőségű, megbízható forrásból származó kamilla alkalmazható, ugyanis az allergizáló növényekkel vagy kórokozókkal szennyezett növény felhasználása veszélyes lehet! Az alkalmazásból adódó veszélyek miatt az Európai Gyógyszerügynökség legújabb ajánlása szempanaszok kezelésére nem javasolja a növényt. Illóolaja kenőcsök alkotórésze, fekélyes sebek, aranyér és ekcéma kezelésére is alkalmas.

A kamilla enyhe hatású gyógynövény, biztonságosan alkalmazható az ajánlott dózisok betartásával, esetenként azonban érzékeny egyéneknél allergiás reakciót válthat ki. Kamillaallergia vagy a fészekvirágzatúak családjába tartozó más fajjal szembeni túlérzékenység esetén a növény nem használható.

forrás: www.gyogynovenylap.hu