fbpx

Több mint 270 tonna gyógyszert gyűjtöttek be szelektíven 2015-ben. Hol gyűjtik, hova kerül és ki fizeti az ártalmatlanítást?

A lakossági gyógyszerhulladék szelektív gyűjtése 2005 végén kezdődött Magyarországon. A gyógyszerhulladék begyűjtését EU előírás alapján egy Egészségügyi Minisztériumi rendelet szabályozza. A non-profit Recyclomed Kht végzi hazánkban a begyűjtés és megsemmisítés koordinálását. Az elmúlt 10 évben több mint 1.300 tonna gyógyszer hulladékot gyűjtöttek össze, és semmisítettek meg – tudta meg a tudatosvasarlo.hu a Recyclomed Kft munkatársától.

Hol adhatjuk le a gyógyszerhulladékot?

Jelenleg több mint 4.100 helyszínen adhatunk le gyógyszerhulladékot országszerte. A gyűjtő dobozok többsége patikákban található, de a vény nélküli gyógyszereket árusító helyeken is vannak gyűjtőládák – pl. bioboltokban, benzinkutaknál, drogériákban. A gyűjtődobozt nem kötelező kitenni a vevőtérbe, de a gyógyszertárakban át kell venniük a gyógyszerhulladékot. Így ha nem látsz dobozt, kérj segítséget a pultnál. Érdemes a folyékony gyógyszerekhulladékokat is a pultnál leadni.

Hova kerül a gyógyszerhulladék a gyűjtődobozokból?

A gyűjtődobozokból a hulladék elszállítását 2 gyógyszer nagykereskedő végzi (Hungaropharma Zrt., Phoenix Zrt.) illetve a hulladékbegyűjtéssel foglalkozó FoReGo Kft. A gyógyszerhulladék egy budapesti központi telephelyre kerül, ahonnan a dorogi vagy a győri égetőműbe szállítják és ott megsemmisítik.

Ki finanszírozza a gyógyszerhulladék megsemmisítését?

A lakossági gyógyszerhulladék begyűjtését és ártalmatlanítását a gyártóknak kell megfizetniük Magyarországon. A Recylomed több mint 120 gyártóval kötött szerződést, akik az itthon forgalmazott gyógyszerek 99%-át adják. A begyűjtést és az ártalmatlanítás költségét az előző évi patikai eladási statisztikák alapján, dobozarányosan fizetik meg a gyártók. Ennek költsége éves szinten 220 millió forint körül van, amely a patikai forgalmak kb. fél ezreléke a Recyclomed Kft információi szerint.

Mennyi gyógyszerhulladék keletkezik?

Hazánkban 2015-ben több mint 264 tonna gyógyszerhulladékot gyűjtöttek be. Ez 87 tonnával több, mint a 2007-ben begyűjtött 174 tonna. A mennyiség évről évre nő.
A becslések szerint ez a begyűjtött mennyiség a ténylegesen keletkezett gyógyszerhulladék kb. 20%-a lehet.

Mennyit gyógyszert fogyasztunk?

Az elmúlt években (2010-2014) a hazai betegek évi 200 millió doboz vényköteles gyógyszert vásároltak, tudta meg a Tudatos Vásárló az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) munkatársától.  A legnagyobb mennyiségben a következő gyógyszerek fogytak :  Coverex (vérnyomáscsökkentő), Syncumar (vérhígító) és Milurit (húgysavszint csökkentő), Tritace (keringési megbetegedésekre) és az Algopyrin (fájdalom és lázcsillapító).

A Gyógyszerkereskedők Szövetségének adatai szerint 2014-ben, nagykereskedelmi áron számolva, több mint 493 milliárd forintot költöttünk gyógyszerre.

Már a fenti adatok is igen meglepőek, és az évi 200 millió dobozban nincsenek benne a recept nélkül kapható gyógyszerek és gyógyhatású készítmények. Pedig ezek forgalma is jelentős – a patikai értékesítések 32%-át adták 2014 az IMS Health adatai szerint. A legkeresettebbek a megfázás kezelésére használt szerek, a vitaminok és ásványi anyagok valamint a fájdalomcsillapítók.

forrás: tudatosvasarlo.hu