fbpx

A hideg, nyirkos idő beköszöntével sokan kellemetlen köhögésre panaszkodva keresik fel kezelőorvosukat, gyógyszerészüket. A bonyolult reflexen alapuló hétköznapi jelenség a tüdők és a légutak védelmére szolgál, feladata a légutak nemkívánatos anyagoktól való megtisztítása. Ennek ellenére az elhúzódó köhögés igencsak megnehezítheti mindennapjainkat, így nem árt, ha tisztában vagyunk e tünet kezelésének néhány alapszabályával, amelyeket most csokorba szedtünk!

A legfontosabb kérdés:

– „Hogyan köhögünk?” –

A köhögésnek több fajtája különíthető el. Igen kellemetlen lehet a köhögés, ha mellkasi fájdalommal, légszomjjal jár, vagy a köpet mennyisége szokatlanul sok vagy nagyon tapadós. Mindamellett az is előfordul – például dohányosokban -, hogy az évtizedek alatt kialakuló köhögésről a beteg gyakorlatilag tudomást sem vesz.

A köhögés számos betegség tünete lehet, például gégegyulladás, hörghurut, tüdőgyulladás, arcüreggyulladás, idegentest félrenyelés, asztma, allergia, immuneredetű tüdőbetegség, reflux, stb., ám elsősorban a megfázások kapcsán fordul elő. A köhögés pontosabb leírása segíthet a kórok kiderítésében.

A köhögés típusai

Száraz köhögés

Száraz, torokból kaparó vagy kissé mélyebbről jövő, de improduktív, váladékot nem felhozó köhögés vagy köhögő roham. A beteg úgy érzi a szája, torka kiszáradt, valami van a torkán, és azt próbálja fölköhögni eredménytelenül. Ez a típus leggyakrabban torokgyulladás, allergia, ill. a nyálkahártya kiszáradása kapcsán lép föl, de lehet krupp, fertőzés kezdete, illetve lezajlása után visszamaradott köhögés is. Igen gyakori oka a száraz köhögésnek a fűtés beindulása, amikor a száraz levegő miatt a nyálkahártya kiszárad.

1035_kohog_-ember2Kezelésében elsődleges fontosságú a légutak nyálkahártyájának nedvesítése. Ezt főként a levegő párásításával, szárazságának megszüntetésével lehet elérni. Azokban az esetekben, amikor ismert a hajlam, mindenképen javasolt szobai párásító alkalmazása. Ez a köhögés típus nagyon megviseli a beteget, sokszor az erőteljes inger végül hányáshoz is vezethet. Mindezekből következik, hogy feltétlenül csillapítani kell!

Az elsődleges és legegyszerűbb a bőséges folyadékbevitel. Minden esetben használható és ajánlott a régi, jól bevált, inhalálás, elsődlegesen kamillával. A recept nélkül kapható köhögéscsillapító szerekből találunk gyógynövényeseket, mint például az izlandi zuzmó vagy gyógyszereseket, mint például a dextrometorfán. Ezek az agy köhögésközpontján keresztül fejtik ki hatásukat.

Súlyos esetben szóba jön az orvos által rendelhető, erősebb köhögés csillapítók alkalmazása is. Ilyenek az ópioát szerek, melyek mindegyike gátolják az agyban a köhögésközpontot. A köhögésben leggyakrabban adott ópioát a kodein. A kodein hányingert, hányást és székrekedést is okozhat; ezen kívül hozzászokás is előfordulhat. Az ópiát szerek álmosságot okoznak, és használatuk nem mindig biztonságos, ezért szedésüket az orvos csak speciális esetekben írja elő. Emellett háziorvosunk kalciumot, antihisztamin készítményt illetve szteroid tartalmú kúpot (időnként szteroid tartalmú injekciót) írhat fel. A szteroid kúppal nagyon kell vigyázni, mert gyakori alkalmazás esetén jelentős mellékhatással járhat, így szigorúan kövessük orvosunk utasításait!

Hurutos köhögés

Hurutos, váladékot felhozó köhögés. Általában mélyebbről jön, és több-kevesebb köpet produkálásával jár. Ezt a váladékot mindig ki kell üríteni, mert kórokozót is tartalmazhat.

Kezelésében legfontosabb az elfolyósítás. A köptetők a nyákoldó hatásukat úgy érik el, hogy a hörgőváladékot hígabbá, ezzel könnyebben felköhöghetővé teszik, de a köhögést magát nem csillapítják. Itt is találunk rég bevált gyógynövényes szereket: kakukkfű, borostyánlevél kivonat, lándzsás útifű, Tinctura ipecacuanhae. A klasszikus gyógyszeres készítményeknek pedig több hatóanyagcsoportját különböztetjük meg: acetilciszteinek, karbociszteinek guaifenezin, terpin-hidrát, ambroxol, ill. brómhexinek (az ambroxol a brómhexin aktív metabolitja). Ezek vagy a sűrű, letapadt váladékot folyósítják el, vagy a nyálkahártya bizonyos sejtjeit fokozott váladéktermelésre ösztönzik, ezáltal hígítják a légúti váladékot, és a benne nyüzsgő kórokozók sűrűsége is csökken, a kiköhögés gyorsabb, könnyebb. Némelyikük nem csak a hörgők váladékát, hanem az orrban, ill. a felső légutak többi részén lévő nyákot is oldja. Így alkalmazásuk indokolt lehet éppen úgy a váladékképződéssel járó köhögés, mint a nátha esetében.

Érdemes még a következő elveket is figyelembe venni:

Nappal adjunk váladékoldó készítményt (reggel illetve a kora délutáni órákban), éjszakára viszont adjunk köhögéscsillapítót. Estére, lefekvés előtt sose adjunk váladékoldót, mert az is köhögtet. Reggel pedig az első pohár vízzel köptetőt éhgyomorra, hogy az éjjel felgyűlt, és lerakódott légúti váladék kijöjjön.

A kicsik nagyon gyakran a miatt köhögnek, hogy az orrváladék hátul a garatfalon csorog és ingerli a garatot. Ilyenkor az érösszehúzó és nyákoldó hatású orrsprayk a javasoltak.

A többféle hatásmechanizmusú köptetők különböző hatásait érdemes kihasználni, és tudni, nem csereszabatosak, valamint azt is, hogy többféle antibiotikum felszívódását zavarják, ezért időben eltolva érdemes adni őket.

Forrás: webbeteg.hu, weborvos.hu, atmenetiallapot.freeblog.hu