fbpx

Egyre többször hallhatunk a zöld, vagyis a pörköletlen kávébabból készült termékekről, amelyek legnagyobb vonzereje éppen a természetességükben áll. Lássuk, pontosan mi mindenért is szerethetjük a zöld kávét!

zoldteaA zöld szín amellett, hogy a szemünk számára a legpihentetőbb, sokat ígérően harmóniát, egészséget sugall. Igaz, a legtöbben mégsem ezt társítanánk automatikusan a kávéval, hanem a feketét. Pedig a zöld kávé elnevezés közel sem véletlen. Ugyanis nemcsak gondosan pörkölt kávészemekből készülhet a csészénkbe kerülő finom, forró ital, hanem pörköletlen zöld kávészemekből is. Az ebben a formában felhasznált kávék természetes anyagokban gazdagok, amiket a pörköléssel egyébként elvesztenének.

A klorogénsav a zöld kávé egyik fő összetevője és ennek köszönhetően remek zsírégető hatása van. Így amellett, hogy egy jóízű forró kávét kortyolgatunk, még a felesleges kilók és a méreganyagok is távoznak a szervezetből. A klorogénsav egyébként megtalálható még számos zöldségben és növényben is, mint például a paradicsomban, articsókában, sárgarépában vagy a napraforgóban.

A zöld kávébab a nevét természetesen a színéről kapta, a formája pedig hasonlít barna megfelelőjéhez, csak sokkal egészségesebb nála. Méghozzá azért, mert az ízletes kávé élvezete mellett zsírégető és antioxidáns hatása van, csökkenti az éhségérzetet és energikussá tesz egész nap, anélkül, hogy megdobogtatná a szívet. A zöld kávé a koffeintartalmának köszönhetően felfrissít, élénkít, aktivizál, pedig a benne található koffein nem ugyanaz, mint ami a fekete kávéban található. A fekete kávé más összetételű koffeintartalma csak rövidtávra és hirtelen aktivizálja a szervezetet, a zöld kávéban található koffein azonban lassan és hosszabb időre éri el ugyanezt a hatást. A zöld kávé előnyösen fogyaszt, mivel jórészt a problémás területekről – így a hasról, a fenékről, a combról és a derékról tünteti el a felesleges centiket. Fogyasztásával a zsírszövet mennyisége csökken, míg az izomszövet nagysága változatlan marad. 

Amerikában a fogyókúrázók előszeretettel használják a zöld kávé kivonatot tartalmazó kapszulát. A kutatások pedig azt igazolják, hogy azok, akik több héten keresztül szedték a kivonatot – anélkül hogy változtattak volna az életvitelükön vagy az étkezési szokásaikon – gyors fogyásról számoltak be.

A zöld kávé akkor is segít, ha keveset eszik, mégis felkúsznak a plusz kilók. A kávébab ugyanis serkenti a lassú anyagcserét, és javítja a sejtek mikrokeringését. A zöld kávé csökkenti a táplálékokkal bevitt szénhidrátok zsírrá alakulását, ez pedig azért fontos tény, mert a túlsúly egyik legfőbb felelősei a zsírok mellett a szénhidrátok.

De nem csak a fogyni vágyóknak nyújt segítséget a zöld kávé, hanem azoknak is, akik a cukorbetegséggel küzdenek. Felfedezték, ugyanis, hogy a klorogénsav hatékonyan csökkenti a vércukorszintet, mivel képes csökkenteni a vékonybélben a glükóz felszívódását, így akadályozva meg, hogy a glükóz bejusson a véráramba és megnövelje a vércukorszintet.

A zöld kávé csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást is, és miközben fokozza az ébrenlétet, a növeli a memóriát is, ami egy-egy vizsgaidőszakban igazán jól jöhet.

Forrás: nlcafe.hu, life.hu, hazipatika.hu