fbpx

Természetes, hogy az ünnepek alatt, a nagy családlátogatások és együtt elfogyasztott finomságok után egyes helyeken már feszesebbnek érezzük a nadrágot. Alakunkat pedig az ilyenkor elfogyasztott alkoholmennyiség sem teszi éppen karcsúbbá. Valós érzés, hogy felszedtünk némi plusz kilót vagy csak bebeszéljük magunknak? Egy kis odafigyelés minden estre nem árthat meg, az új év kezdete pedig a rég áhított életmódváltoztatásra is jó alkalmat adhat!

1. Tilos a koplalás!

Automatikus folyamat, hogy ha koplalni kezdünk, némi fogyás után szervezetünk raktározni kezd. A táplálkozási szokások megváltoztatásával azonban ismét formába hozhatjuk magunkat! Azt, hogy valaki milyen formában van, azt 80 százalékban a táplálkozás, 20 százalékban a mozgás határozza meg. A rossz táplálkozási szokások meghosszabbíthatják a várt eredmény elérését. Órákon át vezekelhetsz az edzőteremben, de a helytelen táplálkozást egyetlen esetben lehet mozgással kompenzálni, hogy ha élsportoló vagy.

2. Indítsuk energikusan a napot!

A nap egyik legfontosabb része a kezdet, ez alapozza meg ugyanis a folytatást. Meghatározza azt az energiát, amellyel nekiugrunk az előttünk álló feladatoknak, befolyásolja a jókedvet, és hogy mekkora lendülettel győzzük le az akadályokat. A sikerhez fontos, hogy minden reggel legyen pár perc, ami csak rólunk szól. Egy cukormentes müzliszelet, vagy esetleg frissen préselt gyümölcslé nagyon jó energiaadó táplálék lehet, de fogyaszthatunk akár gyümölcsöket is natúr joghurtba elkeverve – ezek mind hosszú távú energiát adnak! Emellett kezdjünk reggel 20-30 perc edzéssel! Nem csak a közérzetünk lesz jobb, de az anyagcserét is beindítja! 

3. Száműzzük a cukrot!

A finomított cukrot és a finomított lisztet érdemes kiiktatni. Abban az esetben, ha az ember elkerüli a finomított szénhidrátokat, továbbá minden olyan ételt, valamint italt, amiben az úgynevezett fehér méreg megtalálható, akkor már 80 százalékos sikert tulajdoníthat magáénak. Amennyiben ezeket a finomított szénhidrátokat kihagyjuk az étrendünkből, akkor az inzulinháztartást stabilizáljuk, optimálissá téve ezzel az inzulintermelést.

4. Esti nassolás helyett tornázzunk!

Ha az esti nassolás helyett inkább mozgással töltjük az időt, rögtön kevésbé kívánjuk majd a chipset és az édességet.

hogolyo5. Naponta 20-30 perc mozgás életmentő lehet

Sokan élnek azzal a kifogással, hogy nincs idejük mozogni, pedig tartozunk magunknak annyival, hogy naponta 20-30 percet az egészségünkre fordítunk. A lényeg, hogy saját fizikai terhelhetőségünknek megfelelő célokat tűzzünk ki. Naponta 20-30 perc torna által nem csak vékonyabbak lehetünk, de közérzetünk is javulni fog.

6. Pörgessük fel az anyagcserét!

Az anyagcsere-működés optimalizálására érdemes nagy hangsúlyt fektetni, mivel az anyagcsere felelős azért, hogy a bevitt energiát a szervezet megfelelően tudja hasznosítani. A finomított szénhidrátok csökkentése mellett segítségünkre lehet a mozgás, az L-karnitin tartalmú italok, a masszázs, amely beindítja az anyagcsere folyamatokat, és a szövetekben lévő pangó salakanyagokat természetes úton segíti kiüríteni a szervezetből. Számos élelmiszer (pl. grapefruit, zöld tea, chili paprika stb.) is bizonyítottan anyagcsere gyorsító hatású.

7. Kerüljük az alkoholt!

Az alkohol rengeteg kalóriát tartalmaz, ráadásul csökkenti a szervezet zsírégető képességét és növeli az étvágyat. Az alkohol elvonja a vizet a szervezettől és szomjúságérzetet okoz. Már enyhe vízhiány is lassítja az anyagcserét, így ha az alkohol után nem iszunk elég folyadékot plusz még többet is eszünk, akkor könnyedén nehezebbnek találhatjuk magunkat. 

forrás: www.hazipatika.com