fbpx

Amerikai kutatók kapcsolatot mutattak ki a nagyvárosi szennyezett levegő és a koraszülések gyakorisága között. Egy ausztrál kutatás szerint a kismama várandósság alatti dohányzása nem csak a gyermek asztma és allergia kockázatát növeli, a zsíranyagcseréjére is kihat. Ugyancsak ausztrál kutatás szerint a szülés utáni depresszió kialakulása szoros kapcsolatban áll az anya kialvatlanságával.

A nagyvárosi levegő jelentősen növeli a koraszülés kockázatát

A nagyvárosi, szennyezett levegőjű helyen élők körében akár 30 százalékkal magasabb lehet a koraszülés kockázata – állapították meg az amerikai Kalifornia Egyetem kutatói közel 100 ezer szülés adatainak elemzése alapján.

A kutatás szerint leginkább a kibocsátott policiklusos aromás szénhidrogének, az úgynevezett PAH-vegyületek adnak okot aggodalomra. A másodlagos szennyezők közül az ammónium-nitrátot nevezték meg, mint amely nagy mértékben hozzájárul a koraszülések számának emelkedéséhez.

Az Environmental Health című szakfolyóiratban részletesen ismertetett eredmények szerint az autók kipufogógázában lévő PAH-vegyületek magas szintje 30 százalékkal növelte a koraszülések előfordulásának kockázatát. A dízelhajtású járművek által kibocsátott anyagok 10 százalékkal, az ammónium-nitrát részecskék magas szintje pedig 21 százalékkal emelte a koraszülés kockázatát.

Pregnant woman standing in kitchen with coffee and cigaretteA kismama dohányzása a gyermek zsíranyagcseréjére is kihat

Már korábban is ismert volt, hogy a terhes nők dohányzása a megszülető gyermekre sok veszélyt jelent: növeli többek között az asztmás, az allergiás megbetegedések, a hirtelen szívhalál és viselkedési problémák kockázatát, és egy friss tanulmány a zsíranyagcsere későbbi zavarát is bizonyította.

A European Heart Journal legújabb számában közölt vizsgálati eredményekben 1997 és 1999 között született gyermekek egészségügyi adatait gyűjtötték össze. A tanulmányban 405 gyermek egészségi állapotát összegezték: nyolcadik életévükben összeírták testmagasságukat, súlyukat, haskörfogatukat és vérnyomásukat. Ultrahang segítségével mérték az artériák falának vastagságát és 328 gyermeknél a vérzsírok szintjét is.

Az erek falának vastagságában a nem dohányzó asszonyok gyermekeihez képest nem észleltek különbséget, de a kutatók megfigyelték, hogy a várandós korban is cigarettázó nők gyermekeiben a “jó” HDL-koleszterin vérszintje jelentősen alacsonyabb volt, mint azokban a gyermekekben, akik nemdohányzó családba születettek.

A munkacsoport számításai szerint ez a különbség azt okozhatja, hogy dohányzó anyák gyermekeinek felnőttkorban 10-15 százalékkal nagyobb esélyük lesz koszorúér-betegség kialakulására, mint a “füstmentesen” megszülető gyermekeknek életük későbbi évtizedeiben. Azoknak a gyermekeknek, akiknek az édesanyja a terhesség alatt dohányzott, az átlagnál is jobban kell figyelniük a szív-és érrendszeri betegségek kockázati tényezőire, a magas vérnyomásra, a vérzsírok szintjére, és kiváltképp arra, hogy ők maguk ne dohányozzanak – olvasható a tanulmányban.

A kevés alvás növeli a szülés utáni depresszió kockázatát

Az alváshiány szoros összefüggést mutat a kismamák szülés utáni depressziójának kialakulásával – figyelmeztet egy új, átfogó ausztrál tanulmány.

A Canberra Egyetem kutatóinak több mint száz nemzetközi tanulmányra kiterjedő elemzése szoros összefüggést mutatott ki az alváshiány és a kismamák szülés utáni néhány hónapon belül jelentkező depressziós tünetei között. A kutatás eredményeit az Ausztrál Pszichológiai Társaság Canberrában tartott éves találkozóján ismertették.

“Nagyobb a kockázata a depresszió kialakulásának a szülést követő negyedik és a nyolcadik hét utáni időszakban azon édesanyák esetében, akiknek a csecsemői gyakran felébrednek éjszaka” – állapítja meg a tanulmány. A kutatás szerint azon nők esetében, akik hat óránál kevesebbet alszanak éjszaka, szintén nagyobb a kockázata a depressziós tünetek jelentkezésének.

forrás: origo.hu/egészség