fbpx

Milyen gyógyteákat ihatnak rendszeresen a cukorbetegek a napi folyadékszükséglet fedezése céljából? Mely gyógynövények segítenek normalizálni a vércukorszintet?

A 2. típusú cukorbetegséget gyógyszerrel illetve inzulinnal kezeli az orvos. Mellette a beteg együttműködése is elengedhetetlen: diétára, mozgásra, életmódváltásra van szükség. Kerülni kell a gyorsított felszívódású szénhidrátok (finomított cukor, édességek, fehér kenyér) fogyasztását, növelni az összetett szénhidrátokét, mint például a teljes kiőrlésű gabona, emelni a táplálkozásban a rostok, zöldségek, gyümölcsök mennyiségét. Fontos a mozgás: napi 30 perc séta, úszás vagy biciklizés már elegendő, hogy a szervezet vércukor háztartása kiegyensúlyozottá váljon.

Korai stádiumában különösen könnyen kezelhető a cukorbetegség. Ilyenkor a gyógyszernél hatásosabb a testmozgás, a diéta, és ilyenkor segítenek a legtöbbet a gyógynövények is.

Az erdei szederlevél teáját régóta használja a népgyógyászat a cukorszint csökkentésére. Ez a tea a terhesség alatt fellépő ún. gesztációs cukorbetegség esetén is iható, amikor a magzat védelmében nem szedhet a kismama gyógyszert. Az orvosi zsályának, a fekete áfonya levelének, valamint a gólyaorrfűnek szintén egyik gyógyhatása a vércukorszint csökkentése. Az apróbojtorján csökkenti a vizelet mennyiségét és a szomjúságot, stimulálja az immunrendszert.

csalán csökkenti a vércukor szintjét, fokozza a szervezet ellenálló képességét. A káposzta, a nyers fokhagyma fogyasztása is kedvezően hat a vér cukorszintjére. A diólevél szabályozza az anyagcserét, csökkenti a vércukrot, a szomjúságérzetet, késlelteti a szövődmények kialakulását. A csipkebogyó tea kedvezően hat a cukorbetegségre, immunrendszerünk működését szabályozza, védi az erek falát. A gyermekláncfű valamint a katángkóró gyökere a bennük található inulin segítségével szabályozzák a cukor felszívódását. A legújabb kutatások eredményeként bebizonyosodott, hogy az orvosi pemetefű teája is csökkenti a vércukor szintjét. A szinte mindenhol megtalálható porcsinfű szintén jó hatással van a cukorbetegségre.

Ezekből a növényekből külön-külön vagy egymással összekeverve készülhet gyógytea. Csak az egyforma módon elkészített gyógynövényeket lehet keverni. A csipkebogyót hideg vízben kell áztatni, a gyökereket 2-3 percig főzni kell, a leveleket pedig forrázás után 10-15 percig áztatjuk. Napi 1-3 csészével ajánlunk a diéta mellé.

Ha komolyabb a baj, és az orvos már gyógyszert javasol a diéta mellé, akkor el lehet kezdeni a Diabess-Györgytea fogyasztását. Mellette ezeket a fent említett gyógyteákat ihatják a napi folyadékszükséglet fedezése céljából.

forrás: www.cukorbetegseg-kezelese.com