fbpx

A növényi olajok nem csak konyhai alkalmazásra, sütésre-főzésre használhatók. Sokuknak – ha hozzáértő módon vetjük be – különös gyógyhatása is van, például rák, reuma, depresszió vagy női bajok esetében. Cikkünkből megtudhatja, hogy mely összetevők teszik az olajokat oly fontossá az étkezésünkben és az egészségünk megőrzésében, valamint mely hatások tüntetik ki a 18 legértékesebb olajat.

Ha természetes úton, növényi nyersanyagokból nyerik, akkor a növényi olajok az igényes, teljes értékű táplálkozás értékes összetevői. Táplálkozásbiológiai szempontból elsősorban zsírsavösszetételük, valamint szterin- és vitamintartalmuk függvényében lehet megítélni őket. A növényi szterinekre (fitoszterinekre) jellemző, hogy – mivel szerkezetük nagyon hasonlít a koleszterinéhez – a bélrendszerben csökkentik annak felszívódását, s ezáltal mérsékelik a káros LDL-koleszterin szintjét. Fontos tudni a növényi olajokról, hogy egyikük sem tartalmaz koleszterint.

Esszenciális zsírsavak

  • Csak hidegen sajtolt olajakat használjunk, mert ezek tartalmaznak megfelelő mennyiségben többszörösen telítetlen zsírsavakat!

A tudomány néhány éve az esszenciális zsírsavak egészségmegőrző értéke mellett azok terápiás felhasználhatóságára is felfigyelt. Felfedezték, hogy a gamma-linolensavak háromszoros koncentrációban találhatók a borágóolajában, amely mintegy 40% linolsavat és 27% gamma-linolensavat tartalmaz. A természetben ezenkívül a gamma-linolensavak ilyen arányban csak az anyatejben fordulnak elő. (Újabb kutatások a kenderolajban, a feketekömény-olajban és más olajokban is kimutattak gamma-linolensavakat.)

Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak, illetve a gamma-linolensavak (GLA) képezik a prostaglandinok előanyagát, és ezek a zsírban oldódó vitaminok hordozói. Befolyásolják a vérkeringést, a bőr állagát, az immunrendszert és számos anyagcsere-folyamatot is.

Tudta? A neurodermitisz (atópiás ekcéma) esetében valószínűsíthető, hogy a gamma-linolensavak képzésében valamilyen rendellenesség áll fenn, mivel az ezért felelős enzim nem működik megfelelően. Nem csoda hát, hogy a gamma-linolensavak nagyon kedvező hatást fejtenek ki neurodermitiszes betegeknél. Számos tudományos értekezés számolt be a szklerózis multiplex gamma-linolensavas kezeléssel elért első pozitív eredményeiről is.

  • A többszörösen telítetlen zsírsavak a sejt legfontosabb alkotóelemei közé tartoznak. Különösen a sejtmembránok számára fontosak és a sejt légzésében játszanak nagy szerepet. Napi 20-30 gramm hidegen elfogyasztott, esszenciális zsírsavakat tartalmazó növényi olaj bevitelével jelentősen hozzájárulhatunk az immunrendszer egyensúlyának fenntartásához. Ezzel egyidejűleg a sejtek antioxidáns-tartalma is megnő, ami megakadályozza az idő előtti öregedést.

622_olajok2A sejtmembránok is ellenállóbbak lesznek a “támadásokkal” szemben, amelyeket nem csak a helytelen táplálkozás mér a testünkre, hanem a szmog és más hasonló negatív környezeti tényezők is. A többszörösen telítetlen zsírsavak alkalmazása nem csak a rák esetében, hanem más civilizációs betegség kezelésében is hasznos.

A többszörösen telítetlen zsírsavak olyan biológiai folyamatokat indítanak el, amelyeket apró részleteiben még ma sem tudunk megmagyarázni. Annyi biztos, hogy a cukor, fehérje és zsír elégetésekor a sejtek laboratóriuma és a máj közötti összehangolt munkában a többszörösen telítetlen zsírsavak fontos szerepet játszanak. A májsejtek funkciózavaránál és az epepanaszoknál is sokat ígérő a többszörösen telítetlen zsírsavak bevetése, mert megnövelik az epekiválasztást.

Gyógyító olajok és azok hatásai

BOGÁNCSOLAJ

75-80%-ban, tehát igen magas arányban tartalmaz többszörösen telítetlen linolsavakat. Linolsavtartalmát tekintve túlszárnyal minden más olajat.

BORÁGÓOLAJ

A gamma-linolensavak legmagasabb koncentrációban a borágóolajban találhatóak. Különösen jó hatást értek el vele nőknél a változókorral járó hormonális eredetű depresszió, valamint a premenstruációs szindróma kezelésénél.

BÚZACSÍRA-OLAJ

Magas E-vitamin-tartalma miatt diétaolajnak tekintik. 100 gramm búzacsíra-olaj mintegy 150 milligramm alfa-tocoferolt (E-vitamin) tartalmaz. Az E-vitamin javítja a véráramlást, a szervek, izmok, szövetek anyagcseréjét, nagyobb teljesítőképességet és vitalitást kölcsönöz. A szívet és a vérkeringést megvédi a túlterhelés okozta károsodásoktól. Az E-vitamin féken tartja az idő előtti öregedési folyamatokat is. Bőrünk is profitál belőle: karbantartja a kötőszöveteket, a bőr sima és rugalmas lesz tőle, valamint serkenti a sejtek megújulását.

FEKETEKÖMÉNY-OLAJ

Az ókori hagyomány szerint általános gyengeség, gyulladások, bőrproblémák, női panaszok, megfázás és fejfájás ellenhasználták. A feketekömény-olaj különös bőrápoló hatását már Nofretete, egyiptomi királynő is ismerte. Állítólag ez az olaj volt a királynő szépségének és vitalitásának egyik titka. A feketeköményt vízhajtó szerként és puffadásgátlóként alkalmazzák. A benne lévő damascenin görcsoldó és rövid távú vérnyomás-csökkentő hatást fejt ki. A növényt tejkiválasztást serkentő szerként és féregtelítőként is használják.

623_olajok3JOJOBAOLAJ

Már az indiánok is ismerték a jojobaolajat, amelyet a jojobacserje diószerű terméséből nyertek. Gyógyszerként használták sebek fertőtlenítésére, bőr- és hajápolásra, valamint a bőr napfény elleni védelmére. Ez a nemes olaj számít a leghatékonyabb és legelviselhetőbb természetes kozmetikumnak. Illóolajok hordozójaként is ideális.

KENDEROLAJ

A kenderolaj analízise 12% egyszeresen telítetlen, 50% kétszeresen telítetlen, 18% háromszorosan telítetlen és 3% gamma-linolen zsírsavtartalmat mutat.

A kenderolajat neurodermitis és más krónikus bőrbetegségek kezelésére is használják. A diószerű ízű olajból napi két-három kávéskanálnyi lenyelése, valamint az érintett bőrfelület bekenése gyermekek egész soránál eltüntette vagy csökkentette a viszkető foltokat.

KUKORICACSÍRA-OLAJ

A csíra mintegy 35%-ban tartalmaz olajat, amelynek 30%-a egyszeresen, 56%-a pedig többszörösen telítetlen zsírsav. A kukoricacsíra-olaj foszfátban (lecitin), E-vitaminban és más táplálkozásfiziológiailag fontos hatású anyagban is nagyon gazdag.

LENOLAJ

A lenmagból hidegen kisajtolt olaj biológiailag nagyon értékes. 4,5-23%-ban tartalmaz cisz-linolsavat és 25,8-58%-ban linolensavat. A linolsav (lenolajsav) jelentősége a sejtlégzés és energiatermelés szempontjából felbecsülhetetlen.

LIGETSZÉPEOLAJ

A borágóhoz hasonlóan a ligetszépe olajának fogyasztása különösen a premenstruációs szindróma kezelésében, azanyagcsere szabályozásában és a véredények kitágításában bizonyult hatékonynak. De jó eredménnyel alkalmazzák magas vérnyomás esetén, a koleszterinszint csökkentésére, az immunrendszer erősítésére, májkárosodásnál, elvonási tüneteknél, valamint ideges és hiperaktív gyermekeknél. A hatás fokozására gyakran keverik borágóolajjal és E-vitaminnal.

MANDULAOLAJ

A mandulaolaj a legelőkelőbb növényi olajok egyike. Kneipp tiszteletes az édes olaj fogyasztását (napi három-négy kávéskanálnyit) légúti lerakódások, tüdőgyulladás, hasfájás esetére javasolta, gyermekeknél pedig hashajtóként is ajánlotta. Igen kiváló hatású a száraz és érzékeny bőrre, ezért a bőrápoló kozmetikumok fontos alkotóeleme.

MOGYORÓOLAJ

Az olaj intenzív mogyoróaromája minden salátához és teljes értékű élelmiszerhez is jól illik. Ugyanakkor kiválóbőrtápláló olaj is, amely számos különféle bőrápoló termék összetételében megtalálható. A mogyoró 60%-ban tartalmaz zsíros olajat, 18%-ban fehérjét, valamint sok enzimet és nyomelemet (főként mangánt és ként). Nagyon magas az E-vitamin-tartalma is.

NAPRAFORGÓOLAJ

A válogatott, érett, és természetesen hidegen sajtolt napraforgómagvak átlagon felüli mennyiségben (65-70%) tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírsavakat. Ehhez jön még a sejtanyagcserében oly fontos szerepet betöltő lecitin, valamint tocoferol (E-vitamin), A-vitamin, fehérje, globulin, palmitin, stearin, arachnin, lignocerin és arginin. Nem meglepő, hogy jó eredményt lehet elérni vele a daganatvédelem és a szív- és érbetegségek kezelésben.

OLíVAOLAJ

Könnyen emészthető és sok helyen gyógyszerként alkalmazzák. A vitaminok és fermentek mellett tartalmaz lipoidokat, lecitint, fehérjét, klorofillt, jódot és aromaanyagokat is. Az olívaolaj melegít és gyógyít. A reumatikuspanaszoknál segíthet az olívaolajjal való bekenés. Az isiászideg- és az ínhüvelygyulladás esetén is segít az olajos masszázs.

Tudta? Az étolajok között – az alkalmazott előállítási technológia alapján – megkülönböztetünk szűz étolajat, hidegen sajtolt étolajat és finomított étolajat. A szűz, valamint a hidegen sajtolt étolajok készítése során nem adható adalékanyag az olajokhoz. A hőkezelés a szűz étolajok esetében engedélyezett, a hidegen sajtolt étolajoknál viszont nem. Az olívaolajok között – a szabad zsírsavak részaránya alapján – találhatunk extra szűz (savasság 1%), szűz (savasság legfeljebb 2%), és szűz lampant (savasság 2-3,3%) olajokat. Többféle alapanyagból készült, kevert étolajok esetén a növényi étolaj, vagy étolaj megnevezést kell a címkén szerepeltetni.

624_olajok4RICINUSOLAJ

A magvakból nyert, nehezen száradó, zsíros olaj gliceridek formájában tartalmazza a következő zsírsavakat: ricinolsav, olajsav, linolsav, palmitinsav és sztearinsav. Összetétele miatt gyógyszerként is alkalmazzák, segíti az emésztést is.

SZEZÁMOLAJ

A mangán, nikkel és vas mellett a szezámmag olaja természetes antioxidánsokat (sesamol és sesamolin) is tartalmaz, ezért különösen sokáig eltartható. Magas lecitintartalma állítólag jótékony hatást fejt ki a gondolkodóképességre. A szezámolajat gyógyszerészetileg más olajokhoz hasonlóan a többszörösen telítetlen zsírsavakkal együtt alkalmazzák.

SZÓJAOLAJ

A szójaolaj gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, köztük linolensavban is. Különlegessége még a magas lecitintartalom, amely mintegy 1,5-3,5%-ot tesz ki. Ezenkívül nagy mennyiségben E-vitamint, a szójafehérje pedig sok fito-ösztrogént tartalmaz. Miután a bélbaktériumok átalakítják, ez az anyag fontos szerepet játszik a hormonális eredetű rákos megbetegedések kialakulásának megelőzésében.

SZŐLŐMAGOLAJ

Napérlelte szőlőszemek magvából készül, és linolensav-tartalmával tűnik ki. Az E-vitaminban különösen gazdag olajok közé tartozik. A szőlőmagvak gazdagok procyanidinokban. Ezek a flavonoidokhoz tartoznak, amelyek az anthocyanokkal (aromaanyagok) állnak rokonságban. A procyanidin a C- és B-vitamin, valamint a béta-karotin mellett ma a legismertebb gyökfogó, tehát antioxidáns.

TÖKMAGOLAJ

Kb. 46% zsírt tartalmaz, amelynek 57%-át többszörösen telítetlen zsírsavak teszik ki. A színe sötétbarnás vagy zöldes, íze kifejezetten aromás. A népi gyógyászatban húgyhólyag- és prosztatapanaszok esetén alkalmazzák. Férfiak, akik szeretnének megelőzni időskori bajokat, kezdjék el időben a tökmagolaj fogyasztását! Hasonló módon a hölgyek is sokat tehetnek a húgyhólyagjuk érdekében, megelőzve sok kellemetlenséget.

Forrás: www.informed.hu, www.edenkert.hu